...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Κώστας Βογιατζής: Ένας αληθινός… doer!

Συνέντευξη στην Κέλλυ Φαναριώτη 

Είναι μόλις 32 ετών και κάνει τη δουλειά των ονείρων του και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ο λόγος , για τον Κώστα Βογιατζή, δημιουργό του yatzer.com, ενός από τα πιο έγκριτα sites για το design παγκοσμίως. To 2010  οι Financial Times το κατέταξαν στα 16 καλύτερα sites του κόσμου, η βρετανική Vogue πρόσφατα το ανέδειξε ανάμεσα στα κορυφαία online περιοδικά που λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης ενώ το “Architectural Digest” συμπεριέλαβε τον Κώστα Βογιατζή στη λίστα με τις εκατό πιο επιδραστικές προσωπικότητες στον κόσμο.

Κανείς από τους συμφοιτητές του στο τμήμα της Φυσικής δεν προέβλεψε την μετέπειτα πορεία του. Ακολουθώντας τις συμβουλές των γονιών του για ένα «ασφαλές» μέλλον πέρασε στο πανεπιστήμιο αλλά η αγάπη του για το design τον κέρδισε. “Στο δεύτερο κιόλας χρόνο των σπουδών μου συνειδητοποίησα πως αυτό που έκανα δεν με γέμιζε. Αποφάσισα λοιπόν να παρατήσω τη σχολή και να σπουδάσω interior design. Κι έτσι έγινε. Σπούδαζα και παράλληλα δούλευα σε γνωστό περιοδικό διακόσμησης”, δηλώνει ο ίδιος στo metrogreece.gr.

yatzer

Εμπνεύστηκε την ιδέα του yatzer κάνοντας σκοπιά 

Ένα βράδυ του 2006 στάθηκε καθοριστικό για τη ζωή του. “Ήταν ξημερώματα κι εγώ έκανα σκοπιά σ’ένα βουνό κοιτώντας την Αθήνα. Φοβούμενος πως βγαίνοντας από εκεί θα με είχαν ξεχάσει όλοι στο χώρο μου, σκέφτηκα πως έπρεπε να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Εκείνο το βράδυ λοιπόν εμπνεύστηκα τη δημιουργία του yatzer, το οποίο προκύπτει από το επίθετό μου <Βογιατζής-Voyatzer-Yatzer>, εξηγεί ο Κώστας Βογιατζής και προσθέτει με ενθουσιασμό « ήμουν αποφασισμένος να φτιάξω το καλύτερο site για το design στον κόσμο και νομίζω πως έχω κάνει το πρώτο βήμα“.

Από τα 5 δολάρια έως τη δημοσίευση στους Financial Times

Το 2007 δημιούργησε το yatzer ξοδεύοντας μόλις 5$ για το domain name. Έκτοτε, όλα κύλισαν πολύ γρήγορα και μέσα σε τρία χρόνια οι Financial Times το κατέταξαν στα 20 καλύτερα site του κόσμου. “Δούλευα ασταμάτητα. Από το πρωί μέχρι το βράδυ ασχολούμουν με άλλες δουλειές προκειμένου να βγάζω τα προς το ζην. Το βράδυ που γυρνούσα σπίτι ξενυχτούσα γράφοντας στο yatzer. Ήταν οι ώρες που όλη η Ευρώπη κοιμόταν αλλά η Αμερική ήταν ξύπνια. Δεν είχα έσοδα από αυτό, είχα ωστόσο μεγάλο όραμα και πίστη ότι τα πάντα είναι εφικτά” τονίζει.

Το μυστικό της επιτυχίας του, όπως ο ίδιος εξηγεί, είναι το φιλτράρισμα της πληροφορίας. “Στο διαδίκτυο όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών. Εκείνο που κάνω είναι να φιλτράρω όλες αυτές τις πληροφορίες και να προβάλω στον κόσμο εκείνα που θεωρώ πως πρέπει να ξέρει. Το μπλόγκινγ είναι σαν το μαγείρεμα. Όταν καλείς τους φίλους σου επιλέγεις τα καλύτερα υλικά προκειμένου να τους ικανοποιήσεις. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με το διαδίκτυο. Για να κερδίσεις τους αναγνώστες πρέπει να επιλέγεις προσεκτικά τα θέματά σου. Υπάρχουν εκατομμύρια μπλόγκερς ανά τον κόσμο και η αναδημοσίευση των ίδιων κειμένων είναι το συχνότερο φαινόμενο“, επεξηγεί.

Η ομιλία του στο TedΧ Athens 

Τον περασμένο μήνα, ο Κώστας Βογιατζής ήταν ομιλητής στο TedΧ Athens, μια εκδήλωση με τίτλο «Αυτοί που Πράττουν». Εκεί, μίλησε για τη δουλειά του δίνοντας παράλληλα πολύτιμες συμβουλές για το διαδίκτυο.

 Ήταν η πρώτη φορά που μίλησα μπροστά σε τόσο κόσμο και μάλιστα στα αγγλικά. Είχα πολύ άγχος αλλά αυτό που εισέπραξα από τον κόσμο είναι κάτι που δεν συγκρίνεται. Με προσκάλεσαν σαν κάποιον που κατάφερε κάτι στο χώρο του διαδικτύου και αυτό ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα. Εξήγησα στους παρευρισκόμενους πως εκείνο που εκτιμά ο αναγνώστης είναι η ποιότητα του προϊόντος που του δίνεις να διαβάσει και όχι η ποσότητα. Συμβούλεψα τα νέα παιδιά να τολμούν να δημιουργούν διαβεβαιώνοντάς τους πως αν υπάρχει πραγματικό πάθος γι’αυτό που κάνουν τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αρκεί να προσπαθήσουν στο έπακρο. Τα παιδιά στην Ελλάδα εγκαταλείπουν τις προσπάθειες στη μέση. Υπήρχαν στιγμές που δεν είχα χρήματα ούτε για τσιγάρα, αλλά είναι κι αυτό μέσα στο παιχνίδι “, καταλήγει.

Φωτογραφία: Δήμητρα Σπυροπούλου

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy