...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Φωτιά στο Μάτι: Οι στιγμές του τρόμου μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Δεκάδες χαμένες ανθρώπινες ζωές,  αγνοούμενοι και χιλιάδες καμένα σπίτια,συνθέτουν το σκηνικό του τρόμου που στήθηκε στους δρόμους της ανατολικής και δυτικής Αττικής από το μοιραίο πέρασμά της φονικής πυρκαγιάς που σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.

Πρωταγωνιστές της ασύλληπτης αυτής τραγωδίας είναι οι διασώστες που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στα φλεγόμενα μέτωπα προκειμένου να σώσουν τους κατοίκους που έτρεχαν πανικόβλητοι για να βρουν ένα μέσο διαφυγής από την πύρινη θύελλα που ερχόταν κατά πάνω τους. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο 58χρονος Γιάννης Μακρής, διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το 1988 που βρέθηκε μαζί με άλλους εθελοντές στο σημείο την ώρα της φωτιάς.

Όπως μου είπε, τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει παρευρεθεί σε πολλές πυρκαγιές της χώρας , οι σκηνές που αντίκρισε όμως το απόγευμα της 23ης Ιουλίου είναι τέτοιες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του.

«Την ώρα της φωτιάς στο Μάτι, η ένταση των ανέμων ήταν τέτοια που έκανε την πυρκαγιά ακόμη πιο θηριώδη και δημιούργησε ένα θερμικό φορτίο που ήταν αδύνατον να αντέξει ανθρώπινος οργανισμός. Προσπάθησα να φτάσω προς τη θάλασσα για να σώσω ανθρώπους αλλά δεν μπορούσα να προχωρήσω», αναφέρει. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε προς το λιμάνι της Ραφήνας όπου έφτασαν συνεχώς τα πλοία του Λιμενικού Σώματος με τους πληγέντες. «Άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, βρεγμένοι, καμένοι και πολύ νεκροί. Εκεί δάκρυσα παρά το ότι έχω εμπειρία από αντίστοιχα περιστατικά. Εκείνο που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν το γεγονός ότι όσοι κατέβαιναν από τα πλοία και τα φουσκωτά ήταν υπερβολικά ήσυχοι. Σε τέτοιες περιπτώσεις έχω συνηθίσει τους ανθρώπους να διαμαρτύρονται ότι καθυστέρησε η Πυροσβεστική, να φωνάζουν, να αντιδρούν. Αυτή τη φορά όμως κυριαρχούσε μια βουβή σιωπή από όλους κι αυτό με τρόμαξε για τα όσα θα ακολουθήσουν. Προφανώς το μόνο πράγμα που σκέφτονταν εκείνη την ώρα ήταν ότι ευτυχώς είναι ακόμη ζωντανοί», περιγράφει συγκινημένος ο κ. Μακρής.

Δύο ακόμη εικόνες που τον συγκλόνισαν είναι όταν είδε μπροστά στα μάτια του οικογένειες να ενώνονται και κάποιες άλλες να ξεκληρίζονται. «Μια κοπέλα περίπου 20 χρονών αναζητούσε σοκαρισμένη τη μητέρα της. Τελικά βρέθηκε και οι στιγμές που ακολούθησαν όταν η μία αντίκρισε την άλλη, είναι απερίγραπτες». Την ίδια ημέρα όμως, ο 58χρονος διασώστης ήταν παρών και σε ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός. Μια μεσήλικη γυναίκα έψαχνε εναγωνίως τον σύζυγό της και τα παιδιά της και λίγη ώρα μετά την ενημέρωσαν ότι όλοι έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες. «Απίστευτες σκηνές που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους. Εκτιμώ ότι οι νεκροί θα είναι περισσότεροι διότι όσοι έμειναν στο σημείο την ώρα την πυρκαγιάς είναι αδύνατον να έμειναν ζωντανοί».

Ο Νίκος Γιατράς είναι εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού 41 ολόκληρα χρόνια κι έχει συμμετάσχει ως διασώστης σε όλες τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη χώρα μας από το 1977. Στις τρεις τα ξημερώματα της Τρίτης έφτασε από την Πάτρα στο Μάτι και οι εικόνες που αντίκρισε ήταν, όπως λέει, απόκοσμες και φρικιαστικές. Απανθρακωμένα πτώματα και μητέρες να ουρλιάζουν ψάχνοντας να βρουν μέσα στις στάχτες τα παιδιά τους, συνέθεταν το σκηνικό στο Κόκκινο Λιμανάκι.

«Μόλις μπήκα στο οικόπεδο είδα καμένα παιδιά αγκαλιασμένα. Οι μεγάλοι είχαν συμπτώματα υποξίας, είχαν σπάσει τα πνευμόνια τους στην προσπάθειά τους να κρατηθούν στη ζωή. Μια μητέρα απ’έξω έψαχνε τα παιδιά της και δεν την αφήναμε να μπει στο οικόπεδο. Μπήκαμε μπροστά για να μην δει το θέαμα. Η οικογένειά της ήταν δυστυχώς ανάμεσα στους 26 ανθρώπους που μπήκαν εκεί για να σωθούν. Αυτή η τραγωδία που συνέβη εδώ είναι ασύλληπτη». Σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση, τα 26 θύματα κυκλώθηκαν από την πυρκαγιά και δεν πρόφτασαν να φτάσουν στη θάλασσα.  «Η φωτιά κινούταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Πιστεύω πως πολλοί από τους αγνοούμενους δεν πρόκειται να βρεθούν διότι εξαϋλώθηκαν».

Την ίδια ώρα, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, δύτες και αλιείς έχουν ριχτεί στη μάχη για τον εντοπισμό των αγνοουμένων με την ελπίδα να βρεθεί κάποιο σημείο ζωής.

Τις τελευταίες ημέρες το έργο συνδράμει κλιμάκιο ναυαγοσωστών του Ερυθρού Σταυρού από την Πάτρα, που με φουσκωτά σκάφη «χτενίζει» τη Χρυσή Ακτή στο Μάτι έως την περιοχή του Αγίου Ανδρέα.

Οπως  μου είπε ο Ευρυπίδης Κουβεριανός, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο προσωπικά αντικείμενα, όπως κινητά τηλέφωνα και κλειδιά αυτοκινήτων. «Υπάρχουν μικρές παραλίες που δεν είναι συνεχόμενες και ενδιάμεσα υπάρχουν βράχια. Οταν μπήκαμε μέσα με τη μάσκα, είδαμε ότι ανάμεσα από τα βράχια σχηματίζονται διάδρομοι, που έχουν βάθος γύρω στα δύο μέτρα. Ανάμεσά τους μπορεί να έχει σκαλώσει κάποιο πτώμα. Θα ψάξουμε όλο το μέρος ώσπου να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάποιος που να έχει εγκλωβιστεί ή να είναι πνιγμένος εκεί» λέει και τονίζει ότι εξαιτίας των ανέμων είναι πολύ πιθανό κάποια πτώματα να έχουν «ξεβραστεί» στις ακτές της Εύβοιας. «Οι ντόπιοι ψαράδες, που γνωρίζουν την περιοχή και τα ρεύματα, αυτό μας είπαν» συμπληρώνει ο κ. Κουβεριανός.

 

 

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy