...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΣ ΜΕ ΨΥΧΗ ΡΩΜΙΟΥ!

Της Κέλλυς Φαναριώτη, εφημερίδα “Παραπολιτικά”

Την ώρα που οι γειτονιές της Νέας Υόρκης κατακλύζονται από εστιατόρια Ελλήνων μεταναστών, ένας Νιγηριανός, ο Sam Chekwas, λάτρης της εθνικής μας παράδοσης και κληρονομιάς, άνοιξε το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στην πόλη, προκειμένου να διαδώσει την ελληνική γλώσσα στην αμερικανική ήπειρο.

Εικόνα

Ετσι, από το 1991 στα ράφια του «Seaburn» μπορεί κανείς να βρει λογοτεχνικά, ιστορικά, καλλιτεχνικά βιβλία, ακόμη και βιογραφίες σπουδαίων προσωπικοτήτων, που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας μας. Ομως, η αγάπη του Sam για την Ελλάδα δεν σταματά εδώ. Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ίδρυσε στην πατρίδα του, τη Νιγηρία, ένα σχολείο στο οποίο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα διδάσκεται, εκτός των άλλων, και η ελληνική γλώσσα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι το 2004 βραβεύτηκε στη χώρα μας ως πρεσβευτής του ελληνικού πνεύματος και τον Μάιο θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης Καλαβρύτων.

vraveusi-athina-2004

Από τη βράβευσή του το 2004. 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ. Η αγάπη του Sam για την ελληνική γλώσσα ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια, στη Νιγηρία. «Θυμάμαι ακόμη πως το 1970 θεωρούνταν μορφωμένοι εκεί όσοι ήξεραν κάποιες λέξεις στα ελληνικά», αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Οταν σε ηλικία 16 ετών έφυγε από την πατρίδα του προκειμένου να έρθει στην Ελλάδα και να σπουδάσει, δεν φανταζόταν με τίποτα πως μετά το τέλος των σπουδών του το ελληνικό κράτος θα του έδειχνε το πιο σκληρό του πρόσωπο. «Σπούδασα Οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και έμεινα ακόμη τρία χρόνια στη χώρα σας προκειμένου να καλλιεργηθώ και να χτίσω από το μηδέν τη ζωή μου. Οταν διαπίστωσα πως κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον να συμβεί, έφυγα για την Αμερική», μας λέει με παράπονο.

Ωστόσο, η φιλοξενία και ο τρόπος με τον οποίο οι Ελληνες τον αντιμετώπισαν ήταν κάτι που εκτίμησε και δυνάμωσε ακόμα περισσότερο την αγάπη του για τον τόπο. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της δασκάλας που του δίδαξε τη γλώσσα τον πρώτο καιρό που ήρθε στη χώρα μας. «Η κυρία Εφη Κατούδη έδωσε την ψυχή της όχι μόνο για να με μάθει να μιλώ σωστά τη γλώσσα σας, αλλά και για να μου εμφυσήσει το ελληνικό πνεύμα», θυμάται με νοσταλγία.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ. Η απόφασή του να πάει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση για εκείνον. Μαζεύοντας τον τσαλακωμένο εγωισμό του από τις συνεχείς απορρίψεις που δέχθηκε στον επαγγελματικό τομέα, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του και με τους Ελληνες της Νέας Υόρκης. Για τον λόγο αυτό, επέλεξε ως επόμενο σταθμό του την Αστόρια, η οποία όχι μόνο τον καλοδέχτηκε, αλλά του έδωσε και την ευκαιρία να υλοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, που δεν ήταν άλλο από τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. «Οταν ήρθα στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης διαπίστωσα πως δεν υπήρχε ούτε ένα ελληνικό βιβλιοπωλείο. Αυτό μου έκανε τρομερή εντύπωση και με οδήγησε στην απόφασή μου να ανοίξω εγώ ένα. Το μαγαζί λειτουργεί από το 1991 και συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 150 Ελληνες συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο», αναφέρει τονίζοντας πως στα άμεσα σχέδιά του είναι να ανοίξει ακόμη ένα ελληνικό βιβλιοπωλείο στο Long Island.

sam-4

O Sam Chekwas με ελληνικό βιβλίο στα χέρια του. 

«Ελπίζω να έχει την ίδια απήχηση με το πρώτο, το οποίο για αρκετά χρόνια αποτελούσε σημείο συνάντησης Ελλήνων και Αμερικανών», εξηγεί. Αυτή την περίοδο ο Sam ολοκλήρωσε και το πρώτο βιβλίο του, με τίτλο «Το θαύμα του να νιώθεις Ελληνας», στο οποίο εξηγεί για ποιον λόγο η χώρα μας δεν έχει απολύτως τίποτα να ζηλέψει από άλλες.

vivlio

Το εξώφυλλο του βιβλίου του

«Θλίβομαι για τις εξελίξεις»

Ως λάτρης των αξιών και των παραδόσεων της Ελλάδας, ο Sam ενημερώνεται σε καθημερινή βάση για τις εξελίξεις, οι οποίες, όπως μας λέει, τον θλίβουν ιδιαίτερα. «Διαβάζω συνεχώς για τον τρόπο που συμπεριφέρονται στους ξένους, βλέπω ντροπιαστικές σκηνές στα έδρανα της Βουλής, όπου οι βουλευτές βρίζουν ο ένας τον ένας τον άλλον, και ντρέπομαι. Δεν ήταν αυτή η Ελλάδα που άφησα», παραδέχεται σκεφτικός. Το λάθος που κατά τον ίδιο κάνουν οι πολίτες είναι πως αδυνατούν να καταλάβουν πως όταν κάποιος αφήνει τη χώρα του για να πάει σε μια άλλη έρχεται αντιμέτωπος με πολλές προσωπικές, αλλά και οικονομικές δυσκολίες. «Δεν είναι εύκολη υπόθεση και οι Ελληνες δεν θέλουν να εξετάσουν τι κρύβεται από πίσω. Ακόμη και κάποιος που έρχεται στην Ελλάδα για να σπουδάσει, όπως είχα κάνει εγώ, δεν έχει ευκαιρίες επειδή είναι ξένος. Στην Αμερική δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχουν δηλαδή τέτοιου είδους διακρίσεις κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που προοδεύει», υπογραμμίζει και συνεχίζει: «Ο ξένος αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο μεταξύ της Ελλάδας και μιας άλλης χώρας. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα και οποιαδήποτε άλλη χώρα πρέπει να αγκαλιάζει τους μετανάστες, αρκεί να έρχονται νόμιμα και να σέβονται τους νόμους και τους θεσμούς», καταλήγει.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy