Νέα παγκόσμια διάκριση για τη Νομική Αθηνών

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Μια Ελλάδα ξεχωριστή που δεν έχει καμία σχέση με τη μιζέρια και τη σκληρή πραγματικότητα της κρίσης και μπορεί όταν βάζει στόχους να φτάνει ακόμα και στον…ουρανό, έδειξαν με την επιτυχία τους στον παγκόσμιο νομικό κόσμο τρεις φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Οι Σταμάτιος Βασιλόπουλος, Αργυρή Λιαμέτη και Αικατερίνη Ζήση υπό την επίβλεψη του Λέκτορα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Γιώργου Κυριακόπουλου, έλαβαν μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Αεροπορικού Δικαίου στη Σεούλ της Ν. Κορέας και κατέκτησαν την πρώτη θέση.

Εκείνο που τους χάρισε το πολυπόθητο βραβείο παγκοσμίως ήταν η σύνταξη γραπτών υπομνημάτων του εναγομένου σε μια υπόθεση που αφορούσε τη σύγκρουση ενός αεροσκάφους χωρίς χειριστή με ένα άλλο συμβατικό. Παράλληλα, ήρθαν τέταρτοι στον κόσμο στη συνηγορία του ενάγοντος και η επιτυχία τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν είκοσι ένα πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο με απείρως καλύτερες υλικοτεχνικές υποδομές και εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Όπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο κύριος Κυριακόπουλος, η διαδικασία δεν ήταν καθόλου εύκολη και απαιτούσε μήνες σκληρής προετοιμασίας, ωστόσο, το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. «Τα παιδιά βλέπουν ότι οι κόποι τους ανταμείβονται. Μια Εικονική Δίκη απαιτεί πολλή αφοσίωση και οι φοιτητές αφήνουν τα κανονικά τους μαθήματα και την εξεταστική για να ασχοληθούν με κάτι το οποίο σε ακαδημαϊκή ποιότητα ξεπερνά οτιδήποτε μπορούν να κάνουν στο πανεπιστήμιο. Φανταστείτε ότι προπτυχιακοί φοιτητές κάνουν έρευνα παράλληλα με δικηγορική δουλειά πολύ υψηλού επιπέδου».

Ο καθηγητής Γιώργος Κυριακόπουλος με τους φοιτητές που διακρίθηκαν

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των φοιτητών από το πανεπιστήμιο, εξηγεί ότι η έλλειψη χρηματοδότησης τον ανάγκασε να συντάξει και να στείλει περίπου είκοσι επιστολές σε χορηγούς προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής των φοιτητών. «Δεν μπόρεσα να συνοδέψω τα παιδιά καθώς δεν υπήρχαν τα απαραίτητα κονδύλια. Κάθε χρόνο χαίρομαι για τα επιτεύγματα των φοιτητών της Νομικής αλλά παράλληλα θλίβομαι διότι έχουμε φοιτητές εξαιρετικού επιπέδου που όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να εκπληρώσει τα όνειρά τους».

Μάλιστα, όπως λέει, την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί ο αριθμός των αποφοίτων της Νομικής που σταδιοδρομούν σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού. «Στην χώρα μας έχει κλείσει αυτή η είσοδος… Η Νομική Αθηνών δεν παίρνει πλέον νέους επιστήμονες, δεν προκηρύσσονται νέες θέσεις, οι παλιοί φεύγουν και δεν αναπληρώνονται. Ας μην απορούμε γιατί οι νέοι προτιμούν το εξωτερικό», καταλήγει.

Posted in Συνεντεύξεις and tagged , , .