Διπλωματούχοι ξεναγοί σε απόγνωση: «Το κράτος μας έκανε επαίτες»
Από την Κέλλυ Φαναριώτη
Επαίτες στην ίδια τους τη χώρα έχουν καταντήσει οι διπλωματούχοι ξεναγοί που έχουν να εργαστούν από το Νοέμβριο του 2019, οπότε και ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. Τι κι αν ο τουρισμός θεωρείται η «βαριά μας βιομηχανία», οι πρεσβευτές της χώρας – όπως αρέσκονται κάποιοι να τους αποκαλούν – έλαβαν για όλο το 2020 το ποσό των 1.868 ευρώ έκαστος, δηλαδή κάτι παραπάνω από 150 ευρώ το μήνα.
«Υπαγόμαστε στο υπουργείο Τουρισμού, απ’ όπου δόθηκαν κάποια χρήματα – υπεύθυνα για τα χρήματα είναι το Υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών Υποθέσεων και το Υπουργείο Οικονομίας – σε ξενοδοχοϋπαλλήλους ή εργαζόμενους εστιατορίων που τέθηκαν σε αναστολή. Εμείς δεν έχουμε έναν εργοδότη, ούτε όμως θεωρούμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και ασφαλιστικά ανήκουμε στο ΙΚΑ. Το κράτος μας άφησε εντελώς ξεκρέμαστους και μετά από κάποιες πιέσεις δόθηκε κάποιο πενιχρό ποσό. Είμαστε στην ουσία άποροι και εξαρτιόμαστε από τη σύνταξη των γονιών μας ή τα δανεικά των φίλων μας», μου εξηγεί η Σοφία Μορφίδου, διπλωματούχος ξεναγός από το 2011.
Όπως λέει, οι παλινωδίες της κυβέρνησης κατά την περσινή τουριστική σεζόν με τη συνεχή αλλαγή του αριθμού επιτρεπόμενων ατόμων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και τουριστικά λεωφορεία καθώς και η έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης υγεονομικών πρωτοκόλλων, οδήγησαν κάποιες χώρες στην έκδοση οδηγιών για αποφυγή ή ακύρωση ταξιδιών προς την Ελλάδα και τους διπλωματούχους ξεναγούς στην πλήρη ανεργία.
«Τον Οκτώβριο ανακοινώθηκε απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων, ενώ όσον αφορά στον αριθμό ξεναγούμενων στα μουσεία, επικράτησε τεράστια ασάφεια, με κάθε μουσείο να θέτει τους δικούς του κανόνες. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι σε κάποια μουσεία, όπως σε αυτό της Ακρόπολης, απαγορεύτηκε η ξενάγηση ακόμα και σε ένα άτομο, ακόμη και με χρήση μάσκας και μικροφώνου. Τελικά, το Νοέμβριο επιβλήθηκε καθολικό απαγορευτικό και σε αρχαιολογικούς χώρους και σε μουσεία», σημειώνει, τονίζοντας πως οι μόνοι που δούλεψαν ήταν οι παράνομοι «ξεναγοί» χωρίς μικρόφωνα και χρήση μάσκας και με ανεξέλεγκτο αριθμό ατόμων.
Το θέμα όμως των παράνομων ξεναγήσεων δεν είναι κάτι καινούριο για τη χώρα, καθώς πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία, η 39χρονη ξεναγός μαζί με τους συναδέλφους της, αναλάμβαναν χρέη τουριστικής αστυνομίας.
«Εμείς, ως διπλωματούχοι ξεναγοί κάναμε παράλληλα και περιπολίες με την πολύτιμη συνδρομή της τουριστικής αστυνομίας προκειμένου να εντοπίσουμε όσους πραγματοποιούσαν παράνομες περιηγήσεις. Μέσα σε μια μόνο ημέρα στο κέντρο της Αθήνας πιάσαμε εντοπίσαμε στο διαδίκτυο τουλάχιστον 90 παράνομες ξεναγήσεις. Αυτό είναι τεράστιο πλήγμα για τη δουλειά μας, το οποίο καλούμαστε εμείς οι ίδιοι να εντοπίσουμε και να καταγγείλουμε λόγω της αποδυνάμωσης της τουριστικής αστυνομίας, το πλέον κατάλληλο σώμα για καταγγελίες εναντίον παράνομων ξεναγήσεων».
Η ίδια αισθάνεται έντονη πικρία για τη χώρα που για επί μία δεκαετία διαφήμιζε καθημερινά στους επισκέπτες που συνέρρεαν για διακοπές από κάθε γωνιά του κόσμου. Ακόμη και μια βόλτα στον Παρθενώνα, θα είναι πλέον, όπως λέει, ψυχοφθόρα.
«Όπως πήγε η τουριστική σεζόν του 2020, θα είναι και η φετινή. Κρατήσεις δεν υπάρχουν. Πριν από έναν χρόνο τέτοια εποχή είχαν γίνει κρατήσεις σε ξενοδοχεία, φέτος αυτό δεν συμβαίνει. Τεράστιο επίσης είναι και το ζήτημα με τις κρουαζιέρες που έχουν ακυρωθεί όλες ως τις 30 Ιουνίου. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τα υγειονομικά πρωτόκολλα ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Είμαστε αποκλεισμένοι από το χώρο εργασίας μας και είμαστε άποροι», λέει και καταλήγει: «Αισθάνομαι ότι ξεκινώ πάλι από την αρχή. Στέλνω διαρκώς βιογραφικά για οποιαδήποτε δουλειά».
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.