Ένας έγκλειστος εν καιρώ πανδημίας εξομολογείται…

Από την Κέλλυ Φαναριώτη 

Παντελής έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας, όπως γάντια, μάσκες και αντισηπτικά, διακοπή νερού για πολλές ώρες σε καθημερινή βάση και απουσία τεστ, συνθέτουν το σκηνικό στις ελληνικές φυλακές εν μέσω πανδημίας. Παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις περί του αντιθέτου από τη  Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, οι κρατούμενοι καταγγέλλουν πως το μόνο που έχουν λάβει από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης έως σήμερα είναι ένα μπουκάλι…. χλωρίνης!

«Δε μας έφεραν ποτέ αντισηπτικά, ούτε μάσκες. Μας συμπεριφέρονται σα να είμαστε σκουπίδια», μου λέει ο Σ., κρατούμενος στη φυλακή Χανίων, ο οποίος λόγω πρότερης επαγγελματικής εμπειρίας κάνει τα μεροκάματά του ως διοικητικός υπάλληλος στα γραφεία του σωφρονιστικού καταστήματος. «Ακόμη κι εκεί που δουλεύω ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους, δεν μου έχουν δώσει μάσκα, δεν τους ενδιαφέρει εάν αρρωστήσουμε. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μπαίνουν κάποιες φορές να μας μετρήσουν στα κελιά μας χωρίς να φορούν μάσκα».

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι των συγκεκριμένων φυλακών είναι η διακοπή νερού καθημερινά, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις ήδη ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσής τους.

Όσο για το φαγητό, τους έχει απαγορευτεί να δέχονται ψητό κρέας από τους συγγενείς τους αλλά επιτρέπεται να το αγοράζουν… ωμό από το σούπερ μάρκετ των φυλακών.

«Θα κολλήσουμε τον ιό από το μαγειρεμένο φαγητό της οικογένειάς μας αλλά όχι από τα προϊόντα του αγοράζουμε;», διερωτάται εύλογα ο Σ. και συνεχίζει: «Έστω ότι πονάει το στομάχι σου ή έχεις πίεση, σε πάνε στο γιατρό επάνω. Αν πει ο γιατρός ότι χρειάζεται κάποιος από εμάς να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, μας λένε ότι θα μπούμε 14 μέρες καραντίνα σε ένα κελί, το οποίο έχει μόνο ένα στρώμα, χωρίς τηλεόραση, χωρίς τίποτα άλλο. Οι αστυνομικοί ωστόσο που θα μας συνοδεύσουν στο νοσοκομείο ή οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν θα μπουν σε καραντίνα».

Παρά το γεγονός πως έχουν επιβεβαιωθεί αρκετά κρούσματα και δύο θάνατοι από κορονοϊό σε φυλακές της χώρας, το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε αποσυμφόρηση. «Δε ζητάμε να βγει δηλαδή κάποιος με μεγάλη ποινή, κάποιος που σκότωσε ή έκλεψε. Θα μπορούσαν όμως να βγάλουν κάποιον που χρωστά μικροποσά στην εφορία ή ηλικιωμένους που είναι βαριά άρρωστοι. Το κράτος όμως εκδικείται τους κρατούμενους. Και να πεθάνουμε από τον ιό δεν τους νοιάζει. Ξέρεις τι σκέφτονται; ‘’Ένα σκουλήκι λιγότερο’’», λένε.

Στις φυλακές Χανίων έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερα κρούσματα κορονοϊόύ, ανάμεσα σε έγκλειστους και υπαλλήλους. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Σ., το ένα κρούσμα αφορά έναν από τους συνολικά 20 κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού που μεταφέρθηκαν στα Χανιά, μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής. «Ο ένας εκ των 20 είναι θετικός. Στους υπόλοιπους 19 που ήταν σε στενή επαφή μαζί του δεν έγινε κανένα τεστ. Μπορεί λοιπόν τα κρούσματα εδώ να είναι πολλά περισσότερα, δε θα το μάθουμε ποτέ».

Ο Σ. σε έναν μήνα αποφυλακίζεται αλλά, όπως μου λέει, θα συνεχίσει να μάχεται για τα δικαιώματα των κρατούμενων, τα οποία καταπατώνται σε καθημερινή βάση με το πιο απάνθρωπο τρόπο. «Η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμα κάθε χρόνο για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εντός των φυλακών αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός».

Αξίζει να σημειωθεί πως από την έναρξη της πανδημίας την Άνοιξη έως και σήμερα, αρκετά σωφρονιστικά καταστήματα ανά τον κόσμο προχώρησαν σε αποσυμφόρηση, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

Ενδεικτικά, μέχρι το τέλος Μαΐου, οι πληθυσμοί φυλακών στην κομητεία του Λος Άντζελες και στην κομητεία του Σακραμέντο μειώθηκαν σε ποσοστό άνω του 30%, σύμφωνα με στοιχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ‘Prison Policy Initiative’’.

Στη Γηραιά Ήπειρο, όπως δείχνει η έρευνα του πανεπιστημίου της Λωζάνης για το Συμβούλιο της Ευρώπης,  παρατηρήθηκε μείωση του πληθυσμού σε αρκετές χώρες. Ένας από τους λόγους της αποσυμφόρησης των φυλακών είναι και τα μέτρα πρόληψης για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ειδικότερα, την 15η Σεπτεμβρίου οι έγκλειστοι ήταν λιγότεροι συγκριτικά με την 1η Ιανουαρίου του ίδιου έτους στις εξής χώρες: Μαυροβούνιο(-21.1%), Γαλλία (-13.4%), Βουλγαρία (-12.7%), Αλβανία (-12.5%), Πορτογαλία (-12.5%), Ιταλία (-10.8%), Λιθουανία (-10%), Ολλανδία (-8.8%), Σκωτία  (-8.7%) Λουξεμβούργο (-8.4%), Φινλανδία (-7.6%), Λετονία (-7.1%), Πολωνία (-6.8%), Ισπανία (Καταλονία) (-6.3%), Κύπρος (-6%), Τσεχία  (-5.6%), Αγγλία και Ουαλία (-4.4%), Σλοβενία (-4.3%), Σερβία (-4%).

Αντιθέτως, αύξηση παρατηρήθηκε σε Ανδόρρα (+24.5%), Σουηδία (5.8%), Δανία (+5.4%), and Ελλάδα (+5.2%).

Τέλος, η ίδια μελέτη επισημαίνει πως τουλάχιστον 3.300 κρατούμενοι και 5.100 υπάλληλοι φυλακών μολύνθηκαν με COVID-19 σε όλη την Ευρώπη έως τις 15 Σεπτεμβρίου στις 38 διοικήσεις φυλακών που παρείχαν δεδομένα.