...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Έκκληση για γιατρό στη Σύμη μέσα από ένα συγκινητικό βίντεο

Από την Κέλλυ Φαναριώτη 

«Η ζωή στο νησί δεν είναι εύκολη υπόθεση», «Παλεύεις καθημερινά για τα αυτονόητα», «Τρέμω στην ιδέα μην πάθω κάτι εγώ ή οι γονείς μου», «Ζητάμε έναν γιατρό να μας προστατεύει», «Έναν γιατρό ήρωα».  Με τα παραπάνω λόγια κάτοικοι της Σύμης επιχειρούν μέσα από ένα συγκινητικό βίντεο, να ευαισθητοποιήσουν την Πολιτεία προκειμένου να προσλάβει έναν γιατρό για τους 3.500 ανθρώπους όλων των ηλικιών που διαμένουν στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων.

Όπως  μου εξηγεί  ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Παπακαλοδούκας που εκτός από τα καθήκοντά της αυτοδιοίκησης, αναλαμβάνει και χρέη… οδηγού ασθενοφόρου, το κόστος που απαιτείται κάθε φορά για τις διακομιδές ασθενών με ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι μεγαλύτερο από την πρόσληψη ενός Παθολόγου.

«Όταν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη, καλώ τον υπουργό ή τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας για να σηκώσουν Super Puma. Πριν μια εβδομάδα 50χρονος εκπαιδευτικός υπέστη έμφραγμα και λίγη ώρα αργότερα άλλος κάτοικος έσπασε τη λεκάνη του. Χρειάστηκαν λοιπόν δύο αεροδιακομιδές σε μία ημέρα. Αν υπολογίσετε τα έξοδα, θα διαπιστώσετε ότι η πρόσληψη ενός γιατρού μας συμφέρει καλύτερα όλους», λέει και διερωτάται: «Είναι δυνατόν το κράτος να δαπανά τόσα χρήματα για πρόσληψη 30 αστυνομικών στη Σύμη και 30 λιμενικών και να μην υπάρχει γιατρός;».

Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας φτάνει στο νησί για να παραλάβει κάτοικο που υπέστη έμφραγμα.
Πηγή: Symi TV

Όπως εξηγεί, ο δήμος του νησιού διατίθεται να δώσει επιπλέον κίνητρα σε όποιον γιατρό αναλάβει τη διεύθυνση του ιατρείου, παρέχοντάς του δωρεάν στέγη και τροφή. «Το κράτος δεν τους δίνει κανένα κίνητρο. Θα μπορούσαν οι γιατροί που στελεχώνουν απομακρυσμένα νησιά να έχουν είτε οικονομικά κίνητρα είτε άλλης φύσης, όπως είναι για παράδειγμα η πρόσληψή τους σε νοσοκομείο της επιλογής τους μετά από μια τριετή ή πενταετή θητεία στα απομακρυσμένα νησιά», σημειώνει.

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες κάτοικοι της Σύμης κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας αναμονής που έφτασε ακόμη και τις 13 ώρες, είναι πολλές. Όπως λένε με παράπονο, αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ωστόσο, οι φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι ανάλογες με εκείνες όσων κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα.

«Είμαστε 3.500 ψυχές εδώ, ζούμε ουσιαστικά σε μια πέτρα, 24 ναυτικά μίλια μακριά από τη Ρόδο. Μας θυμούνται μόνο προεκλογικά αλλά στην πράξη είμαστε ξεχασμένοι», λέει ο δημιουργός του συγκινητικού βίντεο που το τελευταίο 48ωρο κάνει το γύρο του διαδικτύου, Πανορμίτης Χατζηγιαννάκης.

Ο ίδιος βίωσε την ανασφάλεια και το φόβο που περιγράφουν στην κάμερά του οι κάτοικοι του νησιού, όταν η μητέρα του χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ρόδου και οι δυνατοί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει την πορεία του το σκάφους του λιμενικού που την μετέφερε.

Αυτή τη στιγμή το ιατρείο της Σύμης διαθέτει τρεις αγροτικούς ιατρούς, οι οποίοι ωστόσο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και χρειάζεται να είναι σε τηλεφωνική επικοινωνία με γιατρό στη Ρόδο κάθε φορά που ένας πολίτης αντιμετωπίσει πρόβλημα.

«Όλη η χώρα βιώνει μια ανασφάλεια τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτή την ανασφάλεια εμείς τη ζούμε καθημερινά από την ημέρα που γεννηθήκαμε. Ο φόβος μην πάθουμε έμφραγμα ή εγκεφαλικό, μην σπάσουμε κάτι είναι διαρκής. Ούτε μια ακτινογραφία δεν μπορούμε να βγάλουμε, δε γίνεται με το παραμικρό να πηγαίνουμε στη Ρόδο, είναι ντροπή», λέει με παράπονο.

Το πρόβλημα πάντως στο γραφικό νησί του Αιγαίου γίνεται ακόμη πιο έντονο  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς ο τουρισμός έχει αυξηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το νησί δέχεται περί τους 500.000 επισκέπτες ετησίως, με αποτέλεσμα η ανάγκη για γιατρό να καθίσταται επιτακτική.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που το τηλέφωνό μου χτυπά στις τρεις ή τις τέσσερις τα ξημερώματα επειδή κάποιος συντοπίτης έπαθε κάτι. Τη στιγμή που τα νησιά μας βάλλονται από τους Τούρκους, το κράτος ουσιαστικά διώχνει τους κατοίκους. Το μεγαλύτερο κίνητρο για να μείνεις στον τόπο σου είναι να έχεις γιατρό. Ούτε δήμαρχος, ούτε αστυνόμος χρειάζεται, μόνο γιατρός», καταλήγει.

*Η κεντρική φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Πανορμίτη Χατζηγιαννάκη

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy