GREXIT Α ΛΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Πόσο χαλαρός μπορεί να είναι κανείς με την ιδέα της εξόδου της χώρας μας το ευρώ; Τις κρίσιμες αυτές ώρες που οι Έλληνες αποφασίζουν για το μέλλον όχι μόνο των ίδιων αλλά και των παιδιών τους, ένας συμπατριώτης μας βρίσκει το κουράγιο και σαρκάζει το καταστροφικό Grexit μ’ ένα Ολλανδικό στυλ.

Ο Δημήτρης Κοτσαλάς που ζει και εργάζεται στη «χώρα της τουλίπας» τα τελευταία 46 χρόνια, εμπνεύστηκε ένα κατάλογο σε δραχμές και πιάτα με τα ονόματα των πρωταγωνιστών της κρίσης για το εστιατόριό του.


Πλέον, το «Corfu» στο πλαίσιο της εβδομάδας Grexit σερβίρει πιάτα «Τσίπρας», «Βαρουφάκης», «Μέρκελ» και «Ντάισελμπουμ» κάνοντας τους τουρίστες να σχηματίζουν ουρές προκειμένου να γευτούν τα νέα αυτά εδέσματα αλλά και να φωτογραφηθούν με τον περιβόητο κατάλογο.

ΜΕΝΟΥ

Μιλώντας στη «Freddο» ο κ. Κοτσαλάς περιέγραψε τις προτιμήσεις των πελατών του, ενημερώνοντάς μας πως ο μάλλον αντιπαθής Ντάισελμπλπουμ είναι το πιο περιζήτητο πιάτο. Ο… επικεφαλής του Eurogroup περιλαμβάνει σουβλάκι, σουτζούκι, γύρο, ρύζι και σαλάτα. Η τιμή του ανέρχεται στα 17, 50 ευρώ, δηλαδή 5.500 δραχμές.

Το πρωθυπουργικό πιάτο ή αλλιώς Tsiprasshotel, έχει δύο σουβλάκια από φιλέτο χοιρινό, ρύζι και μια δόση… πικάντικου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ειδική σως για κρίσιμες καταστάσεις). Ο εν λόγω δυναμικός συνδυασμός μάλιστα είναι και το πιο ακριβό πιάτο του εστιατορίου, το οποίο κοστίζει 18 ευρώ ή αλλιώς 5.700 δραχμές.


Όσο για το πιάτο «Βαρουφάκης», ο κ. Κοτσαλάς προσπάθησε να το φέρει στα μέτρα του υπουργού Οικονομικών και γι’αυτό, όπως μας είπε, το έκανε όσο πιο λιτό γίνεται. « Είναι το μικρότερο απ’όλα τα πιάτα που σερβίρουμε στο μαγαζί. Περιέχει γύρο και σουβλάκι κοτόπουλο και ενδείκνυται για όσους ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής», επισημαίνει. Η τιμή του είναι ίδια με αυτή του « Ντάισελμπλουμ», αναφέρει με νόημα.


Τέλος, το πιάτο «Μέρκελ», περιλαμβάνει μπούτι αρνίσιο και ρύζι με καυτερή σος «Ολαντέζ». Η ονομασία αυτή προκύπτει σύμφωνα με τον κ. Κοτσαλά, από την καλή και αγαστή σχέση του Γάλλου προέδρου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.
« Αυτό το μενού θα το έχω μέχρι και τις 5 Ιουλίου και στο τέλος του καταλόγου επισημαίνω ότι ανάλογα με τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου, το κόστος σε δραχμές ενδέχεται να αυξηθεί», τονίζει.


Το κίνητρο

Όπως μας είπε ο κύριος Κοτσαλάς, με την κίνησή του αυτή ήθελε να καυτηριάσει τα όσα ακούγονται και γράφονται σε καθημερινή βάση για το μέλλον της χώρας του. Ωστόσο, όπως παραδέχεται, δεν περίμενε σε καμία περίπτωση ο κατάλογός του να λάβει τέτοια δημοσιότητα.

« Ενημερώνομαι κάθε μέρα τόσο από ελληνικά όσο και από ξένα μέσα ενημέρωσης για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Με αφορμή λοιπόν τα δημοσιεύματα για το Grexit, αποφάσισα να ονομάζω το μενού μου «εβδομάδα Grexit» προκειμένου να προσδώσω, όσο αυτό είναι δυνατό, μια χιουμοριστική διάσταση σε όλη αυτή την κατάσταση», λέει.
Εκείνο που του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η απήχηση που είχε αυτή η επιλογή του στον ξένο Τύπο αλλά και στους τουρίστες που επισκέπτονται καθημερινά το μαγαζί.

O κ. Δημήτρης Κοτσαλάς
« Τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Ολλανδίας έκαναν αναφορά στο μενού και μου ζήτησαν συνέντευξη. Οι τουρίστες όταν το βλέπουν στην αρχή ξαφνιάζονται, έπειτα το φωτογραφίζουν και εν συνεχεία το δοκιμάζουν» αναφέρει.
Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπαίνουν στο μαγαζί του απλά για να δοκιμάσουν τα ιδιαιτέρα -όσον αφορά στην ονομασία – πιάτα, αλλά και να εκφράσουν την άποψή τους για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας.
«Άλλοι είναι υπέρ του να γυρίσουμε στη δραχμή και άλλοι φοβούνται την έξοδό μας από το ευρώ. Οι απόψεις διίστανται αλλά μας αγαπάνε οι ξένοι. Μιλούν με τα καλύτερα λόγια τόσο για τους Έλληνες όσο και για τις ομορφιές που έχει η πατρίδα μας» υπογραμμίζει.
Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ο κ. Κοτσαλάς από την ηλικία των 17 ετών ζει στην Ολλανδία, όπου αναγκάστηκε να μετακομίσει ο πατέρας του τη δεκαετία του ’60 παίρνοντας μαζί του και όλη την οικογένεια.
Αφού εργάστηκε κάποια χρόνια ως οικοδόμος, στη συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί με το χώρο της εστίασης κι έγινε σερβιτόρος σ’ένα ελληνικό εστιατόριο. Το 1983 άνοιξε την πρώτη δική του ταβέρνα και λίγα χρόνια μετά προχώρησε στη δεύτερη ώσπου το 1989 τις πούλησε για ανοίξει το ‘Corfu” στο Νάιμεγκεν.
Πλέον, η καθημερινότητά του στην Ολλανδία δεν έχει καμία σχέση με αυτή που θα είχε σήμερα αν έμενε στην Ελλάδα. «Αγαπώ πολύ τη χώρα μου και την επισκέπτομαι συχνά όμως δε θα γύριζα μόνιμα πίσω. Επειδή είμαστε σε ένα αρκετά τουριστικό μέρος, οι δουλειές πάνε πολύ καλά», παραδέχεται.

Πάντως, εκείνο που τον θλίβει ιδιαίτερα είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι Έλληνες όλων των ηλικιών που μεταναστεύουν στην Ολλανδία για ένα καλύτερο μέλλον.

Πολλοί μάλιστα ζητούν να δουλέψουν στο μαγαζί του προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην. «Βοηθάω όσους Έλληνες μπορώ, κυρίως φοιτητές γιατί εδώ έχουμε πολλούς», λέει.

Όσο για το ποια είναι τα συναισθήματά του αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Κοτσαλάς λέει: « Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος αλλά και απογοητευμένος. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να διορθωθεί όλο αυτό που συντελέστηκε στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Η κατάσταση πλέον είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν είναι καλύτερο για τους Έλληνες να επιστρέψουν στη δραχμή ή να υπομείνουν κι άλλα βασανιστήρια εντός ευρώ. Αναμένω με αγωνία τις εξελίξεις και συνιστώ ψυχραιμία σε όλους», καταλήγει.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Freddo” στις 4 Ιουλίου 2015

GREXITΜΕΝΟΥΟΛΛΑΝΔΙΑ