...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Η πρώτη επιτυχημένη επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου στην Ελλάδα

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Πόσο «αφύσικο» είναι για κάποιον που νιώθει καθημερινά ότι από ένα μοιραίο λάθος της ίδιας της φύσης, γεννήθηκε με χαρακτηριστικά ξένα προς τον ίδιο, να θέλει να τα αλλάξει;

Ή αντίστροφα, πόσο φυσιολογικό είναι να παραμένει ένα άτομο εγκλωβισμένο μέσα σ’ ένα σώμα που δεν καταλαβαίνει ούτε αντέχει, για μια ολόκληρη ζωή; Τα ερωτήματα αυτά για τους περισσότερους, όλους εκείνους δηλαδή που είχαν την τύχη να γεννηθούν χωρίς ηθικά διλήμματα, ίσως να είναι ανούσια, για τους παθόντες όμως και τους ειδικούς, κρίσιμης σημασίας.

Το μεγάλο βήμα για την πρώτη επέμβαση επανακαθορισμού φύλου στην Ελλάδα, μια συντηρητική χώρα που δύσκολα συγχωρεί τη διαφορετικότητα, έγινε από τον Πρόδρομο Παπαϊωάννου μετά από ενδελεχή έρευνα και υλοποίηση ανάλογων επεμβάσεων στη Γερμανία.

Ο ίδιος απαντά ξεκάθαρα θετικά στο ερώτημα καθώς θεωρεί πως οι δυνατότητες που δίνει σήμερα η επιστήμη σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις-«τομές» στη ζωή των ανθρώπων, πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Έτσι, μετά από δύο χρόνια ψυχιατρικής παρακολούθησης και μια επέμβαση θηλυκοποίησης του προσώπου, ένας 24χρονος που ζούσε σαν κορίτσι μέσα στο αγορίστικο σώμα του, έκανε την επέμβαση και με τη βοήθεια του κυρίου Παπαϊωάννου πλέον ζει μια φυσιολογική ζωή.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Όπως μου εξηγεί ο γιατρός, πρόκειται για μια καινοτόμα μέθοδο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
«Επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου στην Ελλάδα έχουν γίνει κατά καιρούς αλλά είναι ελάχιστες. Στη Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη φορά που έγινε αυτό και μάλιστα με μια νέα τεχνική καταφέραμε να σχηματίσουμε κόλπο με κατάλληλο εύρος και βάθος καθώς και κλειτορίδα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία ανατομική διαφορά με κάποιο άτομο που γεννήθηκε γυναίκα».

Η προσέγγιση έγινε μέσω ενός γνωστού προσώπου που παλιότερα είχε χειρουργηθεί από τον κ. Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 24χρονο κορίτσι μετά την επέμβαση απέκτησε αυτοπεποίθηση και νιώθει ιδιαίτερα χαρούμενο που πλέον μπορεί να εμφανίζεται ως γυναίκα.

Όπως μας λέει ο επιστήμονας, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που θέλουν να γίνουν γυναίκες. Πρόκειται για εκείνους που αρκετά θηλυπρεπή χαρακτηριστικά και είναι ιδιαίτερα τυχεροί μιας και δεν χρειάζονται πολλές επεμβάσεις. Υπάρχουν όμως και άτομα που έχουν πιο ανδρογενή χαρακτηριστικά, πράγμα που απαιτεί πιο σοβαρές εγχειρήσεις όπως στον σκελετό του κρανίου και στο σώμα.

«Το συγκεκριμένο άτομο ήταν σε μια ενδιάμεση κατηγορία και στόχος μας ήταν όχι μόνο το να μην υπάρχει το ανδρικό στοιχείο πάνω της αλλά και η ομαλή μετάβασή της στην κοινωνία. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και πλέον ξεκίνησε μια καινούρια ζωή», υπογραμμίζει._MG_0839

Ο κύριος Παπαϊωάννου στο χειρουργείο

ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ

Στο πελατολόγιο του κυρίου Παπαϊωάννου συγκαταλέγονται άτομα όλων των ηλικιών. Πρόσφατα μάλιστα, τον επισκέφθηκε κι ένας 65χρονος άνδρας , ο οποίος επιθυμούσε να υποβληθεί σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.
Ωστόσο, εκείνο που οι περισσότεροι ίσως αγνοούν, είναι το γεγονός πως υπάρχουν και αρκετές γυναίκες οι οποίες γεννήθηκαν σε λάθος σώμα και θέλουν να προβούν στη συγκεκριμένη εγχείρηση. Όπως επισημαίνει  ο γιατρός, πολλές είναι οι κοπέλες που βιώνουν αυτή την κατάσταση ζητούν την συμβολή του. «Μια τέτοια επέμβαση δεν μας καλύπτει λειτουργικά στο 100%, όπως συμβαίνει στην αντίθετη περίπτωση. Έχω αρκετά τέτοια περιστατικά και έχουμε προς το παρόν προχωρήσει σε αρρενοποίηση σώματος, προσώπου και στήθους, η οποία δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την μαστεκτομή ή τη σμίκρυνση στήθους. Είναι μια εντελώς διαφορετική επέμβαση», εξηγεί.

Πάντως, εκείνο που κατά τον ίδιο έχει ιδιαίτερη σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι η ψυχιατρική παρακολούθηση που απαιτείται προτού το άτομο υποβληθεί σε επέμβαση.

Οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλονται σε τεστ προσωπικότητας από ειδικευμένους γιατρούς και για τουλάχιστον ένα χρόνο θα πρέπει να ζουν στο αντίθετο φύλο, δηλαδή να ντύνονται και να συμπεριφέρεται σα να ήταν γυναίκες ή άνδρες αντίστοιχα. Για να φτάσει κάποιος στο τελικό στάδιο, χρειάζεται βεβαίωση από δύο ψυχιάτρους.

«Αυτό το κομμάτι είναι βαρύνουσας σημασίας μιας και υπάρχουν γιατροί που δεν είναι σε θέση να διαγνώσουν ην διαταραχή φύλου. Ενδεικτική είναι η περίπτωση μιας 17χρονης κοπέλας που ήρθε στο ιατρείο μου, η οποία γεννήθηκε σε αντρικό σώμα και οι ψυχίατροι δεν κατάφεραν να διαγνώσουν την διεμφυλική διαταραχή».
Προς το παρόν η κοπέλα παρακολουθείται ψυχιατρικά και οι γιατροί περιμένουν να ωριμάσουν τα κριτήρια καταλληλότητας για να προχωρήσουν στην επέμβαση. «Εφόσον υπάρχει συναίνεση και των δύο γονέων, το ανήλικο άτομο θα μπορούσε να υποβληθεί στην εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου. Πρακτικά όμως, προτιμάμε να ενηλικιωθεί ώστε να αποφασίσει μόνο του και να υπογράψει», ξεκαθαρίζει ο κ. Παπαϊωάννου.
Παιδεία

Μπορεί οι άνθρωποι που γεννήθηκαν σε λάθος σώμα να είναι κάμποσοι στη χώρα μας, ωστόσο, όπως παραδέχεται ο γιατρός, τα διεμφυλικά άτομα δεν είναι εύκολο να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.

«Δεν πιστεύω πως είμαστε ακόμη τόσο φιλελεύθερη σαν χώρα. Είμαστε ένα κουτσομπολίστικο χωριό ακόμη αλλά το γεγονός πως υπάρχει μεγάλη δημοσιότητα από το εξωτερικό σε τέτοιου είδους θέματα, βοηθά αρκετά στο να είμαστε πιο δεκτικοί στη διαφορετικότητα. Πιστεύω και ελπίζω τα επόμενα χρόνια η κοινωνία μας να δείξει μεγαλύτερο σεβασμό και να δεχθεί αυτούς τους ανθρώπους όπως πρέπει», καταλήγει.

Περισσότερες πληροφορίες για τον κύριο Παπαϊωάννου θα βρείτε στην προσωπική του σελίδα: drpapaioannou.gr.

 

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy