...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Ο Σπαρτιάτης ελαιοπαραγωγός που σαρώνει όλα τα βραβεία

Από την Κέλλυ Φαναριώτη 

«Μέγιστον αγαθόν προς πάσαν του βίου θεραπείαν», είχε χαρακτηρίσει την ελιά ο Σόλωνας, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Σήμερα, δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, εκατοντάδες επιστήμονες από κάθε γωνιά της Γης ορκίζονται στη διατροφική αξία του «ευλογημένου» αυτού καρπού και άλλοι τόσοι παραγωγοί προσπαθούν να φέρουν στο τραπέζι των καταναλωτών την καλύτερη εκδοχή του. Ένας από αυτούς είναι ο βιοκαλλιεργητής και παραγωγός από τη Σπάρτη Γιώργος Σακελλαρόπουλος που πριν από λίγες ημέρες κατέκτησε το εκατοστό (!) διεθνές βραβείο για την ποιότητα των ελαιοπροϊόντων του δημιουργώντας παράλληλα ένα παγκόσμιο ρεκόρ για Έλληνα παραγωγό. Μάλιστα, η φήμη των αγαθών που παράγει και εξάγει σε συνολικά 16 χώρες, έφτασε μέχρι το κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου, το Χάρβαρντ, όπου επιστήμονες αξιοποιούν τα προϊόντα από τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου σε έρευνές τους.

Το βιολογικό αγουρέλαιο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου που κέρδισε το εκατοστό βραβείο

«Τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι συνεργάτες μου νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή για το ασημένιο βραβείο που πήραμε πριν λίγες ημέρες στον μεγαλύτερο παγκόσμιο διαγωνισμό ελαιολάδου στη Νέα Υόρκη, για το βιολογικό έξτρα παρθένο Αγουρέλαιό μας. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 903 δείγματα από 27 χώρες από όλο τον κόσμο, όπως … Όραμά μας ήταν ανέκαθεν η πάρα πολύ υψηλή ποιότητα και χαίρομαι πολύ που μέσα από τις εκατό πλέον διεθνείς βραβεύσεις, αυτό αναγνωρίζεται στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς παγκοσμίως», δηλώνει ο ίδιος στην «κυριακάτικη δημοκρατία».

Μια ακόμη πρωτιά για τον κ. Σακελλαρόπουλο αποτελεί το γεγονός πως ξεκίνησε την αγροδιατροφική του επιχείρηση στη Σπάρτη το 1992, μια εποχή όπου η βιολογική γεωργία ήταν εντελώς άγνωστη στη χώρα μας. Ο ίδιος, σε ηλικία 27 ετών τότε, μελέτησε τις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και προχώρησε στην καλλιέργεια των ποικιλιών Κορωνέικης και της Καλαμών ελιάς. «Το όραμά μου ήταν ανέκαθεν η πολύ υψηλή ποιότητα. Παρά το νεαρό της ηλικίας μου, είχα συγκεκριμένο στόχο, δεν ξεκίνησα με τη λογική ”πάμε κι όπου βγει”», εξηγεί. Σήμερα, 27 χρόνια μετά, οι διακρίσεις ακολουθούν η μία την άλλη ενώ οι εξαγωγές ξεπερνούν το 90% της παραγωγής.

Οι ελαιώνες Σακελλαρόπουλου

«Όταν πας σε έναν διεθνή διαγωνισμό, ακόμη και η παραμικρή λεπτομέρεια μετρά. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο για εμάς, απαιτεί από την πλευρά μας αρκετές ώρες εργασίας και έρευνας αλλά η αναγνώριση μας ανταμείβει», συμπληρώνει.

Πανεπιστήμια

Ο βραβευμένος ελαιοπαραγωγός εκτός από την καινοτομία και τον πλουραλισμό σε γεύσεις και αρώματα, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στα οφέλη που έχουν τα προϊόντα που παράγει στην υγεία των καταναλωτών. Για το λόγο αυτό άλλωστε, οι συνεργασίες του με ερευνητές και επιστήμονες είναι πρωτεύουσας σημασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αξιοποίηση των βιολογικών ελαιολάδων που παράγει ο ίδιος στην τριετή έρευνα «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής» που πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και τη σχολή Δημόσιας Υγείας, στην καθημερινή διατροφή 1000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Σκοπός της τριετούς μελέτης είναι να αποδείξει ότι αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες, με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο, σε ομάδες ανθρώπων που έχουν υψηλό κίνδυνο ασθενειών και κυρίως καρδιακών προσβολών κατά την εκτέλεση της εργασίας τους – όπως οι πυροσβέστες – ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά.

To ”majestic” αναδείχθηκε καλύτερο λάδι του κόσμου πέρυσι

Την ίδια ώρα, οι βιολογικές ελιές από τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου επιλέχθηκαν μετά από έρευνες από επιστήμονες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι σε συνεργασία με το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο μελέτησαν πολλά εμπορικά δείγματα ελιών και κατέληξαν ότι οι ελιές από τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου περιέχουν πέντε φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά. Έτσι, δίνοντας μόνο πέντε ελιές ημερησίως σε είκοσι υγιή άτομα – εθελοντές για 60 ημέρες, διαπίστωσαν σημαντική αύξηση της καλής χοληστερόλης και μείωση της κακής.

Εκείνο που ίσως τον διαφοροποιεί είναι το γεγονός πως αρκετοί – Έλληνες και ξένοι – παραγωγοί εστιάζουν αποκλειστικά στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα των προϊόντων τους με αποτέλεσμα να γεμίζει το πιάτο του καταναλωτή με φυτοφάρμακα και ορμόνες. «Ανταγωνιζόμαστε εταιρίες που δεν είναι βιολογικές και που τα λάδια τους και οι ελιές τους είναι γεμάτα ορμόνες και φυτοφάρμακα, με το δέλεαρ μιας χαμηλότερης τιμής. Όμως ο καταναλωτής, έχει ένα μεγάλο όπλο, τη δυνατότητα της επιλογής», λέει και προσθέτει: «έχουμε κάνει με τους συνεργάτες μου στην Ελλάδα και το εξωτερικό πολύ μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να εξηγήσουμε την αξία του βιολογικού λαδιού και της βιολογικής ελιάς».

Περισσότερες πληροφορίες για τους βραβευμένους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου και τα καινοτόμα προϊόντα τους, θα βρείτε στην ιστοσελίδα της επιχείρησης www.bioarmonia.gr.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy