...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Διασώστης για τα επεισόδια στη Χίο: “Η αστυνομία ξέρει αλλά δεν κάνει τίποτα”

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Καμένα ρούχα, διαλυμένες σκηνές, διάσπαρτες κουβέρτες και σακίδια συνθέτουν το σκηνικό του καταυλισμού στη Σούδα της Χίου μετά από τις επιθέσεις της 17ης και της 18ης Νοεμβρίου.
Οι εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά τα άνευ προηγουμένου επεισόδια που σημειώθηκαν όταν ομάδα ακροδεξιών άρχισε να πετά πέτρες και εν συνεχεία βόμβες μολότοφ προς τους πρόσφυγες, παραπέμπουν σε περιοχή εμπόλεμης ζώνης, σαν αυτές από τις οποίες ξέφυγαν οι άνθρωποι που είναι τώρα αναγκασμένοι να ζουν στα hot spot της ντροπής.

Ο απολογισμός αυτής της ξεκάθαρης κήρυξης μίσους ήταν ο σοβαρός τραυματισμός ενός νεαρού πρόσφυγα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και η αποβολή μιας εγκύου που κυοφορούσε δίδυμα. Επίσης, αρκετές ήταν οι σκηνές που κάηκαν με αποτέλεσμα περισσότεροι από εκατό άνθρωποι να μένουν αυτή τη στιγμή δίπλα στη θάλασσα.

petres_katavlismos

Μια από τις πέτρες που πέταξε η ομάδα των ακροδεξιών στις σκηνές που διέμεναν πρόσφυγες.

«Ευτυχώς δεν είχαμε νεκρούς αν και πιστεύω πως η ομάδα χρυσαυγιτών που τους επιτέθηκε, σε αυτό στόχευε», μου λέει ο 49χρονος Αντώνης Βορρίας που τους τελευταίους μήνες όχι μόνο βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων προσφέροντάς τους ό,τι μπορεί αλλά έχει περάσει πολλές νύχτες στη θάλασσα σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπους που κατευθύνονταν στο νησί από τα παράλια της Τουρκίας.

petres

Μια από τις πέτρες πέτυχε στο κεφάλι έναν νεαρό πρόσφυγα.
“Η αστυνομία τους ξέρει αλλά δεν κάνει τίποτα”

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου αφού η ομάδα των ακροδεξιών πέταξε μεγάλες πέτρες προς τις σκηνές των προσφύγων, δύο αλληλέγγυοι μπήκαν στον καταυλισμό προκειμένου να τους καθησυχάσουν και εν συνεχεία θέλησαν να τους μεταφέρουν με τ’ αυτοκίνητά τους σ’έναν πιο ασφαλή χώρο.
« Στη διαδρομή και αφού είχαν περάσει το μπλόκο των αστυνομικών, οι χρυσαυγίτες, τους εμπόδισαν και τους επιτέθηκαν. Όπως μου είπαν μάλιστα, παρών στο περιστατικό ήταν κι ένας ένστολος, ο οποίος δεν έκανε απολύτως τίποτα βλέποντας να συμβαίνουν μπροστά του τέτοια πράγματα», εξηγεί ο 49χρονος άνδρας.
Η επόμενη μέρα ήταν ακόμη πιο δύσκολη για τους πρόσφυγες της Σούδας μιας και αρκετοί ήταν εκείνοι που είδαν τα ελάχιστα υπάρχοντά τους να γίνονται στάχτη από τις βόμβες μολότοφ που εκτοξεύτηκαν στο camp. Όσοι είχαν οικογένειες έφυγαν άρον άρον από την περιοχή προκειμένου να προστατέψουν την οικογένειά τους και πλέον, ζουν δίπλα στη θάλασσα έχοντας μόνο κάποιες κουβέρτες που προμηθεύτηκαν από τους αλληλέγγυους του νησιού.
«Η αστυνομία δεν τους αφήνει να στήσουν εκεί σκηνές. Πιθανότατα φοβάται πως θα δημιουργηθεί και νέος καταυλισμός εκεί κι έτσι οι άνθρωποι κοιμούνται στο κρύο και την υγρασία. Ανάμεσά τους είναι μικρά παιδιά κι ένα βρέφος δύο μηνών», αναφέρει ο Αντώνης. Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση τόσο σε εκείνον όσο και στους υπόλοιπους κατοίκους της Χίου, είναι το γεγονός πως η αστυνομία γίνεται μάρτυρας αντίστοιχων περιστατικών κατά καιρούς χωρίς να αντιδρά ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που όχι μόνο έχει επέμβει στο έργο των αλληλέγγυων αλλά έχει προχωρήσει και σε συλλήψεις.

“Ένα βράδυ βγάλαμε από τη θάλασσα 37 βάρκες”

Ωστόσο, ευτυχώς για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στα παράλια του νησιού ελπίζοντας να φτάσουν σώοι σε κάποια χώρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, δεν έχουν όλοι οι Χιώτες τέτοια συμπεριφορά απέναντί τους. Τρανό παράδειγμα είναι ο Αντώνης που μαζί με τον δίδυμο αδερφό του Μιχάλη δημιούργησαν πριν λίγους μήνες μια τοπική ομάδα διάσωσης και επί 24ωρου βάσεως βρισκόντουσαν στη θάλασσα, έβγαζαν τους πρόσφυγες από τα φουσκωτά και τους παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Όπως μου λέει ο ίδιος, οι πιο δύσκολοι μήνες ήταν οι χειμερινοί λόγω χαμηλής θερμοκρασίας και αυξημένης υγρασίας αλλά εν τέλει, άξιζε η προσπάθεια.

antonis

Ο Αντώνης την ώρα που βγάζει στη στεριά ένα ακόμη φουσκωτό με πρόσφυγες.

«Ήμουν παλιότερα στην ομάδα διάσωσης Αττικής και σκέφτηκα να κάνουμε κάτι ανάλογο με τον αδερφό μου και εδώ. Με τον καιρό προστέθηκαν δέκα ακόμη άτομα και από τον Οκτώβριο έως και τον περασμένο Μάρτιο, βγάλαμε από τη θάλασσα 150.000 ανθρώπους».

Οι εμπειρίες που βίωσε όλους αυτούς τους μήνες, ήταν, όπως μου είπε, πολλές και συγκλονιστικές. Η νύχτα που πιθανότατα δεν πρόκειται να ξεχάσει για το υπόλοιπο της ζωής του ήταν εκείνη που χρειάστηκε μαζί με τους υπόλοιπους 12 διασώστες να βγάλει από τη θάλασσα 37 βάρκες (!), δηλαδή 1.800 συνολικά ανθρώπους.

«Κάναμε υπερπροσπάθεια και τα καταφέραμε. Φαντάζει απίστευτο αλλά όντως συνέβη», παραδέχεται προσθέτοντας πως εξίσου αξέχαστες θα του μείνει και οι δύο φορές που χρειάστηκε να βγάλει από τη θάλασσα νεκρά παιδιά.

adonis_aderfos

Ο Αντώνης με τον δίδυμο αδερφό του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σ’ένα προσφυγόπουλο. 

Μετά τη συμφωνία του Μαρτίου τη διάσωση έχει αναλάβει αποκλειστικά η Frontex με το λιμενικό αλλά ο Αντώνης συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων και να τους βοηθά με όποιον τρόπο μπορεί. Εκείνο όμως που τον θλίβει ιδιαίτερα είναι το γεγονός πως αρκετοί ισχυρίζονται πως οι αλληλέγγυοι του νησιού έχουν φτιάξει ΜΚΟ και βγάζουν χρήματα προσποιούμενοι αγνό ενδιαφέρον για τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων στο νησί.

«Οι αλληλέγγυοι που δραστηριοποιούνται στη Χίο, δεν έχουν ΜΚΟ. Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί ξένοι εδώ που μπορεί να έχουν μια ΜΚΟ στη χώρα τους αλλά οι εθελοντές που έρχονται στο νησί από διάφορες χώρες , το κάνουν με δικά τους έξοδα», καταλήγει..

paidotopos

paidotopos2

Ο Αντώνης και οι υπόλοιποι αλληλέγγυοι του νησιού έφτιαξαν έναν παιδότοπο στη Σούδα για τα προσφυγόπουλα

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy