...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Ο φούρνος των φιλοσόφων “κατακτά” το Λονδίνο (ΦΩΤΟ)

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Ένα γευστικό ταξίδι στο χρόνο με εικόνες εμπνευσμένες μέσα από τα πιο θαυμαστά πρόσωπα και στιγμές της αρχαιότητας, έχουν το προνόμιο να κάνουν οι κάτοικοι του Λονδίνου τον τελευταίο χρόνο.
Χαρισματικοί επιστήμονες όπως ο Πυθαγόρας, πολυμήχανοι πολεμιστές του μεγέθους του Οδυσσέα αλλά και περίφημοι Ρωμαίοι γευσιγνώστες της πρώτης παγκόσμιας αυτοκρατορίας, τίθενται στην υπηρεσία των «Philosopher’s Stοve», με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εκείνου του πιάτου που θα ενθουσιάσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Όλα ξεκίνησαν όταν τρεις παιδικοί φίλοι από τη Βέροια, η Χριστίνα (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων), ο Θωμάς (σεφ) και ο Στάθης (ιστορικός και συγγραφέας) ένωσαν τις δυνάμεις τους και με το σύνθημα «ιστορία γράφουν οι παρέες» εισήγαγαν κάτι πρωτόγνωρο στο γαστρονομικό χάρτη της μεγαλούπολης.

christina_stathis_thomas

Οι δημιουργοί του Philosopher’s Stove Χριστίνα Χριστοδούλου, Στάθης Γεωργιάδη και Θωμάς Ντίνας

Και μπορεί το εγχείρημά τους να μην ήταν ιδιαίτερα εύκολο, μιας και για το κάθε πιάτο απαιτείται ιστορική έρευνα και ατέλειωτες ώρες πάνω από βιβλία, αρχαίους πάπυρους και επιστημονικές ανακοινώσεις, κατάφερε όμως από τους πρώτους κιόλας μήνες να κερδίσει το απαιτητικό κοινό της μεγαλούπολης.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι, το πρότζεκτ τους ονόματι «Philosopher’s Stοve» ή αλλιώς «ο Φούρνος του Φιλόσοφου», προέκυψε μέσα από την αγάπη τους για το φαγητό αλλά και την αδυναμία τους για την πόλη του Λονδίνου, στην οποία ήθελαν να προσφέρουν κάτι απόλυτα καινούριο.
«Είμαστε και οι τρεις καλοφαγάδες κι αυτό σε συνδυασμό με τις διαφορετικές ειδικότητες του καθενός, μας βοήθησε στο να υλοποιήσουμε μια ιδέα που είχαμε εδώ και αρκετά χρόνια, τα θεματικά δείπνα», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Αυτό που στην ουσία κάνουν είναι να διοργανώνουν σε διαφορετικά σημεία της πόλης γεύματα προσπαθώντας να αναπαραστήσουν όσο πιο πιστά γίνεται, μια εποχή. Δεν έχουν το δικό τους εστιατόριο αλλά φιλοξενούνται σε διαφορετικό κάθε φορά χώρο , τον οποίο επιλέγουν αρχικά ως πελάτες. Αυτό το ιδιότυπο μενού γεύσεων είναι εμπνευσμένο από διάφορες ιστορικές φάσεις και πολιτισμούς, όπως ο Ρωμαϊκός, ο Κέλτικος, τα Βυζαντινά χρόνια αλλά και η Βρετανική παράδοση πριν από το 10ο αιώνα.

thom & stathis in the kitchen

Θωμάς Ντίνας και Στάθης Γεωργιάδης εν δράσει

ΑΠΗΧΗΣΗ

«Δεν θέλαμε να κάνουμε κάτι μονοδιάστατο, μας ιντριγκάρει η ποικιλία και η εναλλαγή», επισημαίνουν τονίζοντας πως η αρχαιοελληνική κουζίνα που ήταν κάτι που έλειπε από το Λονδίνο, είναι η δική τους εξειδίκευση.

Κι αν αναρωτιέστε πως «υποδέχθηκαν» οι Λονδρέζοι τα αρχαιοελληνικά πιάτα σε μια πόλη που μπορεί κανείς να γευθεί όλες τις κουζίνες του κόσμου, οι τρείς «φιλόσοφοι» δίνουν την απάντηση: «είμαστε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα πορεία του εγχειρήματός μας. Οι άνθρωποι εδώ όχι μόνο καλοδέχθηκαν τα διαφορετικά αυτά εδέσματα αλλά σχεδόν σε όλες τις αντίστοιχες γευστικές οι εκδηλώσεις, τα εισιτήρια ξεπουλάνε πολύ νωρίς».

ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΝΤΑΚΟ

Ένα από τα πιάτα στα οποία δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση οι πελάτες είναι ο αρχαιοελληνικός ντάκος. Πρόκειται για ένα διπλοφουρνιστό παξιμάδι, η ιδιαιτερότητα του οποίου είναι το μαριναρισμένο αγγούρι που χρησιμοποιείται αντί για ντομάτα, μαζί με ξερή άγρια μέντα, εξαιρετικά αγνό παρθένο ελαιόλαδο και κρασί. Τέλος, τη γεύση απογειώνει μια στρώση φρέσκου γίδινου τυριού, αγαπημένου σνακ των αρχαίων.

arxaioellinikos_ntakos

 

Ωστόσο, οι συνταγές της ομάδας δεν αποτελούν πάντα ένα πιστό αντίγραφο των αρχαίων γεύσεων, καθώς κάτι τέτοιο ενδεχομένως να δυσκόλευε τους σύγχρονους …ουρανίσκους. Όπως αναφέρουν, κάποια από τα
πιάτα, λόγω της αλλαγής της γευστικής μας παλέτας έχουν αλλάξει με το πέρασμα των αιώνων, είναι ελαφρές τροποποιήσεις αρχαίων συνταγών ή ακόμα και δικές τους επινοήσεις με βάση πάντα τα υλικά που χρησιμοποιούνταν στην κουζίνα της εποχής.

ΖΩΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Έχοντας καταφέρει να «χτίσουν» το δικό τους κοινό σε μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου ο ανταγωνισμός είναι κάτι παραπάνω από σκληρός, η Χριστίνα, ο Θωμάς κι ο Στάθης, έχουν ένα λόγο παραπάνω να πουν σε εκείνους που σκέφτονται να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή στο Λονδίνο.
Όπως ξεκαθαρίζουν, δεν είναι σε θέση να δώσουν συμβουλές σε κάποιον που θέλει να κάνει το μεγάλο βήμα διότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ωστόσο, ο συνδυασμός που, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να αποτελέσει το «μυστικό της επιτυχίας», είναι η θέληση, το οργανωμένο πλάνο και η σκληρή δουλειά.

«Τις περισσότερες φορές η αρχή σε μια ξένη χώρα είναι δύσκολη αλλά αυτό δε σημαίνει πως κάποιος δεν μπορεί να τα καταφέρει», καταλήγουν.

*Όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο μπορούν να γευθούν τα ιδιαίτερα πιάτα τωμ Philosopher’s Stove στην κουζίνα του The Life Goddess, experimental divine τις Δευτέρες έως τις 6 Ιουνίου. Ακόμη, ετοιμάζουν το δικό τους tribute στα παιδικά τους χρόνια, με ένα supper club βασισμένο στις περιπέτειες [και στα πιάτα] του Αστερίξ και του Οβελίξ, στο Kentish Town, στις 4 Ιουνίου και ένα αρχαιοελληνικό supper club στο νότιο Λονδίνο, στο Brown & Green στο Crystal Palace.

Κεντρική φωτο: Τάσος Θώμογλου

 

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy