Script-Up! Το πρώτο social network για τους σεναριογράφους και το κοινό

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Μια πρωτοποριακή ιδέα που επιχειρεί να συνδέσει τα προνόμια της σύγχρονης ηλεκτρονικής εποχής με τις δημιουργικές δεξιότητες των Ελλήνων σεναριογράφων, εκκινεί το “ScriptUp” . Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικτυακή αγγλόφωνη πλατφόρμα που δίνει βήμα σε ταλαντούχους σεναριογράφους προκειμένου να προωθήσουν την δουλειά τους αντλώντας γνώμες και βαθμολογίες από τους αναγνώστες, οι οποίοι είναι και οι τελικοί αποδέκτες. H πλατφόρμα περιλαμβάνει όλα τα είδη σεναρίου(ταινίες, σειρές, θεατρικές παραστάσεις, βιντεοπαιχνίδια, ακόμα και βιβλία).

Αυτήν την περίοδο η ομάδα του ScriptUp στα πλαίσια προώθησης της διαδικτυακής της πλατφόρμας, διεξάγει σε συνεργασία με την Volition Pictures  τον πρώτο online διαγωνισμό σεναρίου για ταινία μικρού μήκους  στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν σεναριογράφοι αλλά και αναγνώστες. Κριτής των πέντε  σεναρίων που θα φτάσουν στον τελικό θα είναι ο αναγνωρισμένος κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης και παραγωγός Steven Bernstein, ο οποίος θα τα διαβάσει  και θα επιλέξει ένα, το οποίο θα γίνει ταινία στο όμορφο νησί της Σύρου. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα σενάριά τους πριν τις 15 Ιουλίου στον διαδικτυακό ιστότοπο script-up.com, όπου οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να δίνουν τη βαθμολογία τους ή να προτείνουν κάποιες αλλαγές. 

Όπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο δημιουργός του Script -Up Παύλος Φωτιάδης, με τον τρόπο αυτό δίνεται ένα βήμα σε νέους σεναριογράφους να διαφημίσουν το πρότζεκτ τους παγκόσμια αντλώντας γνώμες από τον κόσμο. «Οι θεατές είναι οι αποδέκτες του τελικού προϊόντος και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη γνώμη τους. Επιπλέον, θέλαμε να φτιάξουμε κάτι απλό, τόσο για τον δημιουργό όσο και για τον αναγνώστη. Δίνουμε λοιπόν τη δυνατότητα σε κάποιον να ανεβάσει μια ελκυστική περίληψη που δεν θα κουράζει αλλά αντίθετα θα συναρπάζει και θα έλκει τον κόσμο», αναφέρει τονίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δημιουργός να έχει ήδη ολοκληρώσει το σενάριό του. Απλά θα αντλεί γνώμες από το κοινό του. «Έτσι, είτε θέλοντας να προσεγγίσει κάποιον παραγωγό/εκδότη είτε χρησιμοποιώντας μεγάλες πλατφόρμες crowdfunding, θα έχει δεδομένα στα χέρια του που θα του είναι χρήσιμα. Παράλληλα, οι πέντε αναγνώστες που θα έχουν βαθμολογήσει το νικητήριο σενάριο θα κερδίσουν από ένα συλλεκτικό καπελάκι του ScriptUp κι ένα δώρο – έκπληξη. Γι’ αυτό έχει σημασία να βαθμολογήσουν οι αναγνώστες όλα τα σενάρια που συμμετέχουν στο διαγωνισμό γιατί κανείς μας δεν ξέρει ποιος θα νικήσει. Μόνο ο κύριος Bernstein υποθέτω».

Ο πολυσχιδής Αμερικανός σκηνοθέτης κ. Μπερνστάιν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο εγχείρημα αλλά και με την προοπτική που ανοίγεται στη χώρα μας για την παραγωγή εγχώριων και ξένων κινηματογραφικών ταινιών.

«Τον τελευταίο χρόνο οραματίζομαι δύο βιομηχανίες στη χώρα σας. Από τη μία μεγάλες ξένες παραγωγές που θα έρχονται στην Ελλάδα και θα ξοδεύουν πολλά χρήματα ενθαρρύνοντας την οικονομία και βοηθώντας νέους Έλληνες σκηνοθέτες να αποκτήσουν διαφορετικές εμπειρίες κι από την άλλη, την ύπαρξη μιας εγχώριας κινηματογραφικής βιομηχανίας από Έλληνες για Έλληνες. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να είμαι κριτής σε αυτόν το σημαντικό διαγωνισμό. Είμαστε όλοι σε μια νέα αρχή και χαίρομαι που συμμετέχω, σημειώνει ο βραβευμένος κινηματογραφιστής».

Συμμετοχές

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι προς το παρόν ικανοποιητική και, όπως εξηγεί, ο κ. Φωτιάδης, όλο και περισσότεροι αναζητούν πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο λειτουργείας της πλατφόρμας. «Υπάρχει ο φόβος »μην μου κλέψουν την ιδέα» αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε σε αυτήν την περίπτωση, και είναι κάτι που οι σεναριογράφοι το ξέρουν πολύ καλά, είναι ότι μόνο ο δημιουργός ξέρει την ανάπτυξη των χαρακτήρων του, την πλοκή και τις ανατροπές Κι αυτά τα στοιχεία δεν φαίνονται σε μία περίληψη. Η περίληψη είναι ένα trailer σε γραπτή μορφή και αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που την επιλέξαμε».

 

 

 

 

 

Η ομάδα πίσω από την πλατφόρμα του Script – Up

 

Οι λόγοι που ο διαγωνισμός θα διεξάγεται στα αγγλικά, είναι σύμφωνα με τον κύριο Φωτιάδη πολύ συγκεκριμένοι. Αρχικά, εφόσον, ο Steven Bernstein θα είναι ο κριτής των top 5 σεναρίων, η ομάδα του Script-Up ήθελε να τον διευκολύνει στο έργο του. «Επιπλέον, μετά το πέρας του διαγωνισμού, η «καμπάνια», , των σεναριογράφων δεν σταματάει. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τους διαφημίσουμε σε όλους τους διαδικτυακούς χώρους έτσι ώστε να γίνουν ευρέως γνωστοί ενώ και οι ίδιοι μπορούν να διαφημίζονται σε σελίδες παραγωγών που ψάχνουν νέες ιδέες και να αναζητούν ratings από τον απλό κόσμο», συμπληρώνει ο εμπνευστής της πλατφόρμας.

 

Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό σεναρίου αναφέρθηκε μέσα από την προσωπική της σελίδα στο facebook και η δημοφιλής από τη συμμετοχή της στην ταινία «Γάμος… αλά Ελληνικά» ηθοποιός Νία Βαρντάλος. «Το να σε υποστηρίζουν άνθρωποι όπως ο Steven Berstein και η κ. Βαρντάλος, είναι κάτι παραπάνω από ύψιστη τιμή. Είτε αυτό πρόκειται σύμπραξη σε έναν διαγωνισμό, είτε για μια απλή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείχνει σεβασμό και αναγνώριση των κόπων σου. Υπάρχουν πολλά σχέδια για μετά. Κυρίως όσον αφορά την πλατφόρμα και τις υπηρεσίες που θα παρέχει. Και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι σεναριογράφοι αλλά και οι αναγνώστες θα ενθουσιαστούν. Σίγουρα στα άμεσα σχέδια μας είναι η νέα βελτιωμένη έκδοση του ScriptUp όπου και θα είναι mobile responsive.Στο σημείο αυτό,  έχει μεγάλη σημασία για εμένα να ευχαριστήσω συγκεκριμένους ανθρώπους για την συμβολή τους σε αυτήν την προσπάθεια όπως είναι ο κινηματογραφιστής Βάιος Τσιμητράς, ο παραγωγός – σκηνοθέτης  Γιάννης Βολιώτης, ο  illustrator Jakob Burgos , η δικηγόρος Ιωάννα Τσουρουπάκη ο Steven Bernstein και η Nia Vardalos για την υποστήριξη στον διαγωνισμό», καταλήγει ο κ. Φωτιάδης. 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα του Script-Up στο facebook. 

Για τους όρους συμμετοχής στο διαγωνισμό, πατήστε εδώ

 

 

Posted in Χωρίς κατηγορία and tagged , , , .