Σε “νεκροταφείο” ψυχικά ασθενών με κορονοϊό μετατρέπεται το Δρομοκαΐτειο
Από την Κέλλυ Φαναριώτη
Παγκόσμια… πρωτιά φαίνεται να διεκδικεί το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο, καθώς έχει άτυπα μετατραπεί σε νοσοκομείο αναφοράς για κορονοϊό, χωρίς κανένας από το προσωπικό να είναι εκπαιδευμένος. Σα να μην έφτανε αυτό, οι 37 συνολικά τρόφιμοι του νοσοκομείου – εκ των οποίων έξι επιβεβαιώθηκαν χθες- που είναι θετικοί στον Covid-19, νοσηλεύονται στην ίδια κλινική με άτομα που δε νοσούν, με αποτέλεσμα η διασπορά να κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων.
«Τα νοσοκομεία αναφοράς δεν δέχονται λόγω κορεσμού τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να τους έχουμε εδώ χωρίς να πληρείται καμιά απολύτως προϋπόθεση. Έχουμε ήδη έναν νεκρό από κορονοϊό στο Δρομοκαΐτειο. Μήπως για την Πολιτεία πρόκειται για ασθενείς Β’ διαλογής; Μήπως η εγκληματική αυτή αδιαφορία σχετίζεται με το στίγμα της ψυχιατρικής νόσου που κουβαλούν άθελά τους αυτοί οι άνθρωποι;», διερωτάται μέσω της «δημοκρατίας» ένας από τους ειδικευόμενους ψυχιάτρους του νοσοκομείου που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Χθες, εκτός από τα έξι επιπλέον κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν μεταξύ των ασθενών, θετικοί βρέθηκαν και δύο νοσηλευτές, γεγονός που καταδεικνύει πως η διασπορά του ιού εντός του νοσοκομείου έχει πλέον τεθεί εκτός ελέγχου.
Σύμφωνα με τον ειδικευόμενο ψυχίατρο, δεν είναι μόνο η υποστελέχωση το πρόβλημα που καθιστά εγκληματική τη διαχείριση της πανδημίας στο Δρομοκαΐτειο αλλά εξίσου καθοριστική για την υγεία των ασθενών είναι και η έλλειψη βασικών εργαλείων, όπως είναι για παράδειγμα το μηχάνημα αερίων, προκειμένου να ελέγχεται η λειτουργία των πνευμόνων.
«Επιπλέον, τα εργαστήριά μας λειτουργούν ως τις 14.00 την ώρα που στα υπόλοιπα νοσοκομεία είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας ανοιχτά ενώ παράλληλα δεν υπάρχει 24ωρη παρακολούθηση των ασθενών με Covid-19 από παθολόγο ή πνευμονολόγο. Στις εφημερίες δεν διεξάγεται μοριακό τεστ σε όλους τους ασθενείς, μας ζητούν να κάνουμε οικονομία. Με τα προ – πανδημίας, κονδύλια που ήταν ήδη μειωμένα, απαιτούν να λειτουργήσει ένα καθαρά ψυχιατρικό νοσοκομείο σαν κλινική κορονοϊού. Διαπράττεται ένα έγκλημα και μας ζητούν να συναινέσουμε», σημειώνει.
Ένα ακόμη ζήτημα που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργο του προσωπικού και επιτακτική την ανάγκη οχύρωσής του, είναι πως πρόκειται για ψυχικά πάσχοντες, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε οξεία φάση.
«Ένας ψυχιατρικός ασθενής δεν θα κάτσει στο κρεβάτι του, δε θα βάλει τη μάσκα του, δε θα πλύνει τα χέρια του και θα ανταλλάξει πράγματα με τους υπόλοιπους ασθενείς, οπότε ο κίνδυνος διασποράς γίνεται ακόμη μεγαλύτερος», σημειώνει ο ειδικευόμενος γιατρός και προσθέτει: «Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε σε έναν διεγερτικό ασθενή πως δεν πρέπει να πάει στο διπλανό δωμάτιο που νοσηλεύονται περιστατικά κορονοϊού. Σας εγγυώμαι πως κανένας άνθρωπος δεν θα ήθελε να δει κάποιον δικό του να νοσηλεύεται κάτω από τόσο αναξιοπρεπείς συνθήκες εδώ».
«Έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας έναν χρόνο μετά»
Τα προβλήματα για τους εργαζόμενους αλλά και τους ασθενείς στο Δρομοκαΐτειο όμως δε φαίνεται να σταματούν εδώ. Κι αυτό διότι, όπως καταγγέλλει το προσωπικό, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, γιατροί και νοσηλευτές αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να προμηθευτούν τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας.
«Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν μάσκες έναν χρόνο μετά; Δεν είναι μόνο οι ασθενείς εκείνοι στους οποίους δεν παρέχονται ούτε τα βασικά στο νοσοκομείο μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις τριτοκοσμικές».
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “δημοκρατία” στις 23/2/2021