...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Πρώτοποριακό Ελληνικό Animation για Ενήλικες, ” Το Περίπτερο”

 Συνέντευξη στην Κέλλυ Φαναριώτη

Μπορεί η οικονομική κρίση στη χώρα μας να έχει σπρώξει αρκετούς νέους στην ξενιτιά ή να έχει «αναβάλλει» τα όνειρά τους για το  μέλλον, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που κόντρα στο ρεύμα της εποχής κάνουν τα όνειρά τους πράξη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι δημιουργοί του  ελληνικού animation για ενήλικες με τίτλο «Το Περίπτερο». Πρόκειται για μια νέα ιντερνετική σειρά κινουμένων σχεδίων που έκανε την εμφάνισή της πριν ένα περίπου μήνα και σκιαγραφεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη νεοελληνική πραγματικότητα.

Ένας κουτοπόνηρος περιπτεράς, ένας διεφθαρμένος αστυνομικός, ένας ναρκομανής και πολλοί άλλοι, συνθέτουν το σκηνικό του πρώτου επεισοδίου που λαμβάνει χώρα στο «Εκάλεω», μια φανταστική συνοικία της Αθήνας.

Εικόνα

Η ιδέα για το animation προέκυψε από τα χρόνια που οι χαμηλού προφίλ δημιουργοί του, σπούδαζαν ακόμη στην Αγγλία. Η μεγάλη τους αγάπη για τα κινούμενα σχέδια αλλά και η ανάγκη τους να προβάλλουν με κάποιο τρόπο την ελληνική πραγματικότητα, τους οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού animation για ενήλικες.  «Θέλαμε να προβάλουμε στοιχεία της Ελληνικής πραγματικότητας και σκεφτήκαμε ότι το “Περίπτερο” είναι ένας αρκετά  ελληνικός τόπος συνάντησης και πάνω σε αυτό χτίσαμε τους χαρακτήρες και στη συνέχεια ολόκληρο το “Εκάλεω”, αναφέρουν.Τις περισσότερες ιδέες τις αντλούν από καταστάσεις και γεγονότα τα οποία ενοχλούν πάνω απ’όλα τους ίδιους και που κατά την άποψή τους πάνε πίσω τη χώρα. Στόχος τους, όπως μας λένε, δεν είναι να προσβάλουν πρόσωπα και καταστάσεις  αλλά να ξαναφέρουν στο τραπέζι θέματα τα οποία αξίζουν συζήτηση μέσα από ιστορίες των χαρακτήρων του «Περιπτέρου». «Η κριτική μας δεν θα είναι μονόπλευρη, δηλαδή μόνο για την ελληνική κοινωνία. Για παράδειγμα στο επόμενο επεισόδιο ασκούμε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις πολιτικές της. Πάντα όμως η χώρα μας και το “Εκάλεω” θα είναι στο επίκεντρο», συμπληρώνουν.

 Ναρκωτικά

Ένα από τα θέματα που θίγουν στο πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Λευκός Γάμος» είναι αυτό των ναρκωτικών. Ο σκληρός και σκοτεινός κόσμος των εξαρτήσεων δεν αποτελεί τυχαία επιλογή για τους δημιουργούς. Η μαρτυρία ενός τοξικομανή σε ένα ρεπορτάζ όπου εξηγούσε πως για να μπει σε πρόγραμμα απεξάρτησης σύντομα πρέπει να παντρευτεί τη φίλη του που κάνει κι εκείνη χρήση ουσιών, τους έβαλε σε σκέψεις. «Το παιδί αυτό εξηγούσε μεταξύ άλλων ότι το ελληνικό κράτος τον ξεφτιλίζει οδηγώντας τον στην κατάσταση που είναι, να μπαίνει σε τέτοιες διαδικασίες. Αυτές οι κουβέντες μας έκαναν να καταλάβουμε πόσο πάτο έχουμε πιάσει σε μερικά θέματα σε αυτή τη χώρα. Δεν γίνεται ένα έθνος με τέτοια ιστορία να φέρεται έτσι σε άρρωστους ανθρώπους. Μια σωστή κοινωνία αγκαλιάζει αυτά τα παιδιά και τα βοηθάει να ξεπεράσουν τα προβλήματα που έχουν», επισημαίνουν τονίζοντας πως αρχικά είχαν κάποιους ενδοιασμούς διότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα.

Εικόνα

«Φοβηθήκαμε το ενδεχόμενο παρεξηγήσεων από άτομα που έχουν περάσει αυτές τις δυσκολίες ή συγγενείς τους αλλά γρήγορα καταλάβαμε ότι γι’ αυτούς τους ανθρώπους κάνουμε το επεισόδιο και αν το κάνουμε προσεκτικά δεν θα προσβάλουμε κανέναν».

Τα κινούμενα σχέδια στην Ελλάδα

Παρά το γεγονός πως το animation δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στη χώρα μας, οι δημιουργοί του «Περιπτέρου» είναι αισιόδοξοι χάρη στη δύναμη του διαδικτύου. Όπως επισημαίνουν, επέλεξαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο επειδή πάνω απ’όλα το αγαπούν και απολαμβάνουν την διαδικασία δημιουργία τους. «Παρά τις πολλές αντικειμενικές δυσκολίες, πιστεύουμε ότι έχει προοπτικές να πάει καλά μια τέτοια δουλειά στην Ελλάδα. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να βρεις χρηματοδότηση, ειδικά αν έχεις θεματολογία που μπορεί να ενοχλήσει, αλλά το διαδίκτυο  μπορεί να βοηθήσει αρκετά την εξέλιξη μιας τέτοιας δουλειάς», λένε και προσθέτουν: «o κόσμος του animation έχει αρχίσει να ενδιαφέρει όλο και περισσότερο το Ελληνικό κοινό και έχει πια αλλάξει η άποψη ότι τα κινούμενα σχέδια είναι μόνο για παιδιά. Όχι ότι παλιότερα δεν υπήρχε κοινό αλλά πλέον με τη βοήθεια του διαδικτύου είναι πολύ πιο εύκολο να φτάσουν αυτές οι δουλειές στο ευρύ κοινό αφού δεν υπάρχουν ακόμα  εγχώριες παραγωγές».

Σχέδια για το μέλλον

Στόχος τους είναι να καταφέρουν να κάνουν αυτή την ασχολία βιώσιμη και να μπορέσουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το κινούμενο σχέδιο στην Ελλάδα. «Έχουμε ήδη αρκετές ιδέες για τα επόμενα επεισόδια και αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία  παραγωγής του 2ου επεισοδίου “Οι Γερμανοί Ξανάρχονται”. Ελπίζουμε ότι το όνειρο μας θα πραγματοποιηθεί και θα δημιουργήσουμε πολλούς κύκλους επεισοδίων. Το μόνο σίγουρο είναι ό,τι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να συμβεί αυτό», καταλήγουν.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το πρώτο επεισόδιο με τίτλο “Λευκός γάμος”.

 

Δημοσιεύθηκε στο screeneye.net στις 25/06/14


You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy