...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Φώκιες και δελφίνια “σπρώχνουν” τους ψαράδες στον αλιευτικό τουρισμό

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Η μείωση της θαλάσσιας πανίδας και η μετανάστευση θηλαστικών, όπως είναι τα δελφίνια, οι φώκιες και οι χελώνες, «έσπρωξαν» πολλούς επαγγελματίες ψαράδες στον αλιευτικό τουρισμό προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό είδος διακοπών που αναδύεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και δίνει τη δυνατότητα στους ψαράδες να δέχονται στο καΐκι τους τουρίστες, να ψαρεύουν όλοι μαζί και να μαγειρεύουν την ψαριά επί τόπου.

Οι ψαριές μαγειρεύονται επί τόπου

Όπως  μου εξηγεί ο κ. Γιάννης Ψακής , ο μοναδικός ψαράς της Αμοργού με άδεια αλιευτικού τουρισμού, η επαγγελματική του αυτή στροφή ήταν μονόδρομος. «Η κατάσταση στις ελληνικές θάλασσες, έφτασε στο απροχώρητο. Λόγω ασκήσεων από υποβρύχια που πραγματοποιούνται στη Μεσόγειο, τα δελφίνια μετανάστευσαν στο Αιγαίο με αποτέλεσμα τα ψάρια να αποδεκατιστούν και να καταστρέφονται τα εργαλεία μας».

Ο ίδιος πραγματοποιεί πεντάωρες κρουαζιέρες με τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου και είναι αρκετά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Μάλιστα, όπως είπε, πρόκειται για το πιο ευχάριστο και ξεκούραστο μεροκάματα που είχε ποτέ.

Νομοθεσία

Μέχρι το 2014 για να ψαρέψει ένας ξένος στα ελληνικά ύδατα, έπρεπε να βγάλει ελληνικό ΑΦΜ, να πληρώσει παράβολο, να πάει στην εφορία και στη συνέχεια στο λιμεναρχείο ώστε να βγάλει άδεια ερασιτεχνικής αλιείας. Το άνοιγμα του νομοθετικού πλαισίου το Γενάρη του 2015 διευκόλυνε την κατάσταση επιτρέποντας παράλληλα στους ψαράδες να έχουν μια συμπληρωματική πηγή εσόδων.

Σύμφωνα με τον κύριο Νίκο Συρίγο, ιδρυτή της πλατφόρμας fishingtrip.eu που συνεργάζεται με αλιευτικά σκάφη σε όλη την Ελλάδα και προωθεί τον αλιευτικό τουρισμό σε 26 χώρες του κόσμου, πρόκειται για ένα είδος διακοπών που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην Ελλάδα. « Οι τουρίστες είναι πολύ ενθουσιασμένοι κι όσο περνά ο καιρός το προφίλ τους ποικίλλει. Για παράδειγμα έχουμε οικογένειες που ενδιαφέρονται για αλιευτικό τουρισμό , παρέες φίλων αλλά και περιπτώσεις που ο άνδρας επιθυμεί να κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του κατά τη διάρκεια της αλιευτικής εκδρομής. Μάλιστα, μας ζήτησε να κεντήσουμε όστρακα επάνω στα δίχτυα και να βρίσκονται κρυφοί φωτογράφοι επάνω στο σκάφος για να απαθανατίσουν τη στιγμή. Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον για μπάτσελορ πάρτυ ενώ σε λίγες ημέρες έναν κύριο από το Ντουμπάι που έκλεισε prive ολόκληρο το σκάφος προκειμένου να απολαύσει αυτό το είδος τουρισμού».

Οι τουρίστες τρώνε μέσα στο σκάφος τα ψάρια που έπιασαν οι ίδιοι

Στόχος του κυρίου Συρίγου και των συνεργατών του είναι να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη για τον αλιευτικό τουρισμό, ένα είδος διακοπών ιδιαίτερα διαδεδομένο στις ΗΠΑ, τα έσοδα από τον οποίο ανήλθαν στα 24 δισ. ευρώ το 2011. «Σκοπεύουμε ακόμη να δημιουργήσουμε ένα πακέτο θεματικών διακοπών που θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε αδειοδοτημένα τυροκομεία, οινοποιεία ^ και αλιευτικό τουρισμό και στο τέλος ο τουρίστας θα γεύεται όλα αυτά τα προϊόντα από τα μέρη που επισκέφθηκε. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει προς το παρόν στην Ελλάδα».

Επόμενος στόχος του ίδιου και των συνεργατών του είναι ο καταδυτικός τουρισμός , όπου μέσω μιας πλατφόρμας ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει όλη την υποθαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας μέσω της χαρτογράφησης και της ψηφιακής απεικόνισης που θα γίνει με υποβρύχια drones στα ναυάγια της Ελλάδας.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy