...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Sexting: Ο νέος τρόπος ερωτικής επικοινωνίας ή…ακόμη μία εξάρτηση;

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Η έλευση των λεγόμενων «έξυπνων τηλεφώνων» στην καθημερινότητά μας, οδήγησε το διαδικτυακό σεξ σε άλλο επίπεδο. Κι αυτό γιατί πλέον δε χρειάζεται κάποιος να βρίσκεται μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή του, να ανοίξει την κάμερα (web cam) και να ανταλλάξει βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, όπως γινόταν παλιότερα. Πλέον, οι κάτοχοι των smartphones έχουν τη δυνατότητα να στείλουν «πονηρά» μηνύματα στο αντικείμενο του πόθου τους οποιαδήποτε ώρα της ημέρας το επιθυμούν.

Έτσι, άνθρωποι όλων των ηλικιών και εισοδημάτων, επιδίδονται με τη βοήθεια των τηλεφώνων τους και των διάφορων διαδικτυακών εφαρμογών στο sexting – ο όρος προστέθηκε επίσημα το 2004 στο λεξικό της Οξφόρδης– από το σπίτι τους, το αυτοκίνητο αλλά και από το χώρο εργασίας τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του πρώην γερουσιαστή Άντονι Βάινερ που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη Γερουσία επειδή έστελνε τολμηρές φωτογραφίες του σε διάφορες γυναίκες που γνώριζε στο διαδίκτυο.

Τι λένε οι χρήστες

Εκείνοι που ηλικιακά δεν πρόλαβαν κατά την εφηβεία τους την ηλεκτρονική επανάσταση των έξυπνων συσκευών, αλλά πέρασαν τα νεανικά τους χρόνια λίγο πιο ανέμελα, φαίνεται να διευκολύνονται με τη νέα ψηφιακή εποχή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 37χρονου Νίκου που ξεκίνησε το sexting από την ηλικία των 14 ετών.

«To sexting για μένα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας, μια δραστηριότητα που μας χάρισε η τεχνολογία. Κάποτε είχαμε τη δυνατότητα επικοινωνίας μόνο με το σταθερό τηλέφωνο. Τη φαντασίωση μας δε γινόταν να την μοιραστούμε.Επιπλέον, οι σελίδες που υπήρχαν παλιότερα με περιεχόμενο για ανήλικους ήταν πολύ περιορισμένες, συνήθως χρειαζόταν πιστωτική κάρτα και ο υπολογιστής ήταν στο σαλόνι. Πλέον όλα είναι πιο απλά».

Ωστόσο, η αποστολή αισθησιακών φωτογραφιών μέσω διαδικτύου ελλοχεύει πολλούς κινδύνους καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που η διαρροή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδήγησε ακόμη και στην αυτοκτονία τα θύματα.

«Δυστυχώς, η τακτική αυτή δύσκολα μπορεί να περιοριστεί. Αλλά το όλο ζήτημα έχει να κάνει με τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο καθένας διαλέγει το άτομο που κάνει το οτιδήποτε μαζί του. Το να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντικό, αλλά βλέπουμε πως αυτή προδίδεται πολλές φορές και σε όρια εξευτελισμού. Αν υπάρχει η παραμικρή ανασφάλεια ή εντοπιστούν για παράδειγμα άσχημες συμπεριφορές προς άλλους, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αυτή η συμπεριφορά και απέναντι μας. Ιδίως τη στιγμή ενός καυγά ή χωρισμού», επισημαίνει.

Ανάλογη είναι και η άποψη της βραβευμένης πρωταγωνίστριας ερωτικών ταινιών Inna Innaki, η οποία δέχεται σε καθημερινή βάση δεκάδες τέτοια μηνύματα στα προφίλ της στα social media.

Η βραβευμένη πορνοστάρ Inna Innaki

«Μου στέλνουν πολλά τέτοια μηνύματα, τα οποία δεν προλαβαίνω να ανοίξω και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι μανία είναι αυτή. Όταν πληρώνεσαι από αυτό το πράγμα, ok, είναι κατανοητό.  Aλλά όταν δεν είναι επαγγελματικό τι περιμένουν; Ότι θα δω τις φωτογραφίες τους και θα ερεθιστώ; Γίνεται το αντίθετο! Γενικότερα πάντως, χρειάζεται προσοχή. Είναι ανόητο να διαρρέουν οι φωτογραφίες μετά από χωρισμό αλλά δυστυχώς συμβαίνει. Θα πρέπει λοιπόν σε περίπτωση βίντεο ή φωτογραφίας να μη φαίνεται το πρόσωπο. Πρέπει να έχουμε αρκετή εμπιστοσύνη στο άτομο με το οποίο επιλέγουμε να μοιραστούμε το οτιδήποτε».

Εθισμός

Αναμφισβήτητα, τις τελευταίες δεκαετίες η σεξουαλικότητα έχει «ανοιχθεί» πολύ στην κοινωνία και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα συζήτησης σε παρέες κάθε ηλικίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο κίνδυνος εθισμού είναι υπαρκτός και μάλιστα σε άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση και επιρρεπή σε εξαρτήσεις.

«Η εξάρτηση από ουσίες και αλκοόλ αλλά και η παρουσία μιας νευρωτικής, ανασφαλούς και αγχώδους προσωπικότητας, είναι το γόνιμο έδαφος που χρειάζεται για την εμφάνιση τέτοιων μοτίβων συμπεριφοράς. Αν το δούμε από κοινωνικής σκοπιάς, θα λέγαμε ότι πιο ευάλωτοι σ’έναν τέτοιου είδους εθισμό είναι οι άνδρες, οι έφηβοι και τα μοναχικά άτομα με περιορισμένο κοινωνικό δίκτυο», υπογραμμίζει ο ψυχίατρος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, δρ. Θάνος Ασκητής.

Sexting και ηλικιωμένοι

Πάντως, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται ότι sexting δεν είναι ένα “σπορ” μόνο για έφηβους και νέους αλλά το έχουν βάλει για τα καλά στη ζωή τους και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι. Όπως αναφέρει μάλιστα η ψυχίατρος Μαρία Καρυτινού, οι ενήλικες είτε παντρεμένοι είτε ελεύθεροι, κάνουν sexting κυρίως με τους συντρόφους τους για να ανανεώσουν την σχέση και για να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στην σεξουαλικότητα, κάτι που εκφράζεται μέσα από την απόσταση ασφαλείας που εξασφαλίζει η οθόνη ενός κινητού η υπολογιστή.

«Το αν είναι καλό η όχι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι να κάνουν sexting, εξαρτάται από τον λόγο που το κάνουν, το βαθμό που το κάνουν, την επίγνωση που έχουν και την προστασία την οποία λαμβάνουν. Οι κίνδυνοι είναι οι ίδιοι είτε είσαι ανήλικος, ενήλικος είτε ακόμα και ηλικιωμένος», τονίζει.

Από την πλευρά του ο κ. Ασκητής υποστηρίζει πως κάθε πρακτική, είτε νέα, είτε παλιά, η οποία μπορεί να διατηρήσει το πάθος σε ένα ζευγάρι που έχει διανύσει αρκετά χρόνια κοινής πορείας, είναι ευπρόσδεκτη και αποδεκτή. «Εξάλλου, η τεχνολογική εξέλιξη και η διάδοση των ψηφιακών μέσων, έχει επιτρέψει σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να γίνουν επιδέξιοι χρήστες τους. Οτιδήποτε ερεθίζει δύο συντρόφους στο ερωτικό παιχνίδι είναι θετικό και αποδεκτό, υπό την προϋπόθεση πάντα να είναι αμοιβαία αποδεκτό και διασκεδαστικό».

 

 

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy