...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Χαραμάδα σωτηρίας για το Δημοτικό των Αρκιών!

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες να μην κλείσει τελικά το Δημοτικό Σχολείο των Αρκιών, το μικρότερο της Ευρώπης, που ύστερα από μισό αιώνα ζωής θα τεθεί σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια θα καταργηθεί, καθώς ο μοναδικός μαθητής του ολοκληρώνει φέτος την έκτη τάξη! Ωστόσο, δεν αποκλείεται στη μοναδική του αίθουσα να δεχτεί καινούργιους μαθητές.

Όπως μου εξηγεί  η δασκάλα του σχολείου Μαρία Τσιαλέρα που τα τελευταία τέσσερα χρόνια παλεύει για το ακριτικό νησάκι των 25 κατοίκων, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από οικογένεια ομογενών που ζει στη Γερμανία, να επαναπατριστεί, δίνοντας «ανάσα» στον τόπο και ζωή στο δημοτικό σχολείο.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία μέριμνα από το κράτος, κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα που να ενθαρρύνει Έλληνες από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και του κόσμου, να έρθουν να ζήσουν στα ακριτικά νησιά. Η συγκεκριμένη οικογένεια κατάγεται από την Καβάλα, ωστόσο θέλει να έρθει να ζήσει εδώ προκειμένου  να αποκτήσει ποιότητα ζωής και να βοηθήσει τις εσχατιές της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πατέρας της οικογένειας επισκέφθηκε τη μικρή κουκίδα γης των Δωδεκανήσων και γνώρισε διά ζώσης τη δασκάλα, η οποία τον ξενάγησε στο δημοτικό σχολείο, η φήμη του οποίου έχει κατά καιρούς «ταξιδέψει» σε όλο τον κόσμο μέσα από δημοσιεύματα σε κορυφαία μέσα ενημέρωσης.

«Ο πατέρας έδειξε μέσω βίντεο – κλήσης στο κοριτσάκι του το σχολείο μας, θέλοντας να της δώσει μια πρώτη εικόνα από τον τόπο που θα μείνουν, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες», σημειώνει η κ. Τσιαλέρα, προσθέτοντας πως ακόμη μία μονογονεϊκή οικογένεια από τη βόρεια Ελλάδα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για εγκατάσταση στο νησί, κάτι που δεν μπορεί προς το παρόν να υλοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια του κράτους.

«Το νησί σε λίγα χρόνια θα είναι έρημο, το 80% του πληθυσμού είναι υπερήλικες. Δυστυχώς, αντί να διαφημίζεται σαν το ωραιότερο προάστιο της Πάτμου, απεναντίας, οι ιθύνοντες αδιαφορούν. Ακόμη και να βούλιαζε, πιστεύω χάρη θα έκανε σε μερικούς», λέει με παράπονο.

 

Φιάσκο με τη γιατρό

Εκτός από τα παραπάνω, ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι λιγοστοί κάτοικοι στο νησιού με την απουσία γιατρού. Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, θα πρέπει η θάλασσα να μην είναι φουρτουνιασμένη προκειμένου να μεταφερθεί ο ασθενής στην Πάτμο, στο κοντινότερο δηλαδή κέντρο Υγείας. Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία των Αρκιών διορίστηκε γιατρός, ωστόσο, τόσο ο χώρος που θα δέχεται ασθενείς όσο και το οίκημα στο οποίο θα στεγάζεται, δεν έχουν επιδιορθωθεί, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να συνεχίζουν να βρίσκονται στο έλεος της τύχης τους εάν τους συμβεί κάτι.

«Η δημοτική αρχή Πάτμου που θα έπρεπε να είχε προνοήσει για τις απαιτούμενες επισκευές καθώς και για τον εξοπλισμό που χρειάζεται, δεν ασχολείται καθόλου, με αποτέλεσμα η γιατρός να μην έχει εγκατασταθεί στο νησί».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μαρία Τσιαλέρα που πριν από δύο χρόνια βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την αφοσίωση με την οποία εκτελεί το εκπαιδευτικό της έργο, βρίσκεται στο νησί των Αρκιών έπειτα από δικό της αίτημα. Το όραμά της πλέον αφορά στη συνέχιση της λειτουργίας του πολύπαθου δημοτικού. «Αγωνίζομαι να παραμείνει ανοιχτό, δε με νοιάζει αν θα διδάσκω εγώ, αρκεί να μην κλείσει το σχολείο», καταλήγει.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy