...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Εξερευνώντας το βυθό της λίμνης Βουλιαγμένης

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας δεσπόζει η μοναδική «κολυμβίσιμη» λίμνη της πρωτεύουσας που έχει συνδέσει το όνομά της με θρύλους και διηγήσεις για πλάσματα της φαντασίας που την κατοικούν.

Ιστορίες για νεράιδες που παγιδεύουν στο βυθό της τα παλικάρια και άλλα φανταστικά σενάρια που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι, εξάπτουν την φαντασία μικρών και μεγάλων.

Η λίμνη Βουλιαγμένης, γνωστή για τα ιαματικά νερά της και το ειδυλλιακό της τοπίο εξαιτίας ενός σπάνιου γεωλογικού φαινομένου, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες Αθηναίους όλων των ηλικιών. Μάλιστα, η λίμνη είναι ενταγμένη στον Εθνικό κατάλογο NATURA 2000 και αποτελεί Τόπο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και προστατευόμενο υγροβιότοπο της διεθνούς σύμβασης RAMSAR.
Εκεί, ο κ. Σπύρος Κόλλας, επικεφαλής των Inner Space Explorers Greece ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με την εικοσαμελή ομάδα του τη χαρτογράφηση των σπηλαιωμάτων της λίμνης.

Μέσα από την πρώτη τρίμηνη εργασία της η ομάδα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να χαρτογραφήσει το ένα τέταρτο περίπου της Λίμνης δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε ένα από υποθαλάσσιο σπηλαίωμα που την ακολουθεί.

5

Όπως δηλώνει στη “F”, πρόκειται για μια καθαρά εκπαιδευτική διαδικασία που στόχο έχει την επιμόρφωση σε θέματα καταδύσεων και τη συμβολή που αυτή μπορεί να επιφέρει στον καταδυτικό τουρισμό στη χώρα μας.
« Η κατάδυση είναι καινούριο σπορ στην Ελλάδα, μιας και είναι νόμιμο με ΦΕΚ από το 2006. Θέλουμε λοιπόν μέσα από το συγκεκριμένο πρότζεκτ , οι άνθρωποι που ασχολούνται με την κατάδυση να επιμορφώνονται πάνω σε αυτά που διδάχθηκαν στη βασική τους εκπαίδευση. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα τόσο στους ίδιους, με την έννοια της χαράς που προσφέρει η δημιουργία , η επίτευξη στόχων, η κοινωνικοποίηση, όσο και στην τοπική κοινωνία και το κράτος», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Καταδυτικός τουρισμός
Κατά τον κ. Κόλλα ο καταδυτικός τουρισμός στην Ελλάδα έχει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης. «Επειδή είναι ένα ολοκαίνουριο σπορ, όλο και περισσότεροι νέοι επαγγελματίες μπαίνουν στο χώρο της κατάδυσης. Αυτό σημαίνει πως όπου ανοίγει καταδυτικό κέντρο αναδύεται κι ένας καταδυτικός προορισμός που με τις απαραίτητες ενέργειες και δραστηριότητες , μπορεί να αποφέρει τα πλεονεκτήματα και οφέλη στον τομέα του τουρισμού», αναφέρει.

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας για τον σκοπό αυτό. Όπως μας λέει ο κ. Κόλλας, σύμφωνα με παλαιότερες στατιστικές, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο έρχονταν στην Ελλάδα για καταδύσεις.
«Η χώρα μας προσφέρεται για τέτοιου είδους τουρισμό και είμαστε σε αρκετά καλό δρόμο», προσθέτει.

Χαρτογράφηση

Η χαρτογράφηση του πρώτου σπηλαιώματος διήρκησε τρεις συνολικά μήνες και τον ερχόμενο Οκτώβριο η ομάδα των Inner Space Explorers Greece θα προχωρήσει και στο δεύτερο σπηλαίωμα.
Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα αλλά, όπως δηλώνει ο επικεφαλής της ομάδας, το μέγεθος των σπηλαιωμάτων, τα χρώματα που δημιουργούνται από τα φωτιστικά συστήματα των δυτών, το ζεστό νερό χειμώνα -καλοκαίρι σε συνδυασμό με την μικρή απόσταση από την Αθήνα και τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της λίμνης, μετατρέπουν σε μια ευχάριστη διαδικασία την εκπαίδευση αυτοδυτών και τις υποβρύχιες περιηγήσεις.

13

Εκπαίδευση, Online σεμινάρια, διαδικτυακά meeting και πρόβες στη στεριά, ήταν αυτά που χρειαζόταν να προηγηθούν πριν από κάθε Σαββατοκύριακο για να μπορούν να γίνουν καταδύσεις σε αυτούς τους χώρους.

«Αφού αποφασίσαμε ποιες μέρες θα βουτούσε ο καθένας, δημιουργήσαμε τις υποομάδες που θα εναλλάσσονταν ανά ημέρα. Τα Σαββατοκύριακα, προτού ξεκινήσουμε, προηγούταν μία συνάντηση όπου συλλέγαμε τον εξοπλισμό και κανονίζαμε το πως θα κινηθεί ο καθένας κάτω από το νερό, πόσα στοιχεία πρέπει να συλλέξουμε και από ποια σημεία».

Μετά το τέλος της κάθε κατάδυσης, η ομάδα ανέλυε τα δεδομένα και τα αρχειοθετούσε για να τα παραδώσει στην ολλανδική εταιρία Reef Interactive με την οποία συνεργάζεται για την τρισδιάστατη απεικόνιση του σπηλαιώματος μέσω ipad.
« Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η ανάλυση και η αποτύπωση του χώρου. Ήταν και για εκείνους ένα ενδιαφέρον εγχείρημα μιας και δεν είχαν κάνει στο παρελθόν χαρτογράφηση τρισδιάστατης απεικόνισης μέσα σε κλειστό χώρο», αναφέρει ο κ. Κόλλας τονίζοντας πως η ανταπόκριση του κόσμου στη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι μεγάλη. « Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο εικονικής κατάδυσης μέσα από μία οθόνη. Το αποτέλεσμα είναι παρά πολύ εντυπωσιακό», καταλήγει.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα freddo στις 9 Αυγούστου 2015.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy