...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού απευθείας από τη… NASA

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Τη δυνατότητα να μυηθούν στα μυστικά διαφόρων επαγγελματικών κλάδων από τους πλέον ειδικούς, έχουν τον τελευταίο χρόνο οι μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα μέσω του προγράμματος Tipping Point (Σημείο καμπής). Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά- ακόμα και των πιο απομακρυσμένων χωριών της ελληνικής επικράτειας- να επιλέξουν τη σταδιοδρομία που τους ταιριάζει δίνοντάς τους την ευκαιρία να συνομιλήσουν live με επιτυχημένους επαγγελματίες, τους οποίους υπό άλλες συνθήκες δεν θα συναντούσαν ενδεχομένως ποτέ στη ζωή τους, όπως για παράδειγμα μηχανικούς της NASA, διακεκριμένους καθηγητές του Harvard και λοιπούς επιστήμονες.

Με μότο «η Παιδεία μας δεν πάσχει τόσο από έλλειψη οικονομικών πόρων, όσο από έλλειψη υγιών προτύπων», η Αμαλία Κωνσταντακοπούλου μαζί με μια ομάδα ατόμων ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο το συγκεκριμένο πρότζεκτ με σκοπό τη δημιουργία ενημερωμένων, ενσυνείδητων και ολοκληρωμένων νέων σε ό,τι αφορά τις ακαδημαϊκές επιλογές τους και τη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία.

Ούσα και η ίδια παιδί από την επαρχία με περιορισμένα ερεθίσματα, αναγνώρισε το κενό του εξειδικευμένου επαγγελματικού προσανατολισμού που υπήρχε στην εκπαίδευση κι αποφάσισε να βοηθήσει όσους περισσότερους μαθητές μπορεί.

Η Αμαλία Κωνσταντακοπούλου

«Κοιτάζοντας τη δική μου πορεία, διαπίστωσα ότι τις περισσότερες αποφάσεις τις πήρα τυχαία και ότι τα πρότυπά μου ήταν άνθρωποι του οικογενειακού και ευρύτερου περιβάλλοντός μου. Πλέον, οι μαθητές ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής ή οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με ανθρώπους της ειδικότητας που τους ενδιαφέρει, τους οποίους ονομάζουμε μέντορες και να τους κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα».

Η γκάμα των μεντόρων περιλαμβάνει 900 ανθρώπους κάθε ειδικότητας, από διεθνώς βραβευμένους γιατρούς μέχρι αγρότες του διπλανού χωριού. Όπως αναφέρει η συνιδρύτρια της οργάνωσης, σκοπός δεν είναι να προβάλλονται μόνο πρότυπα που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό αλλά και άνθρωποι της διπλανής πόρτας που παρά την οικονομική κρίση, έμειναν στον τόπο τους και επιβιώνουν από αυτό με το οποίο επέλεξαν να ασχοληθούν επαγγελματικά.

«Θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά ότι ακόμη και στη χώρα τους μπορούν να κάνουν αυτό που αγαπάνε και να ζουν ευτυχισμένα. Σίγουρα ένας βραβευμένος επιστήμονας μπορεί να αποτελέσει έμπνευση αλλά πρέπει παράλληλα να ανακαλύψουν πώς μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα σε τομείς όμως ο τουρισμός, η γεωργία και παντός είδους άλλες επιχειρήσεις».

Η διαδικασία

Η οργάνωση συνεργάζεται με περίπου 90 Γυμνάσια και Λύκεια απ’ όλη την Ελλάδα και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που διαθέτει, πραγματοποιούνται σε ζωντανή σύνδεση οι συνομιλίες των μεντόρων με τους μαθητές την ημέρα και την ώρα που επιθυμούν. Αρχικά τα παιδιά της κάθε σχολικής τάξης επιλέγουν το θέμα ή τον κλάδο για τον οποίο θα ήθελαν να ενημερωθούν περισσότερο και ανάλογα με την κατηγορία που θα διαλέξουν στην πλατφόρμα, θα εμφανιστεί μια σειρά από ειδικούς.

Οι μαθητές σε συνεργασία με τους καθηγητές τους μπορούν προτού ξεκινήσει η συνομιλία, να περιηγηθούν στην ιστοσελίδα, να δουν τα προφίλ μεντόρων και τις εκατοντάδες επιλογές που έχουν. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, τα βίντεο καταγράφονται και δημιουργείται μια ψηφιακή «βιβλιοθήκη» βίντεο που μπορεί το εκάστοτε σχολείο να αξιοποιήσει όπως επιθυμεί ή να ανατρέξουν σ’ αυτήν οι μαθητές για να κατανοήσουν κάτι καλύτερα. Στο τέλος κάθε συνεδρίας, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τον κάθε μέντορα και να εξηγήσουν αν και κατά πόσο τους βοήθησε η συνομιλία μαζί του.

Απήχηση

Όπως αναφέρει η κα. Κωνσταντακοπούλου, οι μαθητές δείχνουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με το συγκεκριμένο εγχείρημα και δεν είναι λίγες οι φορές που ζητούν να συνομιλήσουν ξανά και ξανά με τον ίδιο μέντορα προκειμένου να λύσουν όλο και περισσότερες απορίες που προκύπτουν. «Είναι ευχάριστο για εμάς να βλέπουμε ότι τα παιδιά ψάχνονται για νέα ερεθίσματα. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ μαζεύονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη των Πρεσπών προκειμένου να κάνουν συνδρίες με ειδικούς διαφόρων επαγγελμάτων και να λύσουν τυχόν απορίες που έχουν. Έχει πλέον μετατραπεί σε μια αγαπημένη συνήθεια».

Προς το παρόν, όπως αναφέρει, οι περισσότεροι μαθητές δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τομείς όπως η τεχνολογία, η ψυχολογία , ο τουρισμός και οι ανθρωπιστικές επιστήμες.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy