...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Νίκος Φλώρος: Ο Έλληνας γλύπτης με τις παγκόσμιες διακρίσεις

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Την τέχνη του να μετατρέπει ένα ανακυκλώσιμο κομμάτι αλουμινίου στις πιο εντυπωσιακές δημιουργίες, κατέχει, όσο λίγοι, ο Νίκος Φλώρος. Ο Έλληνας δημιουργός κατασκευάζει ανάγλυφα κοστούμια διάσημων προσωπικοτήτων με κουτάκια αναψυκτικών τόσο καλά που τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου κάνουν τα τελευταία χρόνια ουρές για να εκθέσουν δημιουργήματά του. Οι δε διακρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη καθώς πολλές χώρες αντιλαμβάνονται και επιβραβεύουν το ταλέντο του. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός πως το 2009 η Βραζιλία τον τίμησε εντάσσοντας στα εκπαιδευτικά της βιβλία τις δημιουργίες του ενώ πριν από περίπου δύο εβδομάδες τιμήθηκε στο Κρατικό Μουσείο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ, στην Αγία Πετρούπολη για την συμβολή του στην σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας.

ekthesi_nikos_floros

Στο παλμαρέ του ο νεαρός δημιουργός έχει κοστούμια της μεγάλης ντίβας της Όπερας Μαρία Κάλλας, της Μ. Αικατερίνης, της Grace Kelly αλλά και της βασίλισσας Ελισάβετ. Μάλιστα, ήταν ο καλλιτέχνης που κλήθηκε να δημιουργήσει την απαστράπτουσα νυφική τουαλέτα της πριγκίπισσας του Μονακό χρησιμοποιώντας 4.000 κουτάκια αναψυκτικών, με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από το θάνατό της.

nifiko-grace-kelly

Η αρχή

Όπως λέει στην «Είδηση», η ενασχόλησή του με το συγκεκριμένο είδος τέχνης ξεκίνησε πριν δώδεκα περίπου χρόνια στη Νέα Υόρκη. Έμπνευση του ήταν τα πολύχρωμα κουτιά αναψυκτικών που έβλεπε στα ράφια των σουπερμάρκετ της πόλης.

«Αμέσως σκέφτηκα πως πρέπει να δημιουργήσω κάτι από αυτό το πολύ δημοφιλές υλικό που όλοι λίγο πολύ χρησιμοποιούμε καθημερινά. Πειραματίστηκα αρκετά και δεν κρύβω πως ήταν πολύ δύσκολο να το αναγάγω σε κάτι ανώτερο», δηλώνει. Η απόφασή του να δημιουργήσει ενδύματα με ανακυκλωμένο αλουμίνιο συνδέεται άμεσα με την αντίληψη που έχει, πως στην ανθρώπινη ιστορία τα ενδύματα ήταν ένα μέσο επιβολής της δύναμης των ισχυρών έναντι των υπόλοιπων ανθρώπων.

«Αποφάσισα λοιπόν να δημιουργήσω τις κλασσικές φόρμες ενδυμάτων που επηρέασαν την ανθρώπινη ιστορία», υπογραμμίζει και προσθέτει: «σήμερα το ένδυμα της εξουσίας είναι οι εταιρίες του μάρκετινγκ, όπως για παράδειγμα της Coca Cola. Αυτές σαν ένδυμα έχουν το προϊόν τους που δεν είναι άλλο από τα κουτιά αλουμινίου. Ασκείται λοιπόν στον απλό άνθρωπο ασκείται ένα άλλο είδος εξουσίας, αυτή της κατανάλωσης με το γνωστό μότο “καταναλώνω άρα υπάρχω”».
Ξεχασμένοι στην Ελλάδα

Μπορεί όντως οι άλλες χώρες να εκτιμούν μια σύγχρονη δημιουργία ενός έλληνα καλλιτέχνη, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο δυστυχώς και με την ίδια του τη χώρα. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Φλώρος, η Ελλάδα δεν τους δίνει βήμα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Αντίθετα, επιλέγονται εκθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για τον Παρθενώνα και το Βυζάντιο όπου παρουσιάζονται τα ίδια και τα ίδια.

«Πολλές φορές με ρωτούν έξω: “Εσείς ως κράτος δεν έχετε σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό;”», εκμυστηρεύεται με παράπονο και προσθέτει: « όλα τα εκθέματα που προβάλλονται κατά καιρούς σε άλλες χώρες, τα βλέπουν οι τουρίστες όταν επισκέπτονται τον Παρθενώνα και τα μουσεία της χώρας. Δεν χρειάζεται να τα πάει κανείς στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο και να βλέπει τα ίδια».

Το κλειδί της καινοτομίας

Έχοντας στο ενεργητικό του διεθνείς διακρίσεις και σπουδαίες παραστάσεις, εξηγεί πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς καριέρα στο εξωτερικό. Εκτός από πάθος, τόλμη και αυτοπεποίθηση, σπουδαίο ρόλο παίζουν και οι καινοτόμες ιδέες. « Πρέπει κάποιος να έχει κάτι μοναδικό να παρουσιάσει. Στη Νέα Υόρκη έμαθα πως είναι να δουλεύει κανείς και να κυνηγά τα όνειρά του. Στην Ελλάδα είμαστε πιο πολύ της θεωρίας και συνήθως ο κόσμος συζητά για όλα αυτά που θα ήθελε να κάνει, πίνοντας καφέ. Εκεί δεν υπάρχει θεωρία, μόνο πράξη. Κι αν είσαι μετριότητα στον τομέα σου δεν θα επιβιώσεις διότι έχεις να συναγωνιστείς τους καλύτερους από όλο τον κόσμο», σημειώνει.
Πάντως, εκείνο που του έχει προξενήσει τεράστια εντύπωση είναι το γεγονός πως ενώ στο εξωτερικό η δουλειά του έχει μεγάλη απήχηση, στην Ελλάδα δεν του δίνονται ευκαιρίες να προσφέρει όλα όσα θα ήθελε για τη χώρα του. « Δεν τους ενδιαφέρει η υψηλή τέχνη εδώ ούτε το ότι είμαι ο πρώτος Έλληνας που κάνει ατομική έκθεση σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ρωσίας. Πιθανότατα αρέσκονται στο να αναπαράγουν όλο αυτό το κλίμα μιζέριας που επικρατεί», λέει τονίζοντας πως ελπίζει κάποια στιγμή να τον προσεγγίσει κάποιος φορέας προκειμένου να υλοποιηθεί ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που θα προβάλλει ένα άλλο πρόσωπο της Ελλάδας.

ekthesi-Rwsia

Έκθεση με δημιουργίες του Νίκου Φλώρου στη Ρωσία. Τα φορέματα είναι φτιαγμένα με κουτιά αναψυκτικών.

«Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη τους Έλληνες που διακρίθηκαν στο εξωτερικό. Είμαι διατεθειμένος να προσφέρω το καλλιτεχνικό μου δυναμικό οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει ενδιαφέρον. Μπορεί να ζω στο εξωτερικό, αλλά αγαπώ τη χώρα μου, την πονάω και νιώθω περήφανος όταν στις διεθνείς εκθέσεις φοράω το ελληνικό σημαιάκι», τονίζει.

vraveusi2
Αξίζει να σημειωθεί πως έως και τις 31 Αυγούστου το ρωσικό και το παγκόσμιο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει την έκθεση “Imperial Russia”(Αυτοκρατορική Ρωσία) στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ένα πάντρεμα της τέχνης του γυαλιού και του αλουμινίου. Τα πορτρέτα της έκθεσης αφορούν στη τελευταία τσαρική οικογένεια της Ρωσίας και συγκεκριμένα, τους Νικόλαο Β’, Αλεξάνδρα Φιοντοροβνα και των πέντε παιδιών τους Όλγα, Τατιάνα, Αναστασία, Μαρία και Αλεξέι. Την επιμέλεια, τέλος, της έκθεσης έχει αναλάβει ο Αριστοτέλης Καραντής και τη διεύθυνση οργάνωσης η Julia Sysalova.

φωτογραφία (2)

φωτογραφία

Ο Νίκος Φλώρος, η  Julia Sysalova και ο Αριστοτέλης Καραντής.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Είδηση” στις 25/6/16/

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy