...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Σε απόγνωση φέρνει η οικονομική ανέχεια πολλές οικογένειες στην Πάτρα

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Στιγμές της οικονομικής λαίλαπας των μνημονιακών χρόνων ξαναζούν πολλές ελληνικές οικογένειες, καθώς η πανδημία του κορονοϊού οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους στην ανέχεια. Όπως μου εξηγεί η εθελόντρια από το «Φωτεινό Αστέρι» της Πάτρας Βάσω Νικολακοπούλου, έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι ωφελούμενοι που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες. Ενδεικτικό της θλιβερής κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή είναι το γεγονός πως κατά τους τελευταίους μήνες δύο άνεργοι γονείς αποπειράθηκαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

«Δε μπορούσαν να δώσουν στα παιδιά τους ούτε τα βασικά, ήρθαν σε απόγνωση. Ευτυχώς ζουν αλλά η ζημιά έχει γίνει μέσα τους. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν καμιά ελπίδα», λέει και αναφέρεται στην περίπτωση της μητέρας που απασχόλησε τις προηγούμενες ημέρες την επικαιρότητα, καθώς αναγκάζεται να ζει με 140 ευρώ το δίμηνο, δηλαδή με 2,3 ευρώ την ημέρα.

«Η γυναίκα εργαζόταν στο δήμο με οκτάμηνη σύμβαση και μετά το πέρας του χρόνου αυτού, δεν είχε δουλειά. Ως γνωστόν, για να λάβει κάποιος επίδομα ανεργίας θα πρέπει να έχει εργαστεί τουλάχιστον ένα έτος. Με τα χρήματα που έλαβε από τη δουλειά αυτή, η γυναίκα αποπλήρωσε τα χρέη προς τη ΔΕΗ. Ένα οκτάμηνο δε σου λύνει τα χέρια, ξεχρεώνεις απλά τους λογαριασμούς σου. Απίστευτες καταστάσεις εν έτη 2021», σημειώνει η κ. Νικολακοπούλου που προσφέρει τις υπηρεσίες της στο «Φωτεινό Αστέρι» τα τελευταία επτά χρόνια.

Όπως λέει, υπάρχουν πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, όπως εκείνη ενός πατέρα που πριν από δύο περίπου μήνες ξέμεινε από χρήματα και αδυνατούσε να δώσει το ποσό των 18 ευρώ για να αγοράσει φιάλη υγραερίου και να μαγειρέψει στην οικογένειά του.

«Τον είδα να κρατά σακούλα γεμάτη τυρόπιτες, τις οποίες του τις έδωσαν από τον διπλανό φούρνο. Όταν τον ρώτησα τι συμβαίνει, μου είπε ότι δεν έχει μαγειρέψει στα παιδιά του τις τελευταίες τρεις ημέρες επειδή δεν είχε τα λεφτά. Για 18 ευρώ τρία παιδιά μένουν νηστικά».

Οι άνθρωποι αυτοί, σύμφωνα με την κ. Νικολακοπούλου, είχαν μέχρι πρότινος μια «στρωμένη» ζωή και τίποτα δεν προμήνυε ότι θα έρθει στιγμή που θα βιώσουν τέτοιες καταστάσεις. Η πανδημία του κορονοϊού σε συνδυασμό με τις χρόνιες παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος, φαίνεται πως έφερε σε δυσμενή κατάσταση πολλά νοικοκυριά και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από το ντόμινο ανατιμήσεων που θα φέρει η ενεργειακή κρίση.

«Θα δούμε πολύ σκληρές καταστάσεις σε λίγο καιρό. Εκείνο που ίσως πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν είναι πως στη θέση αυτή μπορεί να βρεθεί ο οποιοσδήποτε. Έχουμε όλοι άποψη για τις φωτιές, για τις πλημμύρες, για την πανδημία και τα εμβόλια, αλλά δεν αναρωτηθήκαμε ποτέ ποιος είναι ο διπλανός μας κι αν χρειάζεται βοήθεια», λέει και προσθέτει: «Πολύς κόσμος εκφράζει δυσπιστία απέναντι στις εθελοντικές οργανώσεις και δεν ξέρει κατά πόσο η υλική βοήθεια που προσφέρει φτάνει στους πάσχοντες. Δεκτό. Μπορούν λοιπόν να πάρουν ένα κουτί τρόφιμα και να το πάνε σε ένα σχολείο, η δασκάλα ξέρει ποιο παιδί στο διάλειμμα δεν έχει κολατσιό».

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy