...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Brexit: Τρεις Έλληνες που ζουν στο Λονδίνο, μιλούν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Πριν οκτώ μέρες τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης ήταν στραμμένα στη Βρετανία. Η ώρα του πολύκροτου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε φτάσει και όλοι παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα την εξέλιξή του. Τα τελικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν ξημερώματα Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) με κάποιους να πανηγυρίζουν και άλλους να…χάνουν τη Γη κάτω από τα πόδια τους.

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον της Ένωσης, οι οικονομικές αναλύσεις και οι κάθε είδους προβλέψεις από ειδικούς και μη, είχαν την τιμητική τους και η λέξη «Brexit» μονοπωλούσε το ενδιαφέρον κορυφαίων μέσων ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

Την ίδια ώρα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «πήραν φωτιά» με πολλούς χρήστες να χαρακτηρίζουν τους Βρετανούς πολίτες ως «μάγκες» μιας και «σήκωσαν το ανάστημά τους στην Ευρωναζιστική Κατοχή» ενώ άλλοι τους στόλισαν με ουκ ολίγα κοσμητικά επίθετα για την απόφασή τους αυτή και τις πιθανές συνέπειες στις ζωές των υπόλοιπων πολιτών της Ευρώπης.

Μάλιστα, παραμονές του ιστορικού δημοψηφίσματος δεν ήταν λίγοι οι Έλληνες χρήστες των social media που ζούσαν στο Λονδίνο και απεύθυναν έκκληση προς τους βρετανούς πολίτες να ψηφίσουν Bremain σκεπτόμενοι τις οδυνηρές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για τους μετανάστες που ζουν εκεί, το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Το αποτέλεσμα πλέον είναι σε όλους γνωστό. Πως αισθάνονται όμως οι έλληνες που ζουν κι εργάζονται χρόνια εκεί, μακριά από την πατρίδα τους κυνηγώντας το «όνειρο» που η Ελλάδα -για τους γνωστούς λόγους- δεν τους άφησε καν να αγγίξουν;

Στάμω Μ., σχεδιάστρια μόδας και ιδρύτρια του www.ecoluxelondon.org

«Ζω στο Λονδίνο από το 2000 και διδάσκω στο Istituto Marangoni. Η αλήθεια είναι πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν κάτι που δεν περιμέναμε.
Την επόμενη ημέρα από το δημοψήφισμα βγήκαν κάποιες ανακοινώσεις που μας διαβεβαίωναν πως μέχρι να ενεργοποιήσει η Μεγάλη Βρετανία το άρθρο 50 τίποτα δεν αλλάζει. Αν αλλάξει η καθημερινότητά μου νομίζω ότι θα είναι προς το χειρότερο γιατί ήδη υπάρχουν πολλά κρούσματα ρατσισμού στην Αγγλία αλλά και ίσως οι μισθοί να κατρακυλήσουν προς τα κάτω. Θα δείξει.

Το θεωρώ πιθανόν να φύγω. ‘Όχι γιατί θα γίνει η ζωή μου δύσκολη αλλά γιατί πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει πια προστασία για το περιβάλλον, τα εργασιακά και την υγεία. Επειδή πληρώ τις προϋποθέσεις έχω ήδη καταθέσει αίτηση να πάρω Βρετανική υπηκοότητα αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει αρνητικά ή θετικά την απόφασή μου να γυρίσω ή να μείνω στην Μεγάλη Βρετανία.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει αύριο στην Ευρώπη. Το μόνο για το οποίο μπορώ να είμαι σίγουρη είναι ότι οι σταθερές με τις οποίες όλοι μεγαλώσαμε και γύρω από τις οποίες χτίσαμε τη ζωή μας δεν υπάρχουν πια. Είναι τραγικό για τα νέα παιδιά που τώρα ξεκινάνε και θέλουν να δημιουργήσουν».

Κώστας Ρ., καθηγητής Πληροφορικής

«Ζω τα τελευταία είκοσι ένα χρόνια εδώ κι έχω Βρετανική υπηκοότητα. Νιώθω λύπη κι ανησυχώ για της οικονομία της Αγγλίας. Πιστεύω ότι τα επόμενα 2 χρόνια τα πράγματα θα χειροτερέψουν και κάποια προϊόντα θα ακριβύνουν όπως σίγουρα και τα καύσιμα. Ως προς το μέλλον, θα ξέρουμε όταν η Αγγλία τελειώσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες.

Γνωρίζω αρκετούς Άγγλους που δε τους αρέσει καθόλου αυτή η εξέλιξη. Brexit ψήφισαν κυρίως οι συνταξιούχοι και κάποιοι πολίτες με πιο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Έχω επικοινωνήσει με κάποια στελέχη μεγάλων οικονομικών εταιρειών με έδρα το Λονδίνο και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αγορές. Το καλύτερο θα ήταν να φύγει όσο το δυνατόν συντομότερα η Αγγλία εφόσον ψηφίστηκε αυτή η απόφαση διοτι όσο πιο πολλές αμφιβολίες προς το άγνωστο μέλλον τόσο το χειρότερο για την οικονομία.

Πιστεύω ότι μετά από χρονιά μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο, θα το ξέρουμε σε λίγα χρόνια, όλα εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις που θα κλείσει η Αγγλία. Το θετικό είναι ότι πρόκειται για μια υπερδύναμη που έχει οικονομική άνεση να αντέξει την έξοδο από την ΕΕ. Δυστυχώς πολλοί Έλληνες συγκρίνουν την κατάσταση με την δική τους χώρα κι αυτό είναι μεγάλο λάθος διότι η Αγγλία έβγαινε κερδισμένη από την ΕΕ. Καμία σχέση δηλαδή με την Ελλάδα».
Δήμητρα Τ., αρχιτέκτονας

«Το πρώτο συναίσθημα ήταν σίγουρα ένα μούδιασμα διότι κανείς δεν το περίμενε αυτό. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινίσουμε πως άλλο πράγμα είναι το Λονδίνο κι άλλο η Αγγλία. Το Λονδίνο είναι ένα πολυπολιτισμικό πεδίο που βοηθά στο να αναπτυχθούν ιδέες και να γίνουν πράγματα. Το ότι η Αγγλία ψήφισε να βγει από την Ε.Ε. θεωρώ πως είναι καθαρά θέμα μεταναστευτικού.
Πολλοί Άγγλοι θεωρούν πως οι Ευρωπαίοι τους παίρνουν τις δουλειές. Σίγουρα υπάρχει μια ανασφάλεια για το τι θα γίνε και πως θα μας επηρεάσει όσους ζούμε εδώ.

Προς το παρόν δεν σκέφτομαι να φύγω γι’αυτόν τον λόγο, υπάρχει πιθανότητα να το κάνω στο μέλλον βέβαια, δεν ξέρω.
Αμφιβάλλω πολύ όμως για το αν μπορεί να βγει κάτι θετικό απ’όλο αυτό. Έχω την αίσθηση πως οι Άγγλοι εξαιτίας της ξενοφοβίας θέλουν να κλείσουν τα σύνορά τους, ωστόσο αυτός δεν είναι τρόπος για να την καθησυχάσουν. Για αρχή πιστεύω πως πρέπει να απαλείψουμε την ξενοφοβία αλλά φοβάμαι πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί και να την ενισχύσουν».

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy