...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Από τις αίθουσες διδασκαλίας στα ελαιοτριβεία

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Μέχρι πρότινος η Λέσβος ήταν γνωστή για το ούζο και τις σαρδέλες της. Πλέον ένα νέο προϊόν, το ελαιόλαδο, μπαίνει δυναμικά στη παραγωγή του ακριτικού νησιού. Κι αυτό γιατί ένας δάσκαλος από το Πλωμάρι πήρε το 2008, την απόφαση να παράξει και να εξάγει στο εξωτερικό το δικό του, βιολογικής μάλιστα καλλιέργειας, ελαιόλαδο ονόματι «Ειρήνη» με ετήσια παραγωγή 10 τόνους.

Η ιστορία του κ. Νίκου Καλαμποκά αποδεικνύει περίτρανα πως όσοι τολμούν να ποντάρουν στην πρωτοτυπία, την ποιότητα και την παράδοση του τόπου μας, έχουν μεγάλες πιθανότητες να δημιουργήσουν κάτι το οποίο θα στεριώσει και θα αναπτυχθεί.

Όπως μου λέει, όλα ξεκίνησαν όταν πριν από πέντε χρόνια εκείνος και η σύζυγός του αναζητούσαν τρόπους να κερδίσουν χρήματα μέσα από την αγροτική περιουσία που τους άφησαν παρακαταθήκη οι γονείς τους.

« Δεν αρκούμασταν στις δουλειές που ήδη είχαμε, θέλαμε να δραστηριοποιηθούμε και στον τομέα της καλλιέργειας τον οποίο πάντα αγαπούσαμε. Επιθυμώντας λοιπόν να κερδίσουμε κάποια επιπλέον χρήματα, ξεκινήσαμε δειλά δειλά την παραγωγή ελαιολάδου. Στην αρχή τυποποιήσαμε με δυσκολία τρία μπουκάλια λάδι και στείλαμε δείγμα στο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Αθήνα όπου το προϊόν μας απέσπασε το πρώτο βραβείο. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα», λέει χαρακτηριστικά.

Διακρίσεις

Η φρουτώδης γεύση του και η πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων του οργανισμού «ΔΗΩ» σε συνδυασμό με το μεράκι και την αφοσίωση του ζεύγους Καλαμποκά, αποτέλεσαν τα εφόδια για μια ανοδική και ανέλπιστη εξαγωγική πορεία.

Το 2009, το «Ειρήνη» απέσπασε τιμητική διάκριση στον διαγωνισμό zhaw στη Ζυρίχη για την ιδιαίτερη γεύση του. Εκεί ελέχθησαν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του λαδιού και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μεταξύ άλλων, υπήρχαν αρώματα από άγουρα φρούτα, πικραμύγδαλο, αρωματικά φυτά και πεύκο. Λίγους μήνες αργότερα στο συμπόσιο με τίτλο «Πέρα από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο» στην Καλιφόρνια, το «Ειρήνη» τιμήθηκε για τον τρόπο καλλιέργειας και άλεσης του καρπού, της παραγωγής του λαδιού και τη συντήρηση μετά την παραγωγή. Στη συνέχεια, ακολούθησαν βραβεύσεις σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ιερουσαλήμ, Κίνα, Γερμανία, Ιαπωνία ενώ φέτος έχει αποσπάσει έξι ακόμη διακρίσεις μεταξύ των οποίων είναι και εκείνη στον παγκόσμιο διαγωνισμό WBOO ως ένα από τα καλύτερα 50 ελαιόλαδα του κόσμου.

Ξετρελαμένοι οι τουρίστες

Την ίδια ώρα, το εύγεστο λάδι με την ελληνική σφραγίδα «αγκαλιάζουν» και εκατοντάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί της Λέσβου.

Το ζεύγος Καλαμποκά διατηρεί στο νησί ξενώνες που νοικιάζει κατά τους θερινούς μήνες σε ξένους επισκέπτες, τους οποίους παράλληλα μυεί στην ελληνική παράδοση.

« Πηγαίνουμε τους ανθρώπους αυτούς στα κτήματά μας και τους δείχνουμε με ποιον τρόπο καλλιεργούμε ενώ τους κάνουμε και μαθήματα γευσιγνωσίας μιας και η σύζυγός μου είναι η μόνη πιστοποιημένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου σε όλο το βόρειο Αιγαίο. Επίσης, τους κάνουμε βόλτα με τα άλογά μας, τους συνοδεύουμε στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού και τους καλούμε στο σπίτι μας όπου τους μαθαίνουμε να μαγειρεύουν ελληνικά πιάτα», εξηγεί.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Καλαμποκά, η παραπάνω τακτική έχει ως αποτέλεσμα την ικανοποίηση των τουριστών που φεύγουν για τις πατρίδες τους, έχοντας τις καλύτερες αναμνήσεις από την ελληνική γη, τα προϊόντα που παράγει αλλά και τη φιλοξενία των κατοίκων.

Πάντως οι στιγμές που ο παραγωγός δεν μπορεί να ξεχάσει είναι όταν ένα ζευγάρι Σουηδών που έκανε τις διακοπές του στη Μυτιλήνη, πήγε από το σπίτι του για να τον γνωρίσει και να αγοράσει το προϊόν του, καθώς και τη στιγμή που ένας 70χρονος καθηγητής πανεπιστημίου από την Ισπανία του έβγαλε κυριολεκτικά το καπέλο ως ένδειξη θαυμασμού.

«Ήταν δύο απίστευτα συγκινητικές στιγμές που με έκαναν να δακρύσω και μου έδωσαν κουράγιο να συνεχίσω», αναφέρει.

Μήνυμα

Το μυστικό της επιτυχίας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, είναι κατά τον κ. Καλαμπόκη, η αξιοποίηση της παραγωγής της ελληνικής γης.

«Ο τόπος μας είναι ένας ευλογημένος τόπος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι τουρίστες που συναντώ κάθε καλοκαίρι εδώ μου λένε πως η Ελλάδα είναι ένας επίγειος παράδεισος. Κατά την άποψή μου, το μέλλον της χώρας αυτής ανήκει στην παράδοσή της. Χρειάζεται όμως μεράκι, αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, βαθιά γνώση του αντικειμένου και καλή διάθεση», καταλήγει.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy