...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Χαλβάς Δραπετσώνας: Ένα προϊόν με ιστορία 100 χρόνων

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου ακούγοντας τη λέξη “Δραπετσώνα”, είναι αναμφισβήτητα ο περιβόητος  χειροποίητος χαλβάς Κοσμίδη- Γαβρίλη. Πρόκειται για ένα έδεσμα που εκτός από την ιδιαίτερη και εκλεπτυσμένη γεύση του, είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της περιοχής, μια και η συγκεκριμένη επιχείρηση λειτουργεί από το 1924.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας συρρέουν καθημερινά στο κατάστημα της οδού Αγίου Δημητρίου προκειμένου να προμηθευτούν τον αγαπημένο τους χαλβά. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που τουρίστες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου, επισκέπτονται το μαγαζί καθώς η φήμη του συγκεκριμένου εδέσματος έχει εδώ και αρκετά χρόνια ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.

Ενδεικτικές της δημοτικότητας του πειραιώτικου αυτού προϊόντος είναι και οι εικόνες με τις ουρές των 100 μέτρων που σχηματίζονται κάθε χρόνο ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας και κάνουν το γύρο των μέσων ενημέρωσης. Από το 2002 έως και σήμερα, στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται εξολοκλήρου ο 64χρονος Νίκος Γαβρίλης, ναυπηγός στο επάγγελμα που από ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, βρέθηκε το 1986 στα εργαστήρια της χαλβαδοποιίας.

Ιστορία

Ήταν μετά το τέλος της μικρασιατικής καταστροφής όταν ο Κώστας Μεζαρντάσογλου εγκαταστάθηκε στη Δραπετσώνα και ξεκίνησε να παράγει χαλβά μέσα σε μια παράγκα. Τα χρόνια περνούσαν και άφησε την επιχείρηση στα χέρια του γιου του Γιώργου, ο οποίος το 1984 γνώρισε το Ευμόρφιο Κοσμίδη, μπατσανάκη του κυρίου Γαβρίλη,  και του πρότεινε να τον βοηθά στο εργαστήριο.

«Ο Γιώργος τότε δούλευε και σ’ένα άλλο εργοστάσιο διότι δεν τα έβγαζε πέρα οικονομικά μόνο από την παραγωγή του χαλβά. Εκεί λοιπόν, στην άλλη του δουλειά, γνώρισε τον Κοσμίδη κι όταν κάποια στιγμή ζήτησε τη βοήθειά του, εκείνος την έδωσε.  Έτσι γνωριστήκαμε οικογενειακώς και γνώρισε και εμένα», μου λέει ο κύριος Γαβρίλης. Δυο χρόνια μετά, ο Γιώργος Μεζαρντάσογλου βγήκε στη σύνταξη και χάρισε την επιχείρηση στους κυρίους Κοσμίδη και Γαβρίλη, οι οποίοι και την «ανέστησαν»  κάνοντας τον χαλβά Δραπετσώνας γνωστό ακόμη και στην άλλη άκρη του κόσμου.

Ο κύριος Γαβρίλης επί τω έργω

 « Δεν είχα καμία απολύτως σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ως το 1986 δούλευα ως ναυπηγός και μάλιστα με επιτυχία. Ωστόσο, τότε μπήκαμε στην ευρωπαϊκή ένωση, ο κλάδος μου υπέστη τεράστιο πλήγμα κι εμφανίστηκε στο δρόμο μου η συγκεκριμένη ευκαιρία. Αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι άλλο λοιπόν κι απ’ότι φάνηκε στην πορεία, έκανα πολύ καλά», εξομολογείται ο ίδιος.

Μάλιστα, το πάθος του για δημιουργία και εξέλιξη ήταν τέτοιο, που σχεδόν αμέσως έμαθε την τέχνη της χαλβαδοποιίας, η οποία μπορεί να φαίνεται απλή, ωστόσο, χρειάζεται δεξιοτεχνία. «Όσα εμείς μάθαμε σε είκοσι χρόνια, εσύ τα εφαρμόζεις από τον πέμπτο κιόλας μήνα», του είχε πει ο Μεζαρντάσογλου όταν ξεκινούσε την ενασχόλησή του με τον χαλβά.

Η διαδικασία

Παρά τα 64 του χρόνια, ο κύριος Γαβρίλης συνεχίζει με το ίδιο μεράκι να παράγει χαλβά, όπως όταν πρωτοξεκίνησε. «Περνώ περισσότερες από δώδεκα ώρες την ημέρα στο εργαστήριο», μου είπε και η μορφή του πήρε μια όψη περηφάνιας που μαρτυρούσε το πάθος του για τη δουλειά.

Η διαδικασία παρασκευής του χαλβά μπορεί να φαίνεται σχετικά απλή, ωστόσο, όπως μου επισήμανε, απαιτεί δεξιοτεχνία που δύσκολα τη συναντά κανείς.

« Αρχικά φτιάχνουμε καραμέλα με νερό και ζάχαρη και στη συνέχεια τη ρίχνουμε στο ταχίνι. Το ζύμωμα που ακολουθεί θέλει μια ιδιαίτερη τεχνική και για το λόγο αυτό όλοι οι υπάλληλοι εδώ είναι εκπαιδευμένοι αποκλειστικά από εμένα», εξηγεί και συνεχίζει: «Τα υλικά, το ψήσιμο και ο τρόπος χειρισμού αρχικά δείχνουν πως πρόκειται για απλή διαδικασία αλλά καταλήγει να είναι ένα πολυσύνθετο προϊόν, που δύσκολα αντιγράφεται. Είναι κάτι σαν το ζωγράφο που παίρνει ένα πινέλο και ζωγραφίζει. Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον άλλο να αντιγράψει αυτό που έκανε ο ζωγράφος; Κάτι λοιπόν αντίστοιχο συμβαίνει και με τον χαλβά».

Ο περίφημος χαλβάς Δραπετσώνας

Το μυστικό της επιτυχίας

Μπαίνοντας κανείς στο μαγαζί είναι πολλά αυτά που μπορεί να παρατηρήσει. Άσχετα όμως με το τι του τραβά τη προσοχή είναι πρακτικά αδύνατο να μην εντυπωσιαστεί με τη ζωντάνια που επικρατεί από τον κόσμο ο οποίος μπαινοβγαίνει συνεχώς, αγοράζοντας διάφορα χειροποίητα καλούδια. Έτσι λοιπόν ένα από τα ερωτήματα που μου ήρθαν αυθόρμητα στο μυαλό ήταν να ρωτήσω τον κύριο Γαβρίλη για το μυστικό της επιτυχίας του. Η απάντηση μάλιστα ήταν κάτι περισσότερο από κατηγορηματική:  «Το πάθος μου για δημιουργία και εξέλιξη, έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο», ξεκαθάρισε.

Σε μια περίοδο που οι περισσότεροι παραγωγοί ρίχνουν την ποιότητα προκειμένου να κάνουν το προϊόν τους περισσότερο ανταγωνιστικό, εκείνος επιλέγει να δίνει στους πελάτες του τα πιο αγνά υλικά κι αυτοί με τη σειρά τους φαίνονται να το εκτιμούν και του το ανταποδίδουν.

« Ίσως βοήθησε και το γεγονός πως στην προηγούμενη δουλειά μου ως ναυπηγός κατασκεύαζα και παρήγαγα με μεγάλη ακρίβεια και αυστηρότητα.  Κάτι ανάλογο συνέβη και με το χαλβά. Θέλω το καλύτερο προϊόν, χωρίς να συγχωρώ στον εαυτό μου το λάθος ή την υποβάθμιση της ποιότητας».

Επιπλέον, εκείνο που για τον 64χρονο επιχειρηματία έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να μην λειτουργεί κάποιος  με μοναδικό γνώμονα το οικονομικό κέρδος αλλά να δουλεύει με μεράκι και στόχο την εξέλιξη του προϊόντος προκειμένου στον πελάτη πολλές εναλλακτικές. Κι αυτό είναι κάτι που εύκολα θα διαπιστώσει κανείς αν ρίξει μια ματιά στο e-shop της επιχείρησης, καθώς θα βρει χαλβά για όλα τα γούστα και σε πολλές γεύσεις.

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός πως συνεργάζεται με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Όπως μου λέει, υπάρχει ακόμη αρκετός κόσμος που τον προσεγγίζει προκειμένου ο χαλβάς του να φτάσει στα ράφια καταστημάτων του εξωτερικού.

«Ο τρόπος παραγωγής του χαλβά είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει μαζική εξαγωγή, έχουμε όμως συνεργασίες με διάφορα καταστήματα ανά την Ευρώπη που προμηθεύονται τα προϊόντα μας. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο του εξωτερικού και με προσεγγίζουν και αρκετοί έλληνες που προσπαθούν να κάνουν τους αντιπροσώπους. Το κακό είναι , όχι για εμένα αλλά για την πατρίδα μας, ότι κοιτάνε το φτηνό. Αν βρουν δηλαδή ένα προϊόν φθηνότερο, θα πάνε να πάρουν αυτό», λέει με παράπονο εξηγώντας πως αυτό μας κάνει κακό διότι βγάζουμε προς τα έξω το μέτριο και όχι το καλό που θα μας δώσει υπεραξία σαν χώρα.

«Ελπίδα μας η νέα γενιά»

Μιλώντας μ’έναν αρκετά επιτυχημένο επιχειρηματία, δε θα μπορούσα να μην τον ρωτήσω για το πώς βλέπει την κατάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια δηλαδή των μνημονίων, της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.

Κατά τον ίδιο, μοναδικός υπεύθυνος για όλα τα δεινά που περνά η πατρίδα μας είναι ο ελληνικός λαός που με την ψήφο του όλα αυτά τα χρόνια ανέβαζε στην εξουσία ανθρώπους ανίκανους να κυβερνήσουν και να βάλουν σε μια τάξη τη χώρα.

«Είναι πολύ δύσκολα χρόνια και συμβαίνουν πράγματα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν. Όταν ο φορολογικός συντελεστής στο ταχίνι είναι 24%, όσο δηλαδή και σε ένα χρυσό ρολόι, καταλαβαίνετε πως η χώρα οδεύει στην καταστροφή. Εμείς όμως είμαστε υπεύθυνοι για τους πολιτικούς μας», αναφέρει με παράπονο.

Μια ακόμη τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας μας είναι, σύμφωνα με τον κύριο Γαβρίλη το γεγονός πως οι έλληνες έχουν αναγάγει το Δημόσιο σε dreamjob ενώ θεωρούν την επιχειρηματικότητα εχθρό της πατρίδας.

«Υπάρχει γενικότερα μια στρεβλή εντύπωση των πραγμάτων και αυτή μας δυσκολεύει να εξελιχτούμε και να προχωρήσουμε ως λαός», επισημαίνει.

Ωστόσο, θεωρεί πως η νέα γενιά είναι σε θέση να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να αλλάξει κάπως τα δεδομένα. «Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στη νέα γενιά. Θα πεθάνουμε ως έθνος. Πρέπει να υποστηρίζουμε τους νέους,  να πιστεύουμε σε αυτούς αλλά κι εκείνοι να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους», καταλήγει.

Περισσότερες πληροφορίες, θα βρείτε στην επίσημη σελίδα της επιχείρησης στο facebook. 

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy