«Φύλακας – άγγελος» με 4Χ4

Από την Κέλλυ Φαναριώτη 

Ζωντανές και ακμαίες παραμένουν ακόμα και στις μέρες μας οι πράξεις ανιδιοτελούς ηρωισμού που επιχειρούν να «σπάσουν» την καθεστηκυία αντίληψη για την κοινωνική προσφορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κ. Θέμης Ιερισσιώτης, εθελοντής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Χαλκιδικής που πριν από λίγες ημέρες έσωσε ένα αγοράκι ηλικίας 1,5 έτους από βέβαιο θάνατο. «Το παιδί έπαιζε και ξαφνικά έχασε τις αισθήσεις του. Όταν ο πατέρας του το έφερε σε εμένα, δεν ανέπνεε. Αν αργούσε λίγο ακόμη, το παιδί δεν θα ζούσε. Ήταν από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές που έχω ζήσει από το 1999 που είμαι διασώστης», αναφέρει στη «δημοκρατία».

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που έσωσε κάποιον από βέβαιο θάνατο καθώς τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει έρθει αντιμέτωπος με περιστατικά πνιγμού και ανακοπής στη θάλασσα. Μάλιστα, έχει εφοδιάσει το αυτοκίνητό του με τα απαραίτητα όπως είναι ο απινιδωτής, οι φιάλες οξυγόνου και οι νάρθηκες ώστε να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει ανά πάσα στιγμή.

Ο κ. Ιερισιώτης έχει εφοδιάσει το αυτοκίνητό του με απινιδωτή, φιάλες οξυγόνου και όλα τα απαραίτητα ώστε να είμαι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή

Όπως λέει, η εκτίναξη της τουριστικής κίνησης έχει οδηγήσει στην αύξηση των περιστατικών πνιγμών των λουόμενων ενώ ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να ανταπεξέλθει λόγω υποστελέχωσης.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Έχοντας σώσει αρκετούς ανθρώπους από βέβαιο πνιγμό, ο κ. Ιερισσιώτης εξηγεί πόσο σημαντικό είναι το γεύμα πριν το μπάνιο.

«Ένα ελαφρύ πρωινό πριν πάμε να κολυμπήσουμε είναι απαραίτητο. Δεν συνδυάζουμε ποτέ αλκοόλ ή φαγητό μαζί με το μπάνιο», αναφέρει επισημαίνοντας ότι σε καθημερινή σχεδόν βάση υπάρχουν περιστατικά λιποθυμίας εξαιτίας της έλλειψης τροφής. «Πολύς κόσμος δεν τρώει και κάθεται αρκετές ώρες στον ήλιο με αποτέλεσμα να χάνει τις αισθήσεις του. Επίσης, οι ηλικιωμένοι δεν θα πρέπει να κολυμπούν τις ώρες με την υψηλότερη θερμοκρασία».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ιερισιώτης είναι ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Τα παιδιά σώζουν ζωές» και τη φετινή χρονιά πραγματοποίησε σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε 12.500 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να σωθεί ένα μικρό κορίτσι που πνίγηκε πριν λίγες ημέρες σε πισίνα της Αττικής χάρη στις γνώσεις της 14χρονης αδερφής του που το επανέφερε στη ζωή.  

«Η κοπέλα αυτή είχε  παρακολουθήσει τα σεμινάρια κι έτσι μπόρεσε κι έσωσε την αδερφή της. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο απ’ όλα», καταλήγει ο κύριος Ιερισσιώτης. 

 

Posted in Συνεντεύξεις and tagged , , .