...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Μια Ελληνίδα στο Λευκό Οίκο

Της Κέλλυς Φαναριώτη, εφημερίδα “Παραπολιτικά”

Όταν σε ηλικία τριών ετών διαγνώστηκε με νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα, δε φανταζόταν την απίστευτη τροπή που θα έπαιρνε η ζωή της. Ο λόγος, για την εντυπωσιακή Ισμήνη Καρύδη Svensson που κατάφερε όχι μόνο να διαψεύσει τις προγνώσεις των γιατρών που την ήθελαν καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά να «κατακτήσει» το Λευκό Οίκο και να συνεργαστεί με την αφρόκρεμα της αμερικανικής  πολιτικής σκηνής.

Η αρκαδικής καταγωγής  Ισμήνη που είχε ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, πρωτοστατεί και σε φιλανθρωπικές δράσεις έχοντας ιδρύσει την γνωστή και ιδιαίτερα δημοφιλή μη κερδοσκοπική οργάνωση “Stay United”, που δραστηριοποιείται και στις πενήντα πολιτείες της Αμερικής με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες.

ΒΓΗΚΕ ΔΥΝΑΤΗ. Μπορεί για τους γιατρούς το μέλλον της Ισμήνης πριν κάποια χρόνια να φάνταζε δυσοίωνο, όμως η θέλησή της για ζωή αποδείχθηκε πιο δυνατή από τις διαγνώσεις.

Όπως λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ποτέ δεν αποδέχθηκε την κατάστασή της ως μη ανατρέψιμη κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που την έκαναν να σταθεί και πάλι στα πόδια της. «Η ανίατη αυτή ασθένεια όταν εμφανίζεται σε τόσο μικρή ηλικία προκαλεί ολική παραμόρφωση του σώματός και οι ιατρικές διαγνώσεις από νοσοκομεία της Ελλάδος και του εξωτερικού προέβλεπαν τη μόνιμη αναπηρία μου. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα πόδια μου ήταν δεμένα σε νάρθηκες και έκανα μεγάλη προσπάθεια για να περπατήσω. Όμως είχα ακλόνητη πίστη στο Θεό και στον εαυτό μου ότι κάποια στιγμή θα μπορέσω να περπατήσω κι’ εγώ όπως τα άλλα παιδιά», δηλώνει.  Η αποφασιστικότητα πως θα βγει νικήτρια στη μάχη με την ασθένειά της  σε συνδυασμό με τον υγιεινό τρόπο ζωής που ακολούθησε και την εντατική άσκηση, έφεραν το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Έτσι στα 16 της χρόνια αντί να βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα, απέκτησε πολλές τιμητικές διακρίσεις για τις επιδόσεις της  στο χορό από τη Royal Academy of Dance του Λονδίνου, της δόθηκε η δυνατότητα  να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια κλασσικό μπαλέτο με υποτροφία στην Αγγλία.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Έχοντας πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες, η δραστήρια ελληνίδα θέλησε να ασχοληθεί και με τα κοινά. Για να πραγματοποιήσει το στόχο της αυτό, αποφάσισε να γίνει μέλος του κόμματος των Δημοκρατικών και πολύ γρήγορα, το 2012 ήταν ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη στον τομέα της επικοινωνίας στην οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα. Η πρώτη τους συνάντηση έγινε στην επέτειο εορτασμού της 25ης Μαΐου στον Λευκό Οίκο και από την συζήτηση προέκυψε αμοιβαία εκτίμηση, με τη νεαρή ελληνίδα να εντυπωσιάζεται από την υποστήριξη του αμερικανού προέδρου στην προσπάθεια του ελληνικού λαού ν’ αντιμετωπίσει την κρίση. Η ίδια νιώθει όπως λέει μεγάλη χαρά που της δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσει τόσο τον Ομπάμα όσο και τις άλλες μεγάλες προσωπικότητες των ΗΠΑ, όπως οι Μπάιντεν και Κλίντον.

Όσο για το αν σκέφτεται το μέλλον να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, απαντά: «Τίποτε δεν αποκλείεται. Προς το παρόν ικανοποιώ το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου για κοινωνική προσφορά μέσω της φιλανθρωπικής μου δράσης».

ΠΡΟΣΦΟΡΑ. Παρά το γεγονός πως μετά την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα είχε αρκετές προτάσεις να παραμείνει και να εργαστεί στην Ουάσιγκτον, εκείνη επέλεξε να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο, εκείνον της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Αποφάσισε να ιδρύσει με τον σύζυγό της Mark Svensson, διεθνολόγο του Georgetown University τη φιλανθρωπική οργάνωση StayUNITED που απευθύνεται σε παιδιά και νέους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οργάνωσή  από τη σύστασή της έχει δεχτεί πολλές τιμητικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων και η αναγνώρισή της από το Κoγκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συμμετείχε στην τιμητική επιτροπή της οργάνωσης.

Ένα από τα προγράμματα του «StayUNITED»  είναι οι  «50 Πράξεις Αγάπης» μέσω του οποίου εκείνη και ο σύζυγός της ταξιδεύουν και στις 50 πολιτείες της Αμερικής πραγματοποιώντας φιλανθρωπικό έργο.  «Οι πράξεις κοινωνικής προσφοράς είναι διαφορετικές σε κάθε πολιτεία, ανάλογα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών που επισκεπτόμαστε. Έχουμε ήδη βοηθήσει καρκινοπαθείς, αστέγους, κακοποιημένες γυναίκες, άτομα τρίτης ηλικίας και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η παρακίνηση των πολιτών από όλο τον κόσμο προς τον εθελοντισμό και την φιλανθρωπία», αναφέρει.

“Ο λαός μας αξίζει το σεβασμό της διεθνούς κοινότητας”

Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά της, η Ισμήνη παρακολουθεί ανελλιπώς τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και παρά τα λάθη που έχουν γίνει, όπως παραδέχεται, τις τελευταίες δεκαετίες στον τόπο, παραμένει αισιόδοξη.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα αυτή δοκιμάζεται στη μακροχρόνια ιστορία της. Θεωρώ ότι από αυτή τη δοκιμασία θα αντλήσουμε την απαραίτητη ωριμότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και τη βελτίωση της θέσης μας σε διεθνές επίπεδο. Ο λαός μας αξίζει το σεβασμό της διεθνούς κοινότητας όχι μόνο για την μακροχρόνια ιστορία του και τη συμβολή του στον πολιτισμό αλλά και για τη σημερινή του τιτάνια προσπάθεια ν’αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια», καταλήγει.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy