...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Η Δημοτική Αγορά αναγεννά τη Φωκίωνος Νέγρη

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Η ώρα 11 το πρωί και το ιστορικό κτήριο του Μεσοπολέμου επί της Φωκίωνος Νέγρη σφίζει από ζωή. Παιδιά προσχολικής ηλικίας ζωγραφίζουν στο πάτωμα με την καθοδήγηση μιας καθηγήτριας καλλιτεχνικών, γονείς μπαινοβγαίνουν στα μικρά καταστήματα που άνοιξαν εντός της στοάς και οι ηλικιωμένοι αναπαύονται στους μεγάλους καναπέδες που έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο του χώρου. Η πάλαι ποτέ μυθική Φωκίωνος Νέγρη που στέγασε τους πρώτους αστούς των Αθηνών αλλά στη συνέχεια έγινε άντρο ανομίας απομακρύνοντας αρκετούς Κυψελιώτες, «αναγεννήθηκε» πριν από λίγες ημέρες κι αυτό χάρη στην επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Εντός της άνοιξαν καταστήματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες της γειτονιάς ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, ένα μοντέλο αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό.

«Με τον όρο αυτό εννοούμε τις επιχειρήσεις που εκτός από τη βιωσιμότητά τους, το να βγάλουν δηλαδή χρήματα μέσα από αυτό, θέλουν να έχουν έναν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό το επιτυγχάνουν προσλαμβάνοντας ανθρώπους από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι πρόσφυγες, οι πρώην τοξικοεξαρτημένοι, άνθρωποι με αυτισμό κλπ», δηλώνει στο ”Enjoy” η διαχειρίστρια της δημοτικής αγοράς Έλενα Λάμπρου.

Από τις τριάντα συνολικά προτάσεις που υπεβλήθησαν μετά το ανοιχτό κάλεσμα του δήμου για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς, δεκτές έγιναν μόνο οι οκτώ κι αυτό διότι σύμφωνα με την κ. Λάμπρου, στόχος ήταν να καλυφθούν οι ανάγκες της γειτονιάς με καταστήματα που δεν θα ήταν ανταγωνιστικά προς εκείνα που βρίσκονται εκτός της στοάς. «Δεν θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μια καφετέρια ή ένα pet shop καθώς στην περιοχή υπάρχουν αρκετές τέτοιες επιλογές και θα προκαλούσαμε ζημιά στους ιδιοκτήτες», διευκρινίζει. Πλέον στη Δημοτική Αγορά που λειτουργεί με φορέα διαχείρισης το Impact Hub,  μπορεί κανείς να βρει μια γωνιά με προϊόντα μικρών παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα, ανθοπωλείο, χυμοποιείο με φρεσκοστυμμένους χυμούς και φαγητό για πακέτο ή στο χέρι, κατάστημα ανακύκλωσης ηλεκτρονικών και φορητών υπολογιστών καθώς και μαγαζί που προσφέρει επαναχρησιμοποιημένα προϊόντα. Παράλληλα, σε καθημερινή σχεδόν βάση πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις καλλιτεχνικού και τεχνολογικού περιεχομένου για παιδιά και μεγάλους, οι περισσότερες από τις οποίες είναι δωρεάν.

Τα μαγαζιά που άνοιξαν δεν είναι ανταγωνιστικά με αυτά που ήδη λειτουργούσαν εκτός της στοάς.

Κοινωνική επιχειρηματικότητα

Μια από τις επιχειρηματίες που υπέβαλε αίτηση και έγινε δεκτή, είναι η 25χρονη Νία που τα τελευταία τέσσερα χρόνια διατηρεί χυμοποιείο στο κέντρο της Αθήνας. Όταν αποφάσισε με το συνέταιρό της να δημιουργήσει μια επιχείρηση απαντώντας στις ανάγκες των τουριστών αλλά και των Αθηναίων που πηγαινοέρχονται στο κέντρο της πόλης, η πρόσληψη ανθρώπων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ήταν πρωταρχικός στόχος. «Για εμάς δεν έχει νόημα να επιχειρούμε και να βγάζουμε χρήματα εάν δεν βοηθάμε παράλληλα κάποιον άνθρωπο όχι μόνο να βρει δουλειά αλλά και να αποβάλει το κοινωνικό στίγμα», λέει και προσθέτει φανερά συγκινημένη: «έχουμε γίνει οικογένεια με τα παιδιά αυτά, μια δυνατή ομάδα που ο ένας βοηθά τον άλλον. Πέρα από την εργασία που τους προσφέρουμε, τους εκπαιδεύουμε για τα δικαιώματά τους και το τι ορίζει ο νόμος για κάθε περίσταση».

Η 29χρονη Ντενίσα από την Αλβανία εργάζεται στο χυμοποιείο από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του και τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες της στο παράρτημα του καταστήματος που άνοιξε εντός της Δημοτικής Αγοράς. Πριν λίγα χρόνια ζούσε σε μια δομή ευπαθών ομάδων και αναζητούσε εργασία χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τελικά, όχι μόνο κατάφερε να βρει δουλειά αλλά με τον καιρό κοινωνικοποιήθηκε, απέκτησε αυτοπεποίθηση και κατάφερε να στηριχτεί στα δικά της πόδια. «Η κοινωνική επιχειρηματικότητα με βοήθησε να βγάζω λεφτά, να μη νιώθω ντροπή και να αποδεχτώ τα μειονεκτήματά μου. Ίσως ακουστεί λίγο τρελό αλλά πιστεύω πως με την εμπειρία που αποκόμισα, μπορώ πλέον να κάνω και κάτι δικό μου στο επιχειρείν», επισημαίνει.

Ανταπόκριση

Μπορεί η Δημοτική Αγορά να μετρά λίγες μόνο ημέρες λειτουργίας, ωστόσο, η ανταπόκριση του κόσμου είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Όπως εξηγεί η κ. Λάμπρου ο κόσμος περίμενε πώς και πώς τα εγκαίνια της αγοράς και ειδικά για τους κατοίκους της περιοχής η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς ήταν πολύ σημαντική. «Οι μητέρες με τα παιδιά τους είναι οι πιο συχνοί μας πελάτες γιατί πρόκειται για έναν δημόσιο χώρο που όμως είναι ασφαλής. Το παιδί μπορεί να παζει ή να παρακολουθεί μια από τις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εδώ και ο γονιός μπορεί είτε να χαζέψει στα καταστήματα είτε να κάτσει στους καναπέδες να φάει ή να διαβάσει την εφημερίδα του».

Εκτός όμως από τη δημιουργική απασχόληση, στο εσωτερικό της αγοράς συντελείται μια πολυπολιτισμική σύμπραξη όπου άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου με διαφορετικές προσλαμβάνουσες συνυπάρχουν αρμονικά και περνούν όμορφα. «Έξω από τη δημοτική αγορά αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να πέσουν θύματα ρατσισμού. Εντός της στοάς όλοι είναι αγαπημένοι και το μόνο που κοιτούν είναι να περάσουν το χρόνο τους ποιοτικά. Είναι πολύ όμορφο όλο αυτό που συμβαίνει εδώ», καταλήγει η Ντενίσα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ”Enjoy” της “Κυριακάτικης Δημοκρατίας στις 21 Οκτωβρίου 2018

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy