...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Σαντορίνη: 29 αστυνομικοί για 1.800.000 τουρίστες

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Έχει διαφημιστεί και όχι άδικα ως ένα από τα ομορφότερα και πιο γραφικά σημεία της χώρας μας. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων τουριστών που σπεύδουν να θαυμάσουν το μαγικό της ηλιοβασίλεμα. Η πολυθρύλητη Σαντορίνη ωστόσο έχει και μια πιο σκοτεινή πλευρά που δυσκολεύει την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.  Πρόκειται για να πολλά προβλήματα υποδομής και γραφειοκρατικής οργάνωσης που ανάγκασαν την πρεσβεία των Αραβικών Εμιράτων μα εκδώσει πριν λίγες ημέρες ταξιδιωτική οδηγία μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, καλώντας τους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στο νησί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για πορτοφολάδες που καραδοκούν στα γραφικά σοκάκια. 

Η έλλειψη αστυνόμευσης σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών – απότοκα της οικονομικής κρίσης και της περιστολής των δαπανών του κράτους που αυτή δημιούργησε – έχουν διαμορφώσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που υπό προϋποθέσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά μπραντ της χώρας. 
Όπως αναφέρει στη “δημοκρατία” ο δήμαρχος του νησιού κ. Νίκος Ζώρζος, φέτος αναμένεται να φτάσει στη Σαντορίνη ο αριθμός ρεκόρ των 1.800.000 τουριστών, ωστόσο το αστυνομικό της τμήμα διαθέτει μόνο 29 άνδρες. 
«Από αυτούς  οι οκτώ είναι στο γραφείο και οι 12 στο αεροδρόμιο διότι είναι διεθνές και αποτελεί πύλη εξόδου παρανόμων με πλαστά διαβατήρια. Συνεπώς, μένουν στο νησί εννιά μόνο άτομα και μάλιστα σε μια χρονιά που ο τουρισμός θα είναι πιο υψηλός από ποτέ. Ήταν να έρθουν φέτος 40 δόκιμοι αστυνομικοί, αλλά λόγω έλλειψης στέγης θα έρθουν μόνο 10. Πέρυσι ζήτησα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας τα σπίτια που βρίσκονται στο αεροδρόμιο και ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία να διατεθούν για να φιλοξενήσουν τους δοκίμους. Δυστυχώς, δεν πήρα καμιά απολύτως απάντηση. Η ασφάλεια θα έπρεπε να είναι η αρμοδιότητα του κράτους και ειδικότερα στον νούμερο ένα προορισμό της χώρας αλλά οι αρμόδιοι δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον», σημειώνει. 

Παράλληλα, κάνει λόγο για μια γενικότερη υποστελέχωση στις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, όπως είναι η Πολεοδομία, όπου ένας άνθρωπος εργάζεται για έξι νησιά – Σαντορίνη, Σίκινο, Φολέγανδρο, Ανάφη, Ίο και Θηρασιά – την ώρα που εκδίδονται δεκάδες άδειες για οικοδομή. «Δεν υπάρχει καμία δομή στη Σαντορίνη που να είναι επαρκώς στελεχωμένη. Οι τεχνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες του δήμου και της Περιφέρειας παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα .Δεν μπορεί να λέμε ότι η Σαντορίνη είναι ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός, να καυχιόμαστε γι’αυτό και εντός του νησιού να επικρατεί ένα χάος. Είμαστε στο έλεος του Θεού», λέει, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος πολλές φορές αναγκάζεται να κάνει εργασίες που δεν εντάσσονται στις αρμοδιότητές του. «Κάνω τα πάντα. Μόνο οδηγός απορριμματοφόρου δεν έχω γίνει ακόμη», αναφέρει σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το μέγεθος του προβλήματος. Τέλος, ο κ. Ζώρζος έκανε αναφορά στις άδειες ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες δίνονται σωρηδόν με αποτέλεσμα το νησί να αντιμετωπίζει πολλά, αστικού τύπου, προβλήματα. Μάλιστα, όπως εξηγεί, η ενοικίαση κατοικιών μέσω της δημοφιλούς  πλατφόρμας Airbnb έχει επιδεινώσει την κατάσταση. «Οι διανυκτερεύσεις φέτος θα είναι πάνω από 5,5 εκατομμύρια. Δεν μας ενδιαφέρει όμως το θέμα της μαζικότητας αλλά της ποιότητας. Το νησί είναι κορεσμένο», καταλήγει.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία” στις 7 – 7 – 18

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy