...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Κραυγή απόγνωσης από τους ψαράδες του Αιγαίου: “Οι Τούρκοι λεηλατούν τις στεριές μας”

Από την Κέλλυ Φαναριώτη 

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ψαράδες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που έρχονται καθημερινά πλέον αντιμέτωποι με την παράνομη αλιεία των Τούρκων συναδέλφων τους σε ελληνικά  χωρικά ύδατα. Το πρόβλημα γιγαντώνεται καθώς πέραν της ευθείας παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, οι ακρίτες αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης λόγω της αθέμιτης αλιείας των γειτόνων.

«Σε καθημερινή βάση λεηλατούν τις στεριές μας. Περισσότερα από είκοσι τουρκικά αλιευτικά την ημέρα ψαρεύουν δύο και τρία μίλια από τις ακτές της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση του ιχθυοαποθέματος, πράγμα που με τη σειρά του έχει άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημά μας. Δε μπορούμε να βγάλουμε ένα τελάρο ψάρια πλέον», μου λέει ο κ. Καραβέτης, επαγγελματίας ψαράς τα τελευταία 31 χρόνια στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως αναφέρει, η κατάσταση επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο με τα τουρκικά σκάφη που παραβατούν να αυξάνονται όσο περνά ο καιρός. Μάλιστα, οι Τούρκοι ψαράδες χρησιμοποιούν δίχτυα με πολύ μικρά μάτια που πιάνουν τα πάντα, με αποτέλεσμα τα ψάρια να μειώνονται σημαντικά και οι επαγγελματίες να αντιμετωπίζουν οικονομικό πλήγμα. Σύμφωνα με τον κ. Καραβέτη η προκλητική αυτή συμπεριφορά των Τούρκων απορρέει από την αδράνεια του ελληνικού κράτους. «Στην αρχή ήταν ένα με δύο σκάφη που έμπαιναν στα ελληνικά  ύδατα. Μετά  είδαν ότι υπάρχει ανοχή από την Ελλάδα και τα τουρκικά καΐκια υπερδιπλασιάστηκαν. Καταληστεύεται ο θαλάσσιος  πλούτος μας και η χώρα μας δεν κάνει τίποτα. Ψαρεύουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων χωρίς να έχουν καμιά απολύτως επίπτωση. Όσο το ελληνικό κράτος δεν αντιδρά, θα παίρνουν θάρρος», επισημαίνει.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Σαμοθράκη, όπου οι ντόπιοι ψαράδες βλέπουν το μεροκάματό τους να συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα. Ο 64χρονος Νίκος Χαρανάς έχει αφιερώσει τη ζωή του στη θάλασσα από την ηλικία των οκτώ ετών. Όπως λέει, τα τελευταία χρόνια είδε για πρώτη φορά τουρκικό καΐκι να πλησιάζει τόσο κοντά στις ακτές του νησιού. «Τα σύνορά μας παραβιάζονται σε βαθμό κακουργήματος. Τα χωρικά μας ύδατα εκτείνονται έξι μίλια από τις ακτές μας κι αυτοί ψαρεύουν στα δύο και τρία μίλια. Κοντεύουν να μπουν μέσα στα σπίτια μας». Πριν από περίπου δύο χρόνια ο ίδιος δέχθηκε πυροβολισμό από Τούρκο συνάδελφό του βόρεια της Σαμοθράκης. «Τους ζήτησα να φύγουν από τα ελληνικά ύδατα κι ένας ψαράς έβγαλε πιστόλι.  Ανέφερα το περιστατικό στο λιμεναρχείο αλλά δεν κουνιέται φύλλο. Το πώς και το γιατί υπάρχουν όπλα σε ένα αλιευτικό σκάφος, αυτό θα ήταν καλό να διερευνηθεί», τονίζει.

Αντίστοιχο περιστατικό πυροβολισμού προς Έλληνες ψαράδες σημειώθηκε και το πρωί της 13ης Αυγούστου στη Λέρο, όταν δύο αλιείς κατά την πρωινή ψαριά τους ήρθαν αντιμέτωποι με τουρκικά καΐκια εντός των ελληνικών υδάτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου αλιέων Λέρου κ. Χρήστο Τσακιργιός, έκτοτε η παρουσία τους δεν είναι τόσο έντονη στην περιοχή, ωστόσο σε καθημερινή βάση παραβιάζουν τους διεθνείς κανονισμούς. Μάλιστα, όπως  λέει, δύο μέρες πριν από τον πυροβολισμό σε βάρος των συναδέλφων του, Τούκοι ψαράδες προσπάθησαν να τον εμβολίσουν την ώρα που σήκωνε παραγάδι. «Παρατρίχα αποφύγαμε τα χειρότερα. Αν συνεχίσει το κράτος να αδιαφορεί, θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας», σημειώνει.

Πάντως, σύμφωνα με τους Έλληνες ψαράδες, το τουρκικό κράτος δεν δείχνει την αντίστοιχη ανοχή κάθε φορά που κάποιος καταπατά τα θαλάσσια σύνορά τους. «Εμείς αν περάσουμε έστω και πενήντα μέτρα στα χωρικά τους ύδατα, θα έχουμε άμεσες επιπτώσεις. Οι Τούρκοι είναι πολύ αυστηροί σε αυτό. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να σταματήσει την ληστρική πολιτική των Τούρκων αλιέων και να διασφαλίσει την ακεραιότητα των συνόρων μας», καταλήγουν.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy