...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ…ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΟΥΡΑ

Aπό την Κέλλυ Φαναριώτη 

Τη δυνατότητα να αποτελέσουν στο μέλλον μια εναλλακτική μορφή ενέργειας, διέκρινε στα ανθρώπινα ούρα μια επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Physical Chemistry Chemical της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Χημείας.

Προς το παρόν η έρευνα της επιστημονικής ομάδας έχει εστιάσει στην φόρτιση κινητών τηλεφώνων, με καθαρά αντισυμβατικό τρόπο, αντικαθιστώντας τη γνωστή πρίζα με ανθρώπινα ούρα. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της όλης προσπάθειας, Ιωάννης Ιερόπουλος, από το Bristol Robotics Laboratory του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας, η ομάδα του κατάφερε να φορτίσει ένα κινητό Samsung, μετατρέποντας τα ανθρώπινα ούρα σε ηλεκτρική ενέργεια με την χρήση μικροβιακών κυψελών καυσίμου.

giannia-2

 Διαδικασία

Σύμφωνα με τον 37χρονο ελληνοκύπριο ερευνητή, πρόκειται για μια τεχνολογική καινοτομία που επιτρέπει σε ορισμένους μικροοργανισμούς να “καταναλώνουν” οργανική ύλη για να παράγουν ηλεκτρισμό. «Εδώ και αρκετά χρόνια κάναμε μελέτες σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από την καύση πάσης φύσεως αποβλήτων. Με την πάροδο των χρόνων φτάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Αξιοποιούμε δηλαδή τα ανθρώπινα ούρα αντικαθιστώντας το καλώδιο του φορτιστή με τις μικροβιακές κυψέλες καυσίμου για να παράξουμε ηλεκτρισμό. Αποτελεί για εμάς μια ιδιαίτερα αισιόδοξη ανακάλυψη που αποδεικνύει πως πια δεν θα εξαρτόμαστε από την απρόβλεπτη φύση του αέρα ή του ήλιου, αλλά θα επαναχρησιμοποιούμε τα υγρά απόβλητα του οργανισμού μας, που αποτελούν μοναδική πηγή για ατελείωτη παραγωγή ενέργειας», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

r

Όπως εξηγεί, οι μικροβιακές κυψέλες καυσίμου ( MFC) είναι γεμάτες από βακτήρια αναπτυγμένα έτσι ώστε να διασπούν τα χημικά συστατικά των ούρων στο πλαίσιο της φυσιολογικής τους μεταβολικής διαδικασίας. Καθώς «τρώνε» την οργανική ύλη, τα βακτήρια παράγουν ηλεκτρόνια και δημιουργούν ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο που αποθηκεύεται σε πυκνωτή. Ουσιαστικά ο ηλεκτρισμός αποτελεί υποπροϊόν του φυσικού κύκλου ζωής των μικροβίων, συνεπώς όσο περισσότερο καταναλώνουν τόσο περισσότερο παράγουν.

«Πολλοί είναι εκείνοι που στο άκουσμα της έρευνάς μας εξέφρασαν ένα αίσθημα αποστροφής σχετικά με τη χρήση των ούρων. Κι όμως, κάτι το οποίο καταλήγει στον υπόνομο και αχρηστεύεται, μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Μάλιστα, διαπιστώσαμε με έκπληξη πως η αποδοτικότητα των μικροβιακών κυψελών στα ούρα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις ουσίες που χρησιμοποιούσαμε μέχρι πρότινος», συμπληρώνει.

Το κινητό τηλέφωνο που φορτίστηκε με αυτή τη διαδικασία, έμεινε ενεργό για περίπου είκοσι λεπτά, επιτρέποντας κλήση διάρκειας τεσσάρων λεπτών, αποστολή και λήψη δεδομένων μέσω Bluetooth, σύνδεση στο διαδίκτυο και ακρόαση μουσικής.
«Χρειάστηκε να το φορτίσουμε 24 ώρες προκειμένου να λειτουργήσει για είκοσι λεπτά. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε το χρόνο αυτό επιτρέποντας στον κάτοχο να το φορτίζει τη νύχτα και να το χρησιμοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», συμπληρώνει.

Ηλεκτροδότηση 

Παρά το πρώιμο στάδιο της έρευνας, ο ελληνοκύπριος επιστήμονας εκφράζει την αισιοδοξία του για τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. «Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σταδιακά στο εγγύς μέλλον για την ηλεκτροδότηση ενός σπιτιού, μιας γειτονιάς και εν συνεχεία μιας ολόκληρης πόλης. Επειδή όμως είναι μια σχετικά καινούρια τεχνολογία, απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα που θα μας επιτρέψει να την μελετήσουμε ακόμη περισσότερο και να την εφαρμόσουμε επιτυχώς σε όλες τις βαθμίδες. Το κινητό τηλέφωνο είναι μόνο η αρχή», υπογραμμίζει.

Aκόμη, ο κ. Ιερόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος, αναφορικά με το ενδεχόμενο αντικατάστασης του πετρελαίου με άλλες μορφές ενέργειεας. Άλλωστε όπως εξηγεί, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη, μια μεγάλη σχετική προσπάθεια, καθώς οι υδρογονάνθρακες που αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του πλανήτη είναι έτοιμοι να εκλείψουν. « Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές που στο σύνολο τους (ανεμογεννήτριες, ηλιακοί συσσωρευτές, μικροβιακές κυψέλες κ.α.) και υπό την προϋπόθεση ότι θα τις βάλουμε σε σωστή συνδυαστική λειτουργία, μπορούν να παράξουν την ενέργεια που χρειάζεται ο κόσμος σήμερα», δηλώνει, υπογραμμίζοντας όμως ότι μόνο με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά μπορεί να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο.

Χρηματοδότηση από Bill Gates

Oι έρευνες του κ. Ιερόπουλου και της επιστημονικής του ομάδας χρηματοδοτούνται από τη βρετανική κυβέρνηση και το Engineering and Physical Sciences Research Council. «Από τη Βρετανία μας χρηματοδοτούν προκειμένου να αναπτύξουμε την τεχνολογία σε ανεπτυγμένες χώρες ενώ αντίθετα ο Bill Gates που μας ενισχύει οικονομικά μέσα από την οργάνωση “Bill and Melinda Gates” ενδιαφέρεται πρωτίστως για την εφαρμογή τέτοιων πρακτικών στις αναπτυσσόμενες χώρες», αναφέρει και εκφράζει την αισιοδοξία του για την αποτελεσματικότητα της πρωτοποριακής αυτής οικολογικής τεχνολογίας σε χωριά της Αφρικής και της Ινδίας. «Στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτροδότησης μικρών χωριών και κοινοτήτων σε αυτές τις περιοχές με τη βοήθεια των μικροβιακών κυψελών. Ο Bill Gates ασχολείται από το 2009 με τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί και μας βοηθά να πάμε ένα βήμα πιο πέρα προκειμένου να διευκολύνουμε τη ζωή κατοίκων αυτών».

Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος της κατασκευής μικροβιακών κυψελών για την μετατροπή των ούρων σε ηλεκτρική ενέργεια, δεν ξεπέρασε τη μία στερλίνα, καθώς είναι κατασκευασμένες από πυλό.

 

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy