...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Αλέξανδρος Βέλλιος: “Θέλω να πεθάνω ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια” (ΦΩΤΟ)

Κείμενο και φωτο:  Κέλλυ Φαναριώτη

«Ευθανασία». Μια λέξη σχεδόν απαγορευμένη για χρόνια στην ελληνική κοινωνία αλλά χιλιοειπωμένη την τελευταία μιάμιση εβδομάδα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την απόφαση του γνωστού δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλλιου να κάνει ευθανασία όταν διαγνώστηκε με καρκίνο στο συκώτι και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο. Οι πρώτες του δηλώσεις σχετικά με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία έκαναν με καταιγιστική ταχύτητα το γύρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης πυροδοτώντας διάφορες συζητήσεις μεταξύ γιατρών ιερωμένων αλλά και καρκινοπαθών γι’αυτό το θέμα – ταμπού.
Πολλοί προσπάθησαν να του αλλάξουν γνώμη παρουσιάζοντάς του διάφορα «θαυματουργά βότανα» ή μιλώντας του για καινοτόμες μεθόδους ιατρικής που θα μπορούσαν ίσως να θέσουν σε καταστολή το «τέρας» που ακούει στο όνομα καρκίνος. Ωστόσο, ο κ. Βέλλιος εμμένει στην απόφασή του με τρόπο κατηγορηματικό. Όπως μου είπε, η ευθανασία ήταν ένα θέμα που τον απασχολούσε από τη νεανική ακόμη ηλικία του και για το λόγο αυτό η απόφασή του ήρθε σχεδόν αυθόρμητα μόλις πληροφορήθηκε για την υγεία του.
«Από μικρός πίστευα πως κάθε άνθρωπος έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέγει το θάνατό του. Πρόκειται για μια λυτρωτική διέξοδο διότι το να είσαι παγιδευμένος σ’ένα σώμα που μπορεί να επιφυλάξει πολύ δυσάρεστες κι οδυνηρές εκπλήξεις, θα με τρόμαζε πάρα πολύ. Το να μπορείς όμως να δραπετεύσεις από το πάσχων σώμα σου τη στιγμή που εσύ θα επιλέξεις, είναι σωτηρία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στήριγμά του στις πρωτόγνωρες αυτές στιγμές που βιώνει είναι η σύζυγός του Νάντια αλλά και ο 20χρονος γιος του, που όπως μας λέει ο γνωστός δημοσιογράφος, επιδεικνύει μια απίστευτη ψυχραιμία. «Η εξάχρονη κόρη μου δεν γνωρίζει κάτι. Το να μάθει και την κατάσταση της υγείας μου και την μετέπειτα απόφασή μου, είναι θέμα ψυχολόγου, διότι φοβάμαι μήπως το κάνω άγαρμπα. Είναι πορσελάνινη η φύση ενός παιδιού και κινδυνεύεις να του δημιουργήσεις άσχημα ραγίσματα».

Ποια είναι η διαδικασία

Προκειμένου να υποβληθεί ένας ασθενής σε ευθανασία θα πρέπει να συμπληρώσει κάποια έγγραφα που θα του αποσταλούν και μαζί με την προκαταβολή να δώσει και τις τελευταίες γνωματεύσεις των γιατρών. Όταν πάει στο εξειδικευμένο κέντρο, κάνει μια τελευταία συνεδρία με ψυχολόγο, ο οποίος τον ρωτά εάν είναι σίγουρος για την απόφασή του αυτή. Μάλιστα, η συνάντηση αυτή βιντεοσκοπείται ώστε να είναι νομικά καλυμμένο το ιατρικό κέντρο. Στη συνέχεια δίνεται στον ασθενή ένα ποτήρι νερό, στο οποίο έχει διαλυθεί η θανατηφόρα ουσία και το πολύ σε δύο λεπτά, ξεψυχά.

«Έχω δει ένα σχετικό βίντεο ενός Αμερικανού που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και πήρε μια τέτοια απόφαση. Ήταν σοκαριστικό είναι η αλήθεια αλλά αντιπαραβάλλοντας την εικόνα αυτή με όσα έχω δει τους τελευταίους μήνες στα κρεβάτια των νοσοκομείων, θα προτιμήσω το πρώτο», αναφέρει μειδιώντας.
Το κόστος μιας τέτοιας επιλογής είναι τσουχτερό, ειδικότερα για τα ελληνικά πορτοφόλια. Ο κ. Βέλλιος θα χρειαστεί να καταβάλλει το ποσό των 10.000 ευρώ, το οποίο, όπως δήλωσε, δεν το έχει και θα χρειαστεί τη συμβολή κάποιων παλιών φίλων. «Έχω ρωτήσει γιατρούς και αναισθησιολόγους αν θα μπορούσαν να μου χορηγήσουν μια θανατηφόρα ένεση ώστε να αποφύγω το ταξίδι αλλά και το υπέρογκο κόστος. Δυστυχώς δε γίνεται. Έχω συναντήσει βέβαια αρκετούς γιατρούς, πολιτικούς ακόμη και ιερωμένους που είναι υπέρ της ευθανασίας αλλά φοβούνται να το παραδεχτούν δημόσια».
Τι απαντά στους επικριτές του

Τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον κατηγόρησαν πως εκμεταλλεύεται το πρόβλημα της υγείας του προκειμένου να πουλήσει το βιβλίο του . Όπως επισημαίνει ο ίδιος, πέρα από το ότι το κόστος του βιβλίου δεν είναι ικανό για να τον κάνει πλούσιο, του δόθηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του καριέρας ευκαιρίες να βγάλει χρήματα. «Αν νομίζουν πως με ένα βιβλιαράκι των 10 ευρώ αφαιρουμένων των δικαιωμάτων του εκδότη, των δικαιωμάτων των βιβλιοπωλείων και της διανομής προσδοκώ να γίνω πλούσιος, τι να πω; Αν το ήθελα όντως, θα είχα γίνει όλα αυτά τα χρόνια από το δημοσιογραφικό επάγγελμα με πολύ πιο εύκολο τρόπο, όπως πολύ άλλοι συνάδελφοι. Πάντοτε υπάρχουν συμφέροντα και προσοδοφόρες προτάσεις, πάντα υπάρχουν προτάσεις να γίνεις μισθοφόρος συμφερόντων και να πλουτίσεις. Δεν το έκανα ποτέ», ξεκαθαρίζει.
Άλλωστε, στόχος του, όπως παραδέχεται, είναι μέσα από τη δική του ιστορία να δοθεί μια «μάχη» στο δημόσιο βίο αναφορικά με το δικαίωμα στην επιλογή του θανάτου. Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται παραπάνω από αισιόδοξος δηλώνοντάς μας πως έχει μιλήσει με τα ανάλογα πρόσωπα και σύντομα θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο.
«Έχω λόγους να πιστεύω πως θα πάμε σε αναθεώρηση και το πολιτικό σύστημα δεν θα τη μπλοκάρει. Άλλωστε η ανάδειξη αυτού του θέματος από μένα έδειξε ότι στην κοινή γνώμη υπάρχει ένα σημαντικότατο ρεύμα ευαισθητοποιημένο, συνειδητό που θα καλωσορίσει μια τέτοια προοδευτική αλλαγή της νομοθεσίας», υπογραμμίζει.
Αυτές τις ημέρες ο δημοσιογράφος ασχολείται εντατικά με την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάνης για την παρουσίαση του βιβλίου του. Μας διαβεβαιώνει πως θα έχει ενδιαφέροντες ομιλητές και παρεμβάσεις – έκπληξη που θα συζητηθούν. Όποτε ξεκλέβει λίγο χρόνο από το βεβαρημένο του πρόγραμμα απαντά στα εκατοντάδες μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά από τον κόσμο, τα οποία τον έχουν συγκινήσει. Εκείνο που ίσως τον άγγιξε λίγο περισσότερο, είναι το μήνυμα μιας γυναίκας με ολική παράλυση που επικοινωνεί μόνο με τα μάτια με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος. «Μου είπε πως θέλει να κάνει ευθανασία αλλά δεν έχει χρήματα. Δεν είχα τι να της απαντήσω, σοκαρίστηκα. Της ζήτησα τουλάχιστον να αλληλογραφούμε διαδικτυακά όσο πιο συχνά μπορεί».

Κλείνοντας τη συζήτηση ο δημοσιογράφος ξεκαθάρισε πως δεν επιβάλει την ευθανασία αλλά προσπαθεί όσο μπορεί ώστε να κατοχυρωθεί νομικά το δικαίωμα στην επιλογή. «Προπαγανδίζω την ελευθερία επιλογής , δεν εκχωρώ στην εκκλησία, το νόμο ή την ιατρική το δικαίωμα να μου υπαγορεύουν εκείνοι πως θα πεθάνω. Προσωπικά επιλέγω να «φύγω» ανώδυνα και με αξιοπρέπεια», καταλήγει.

*Η παρουσίαση του βιβλίου «Εγώ κι ο θάνατός μου. Το δικαίωμα στην ευθανασία», θα πραγματοποιηθεί στη Δευτέρα 4 Ιουλίου στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στις 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy