...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Βήμα – βήμα το Χόλιγουντ έρχεται στη Σύρο

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Σε μια πρωτοβουλία – σταθμό για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα, ικανή να αποτελέσει εφαλτήριο για τη δημιουργία βιομηχανίας του θεάματος στη χώρα μας, προχώρα ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Steven Bernstein. Κι αυτό γιατί το προσεχές διάστημα αναμένεται να δημιουργήσει κινηματογραφική σχολή και στούντιο παραγωγής προδιαγραφών…Χόλιγουντ στην Σύρο, εξέλιξη που μέχρι πρότινος μόνο ως όνειρο καλοκαιρινής νυκτός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Ωστόσο, με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο και ευνοεί την ενίσχυση της εγχώριας και ξένης παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στη χώρα μας, το όραμα του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη  φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά.

O Steven Bernstein στο θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη κατά τη διάρκεια των περσινών σεμιναρίων

Ο αμερικανός φιλέλληνας και ισχυρός άνδρας της βιομηχανίας του θεάματος γοητεύτηκε από τη φυσική ομορφιά της Σύρου, επεδίωξε συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου τους μιλήσει για το μεγαλόπνοο σχέδιό του και πέρυσι ξεκίνησε ένα σύντομο πιλοτικό πρόγραμμα μαθημάτων που στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία.

«Υπήρχε με όλους άριστη συνεργασία. Από το Νίκο Παππά και την Έλενα Κουντουρά μέχρι τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημιάρκο και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη. Επίσης, η ανταπόκριση στα σεμινάρια ήταν παραπάνω από εντυπωσιακή. Περιμέναμε γύρω στους 40 φοιτητές αλλά είχαμε περισσότερους από 400. Ο ενθουσιασμός τους, η νοημοσύνη τους, η διορατικότητά τους και το χιούμορ τους με έκαναν να αισθανθώ πολύ όμορφα. Την τελευταία ημέρα των σεμιναρίων ήμουν πολύ κουρασμένος αλλά όταν κάναμε μια ανώνυμη-ώστε να μπορούν οι σπουδαστές να απαντήσουν ειλικρινά- έρευνα σχετικά με το τί κέρδισαν από τα μαθήματά μου τις προηγούμενες ημέρες, συγκινήθηκα πολύ. Στο τέλος μου μίλησαν για την επιθυμία τους να δουν την κινηματογραφική βιομηχανία να έρχεται στην Ελλάδα κι εκεί κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι τελικά γι’αυτούς το σχέδιό μου. Τους υποσχέθηκα ότι του χρόνου θα κάνω ένα πολύ μεγαλύτερο πρόγραμμα με περισσότερες ώρες μαθημάτων και σπουδαίους στο είδος τους καθηγητές », μου είπε ο Αμερικανός σκηνοθέτης που από τις 7 Μαρτίου βρίσκεται στην Ελλάδα.

Ο ίδιος πιστεύει πως η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει διεθνείς παραγωγές, όχι μόνο διότι, όπως λέει, είναι μια από τις πιο όμορφες στον κόσμο αλλά κι επειδή διαθέτει αξιόλογους επαγγελματίες του είδους όπως ηθοποιούς, κινηματογραφιστές, σεναριογράφους και τεχνικούς. «Οποιαδήποτε παραγωγή θα χρειαστεί ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις, όραμα και πάθος που η Ελλάδα έχει σε αφθονία. Επιπλέον η χώρα σας διαθέτει τοπία σπάνιας ομορφιάς, υπέροχο καιρό, αποτελεί μέρος της Ε.Ε. κι όλα αυτά παρέχουν αρκετά επιχειρηματικά πλεονεκτήματα σε διεθνείς παραγωγές», επισημαίνει .

O Steven Bernstein μαζί με τους συντελεστές της τελευταίας του ταινίας με τίτλο “Dominion”

Το ερχόμενο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν έντεκα κύκλοι σεμιναρίων αλλά αυτή τη φορά διδάσκοντες θα είναι σπουδαία ονόματα της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας που συμμετείχαν σε μπλογκμπάστερ όπως ο «Τιτανικός», οι «Πειρατές της Καραϊβικής» και ο «Σημαδεμένος».

«Τα μαθήματα θα είναι δωρεάν για τους Έλληνες  φοιτητές και θα περιλαμβάνουν ενότητες όπως η εικονική πραγματικότητα, ο φωτισμός, η σκηνοθεσία αλλά και η έρευνα για την παραγωγή ταινιών. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό που προσφέρουμε. Αν και οι αλλοδαποί φοιτητές θα πληρώσουν, οι Έλληνες δεν θα το κάνουν ποτέ και με αυτόν τον τρόπο θα εκπαιδεύσουμε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, πιθανούς εγχώριους σκηνοθέτες χωρίς κόστος για αυτούς, εκτός από τη στέγαση και τα ταξίδια», αναφέρει.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κύριος Γιώργος Λεονταρίτης είναι αισιόδοξος για την υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου σχεδίου, όπως αυτό του Steven Bernstein. Όπως αναφέρει, η  συζήτηση στην Ελλάδα για την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς με πολύ φτωχά αποτελέσματα, κυρίως λόγω αγκυλώσεων σε θεσμικό, διοικητικό και οικονομικό πλαίσιο. «Στην Ελλάδα οι σημαντικότερες αδυναμίες, με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αφορούν σε μεγάλο βαθμό γραφειοκρατικά εμπόδια  για την πρόσβαση σε ειδικού ενδιαφέροντος περιοχές. Αναφορικά  με την αδειοδότηση για την πραγματοποίηση γυρισμάτων στην ελληνική επικράτεια, καταγράφεται πολυπλοκότητα διαδικασιών, κυρίως λόγω της εμπλοκής και  αλληλεπίδρασης  αρμόδιων φορέων. Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις η διαδικασία έκδοσης  αδειών για γυρίσματα σε εξωτερικούς χώρους αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, καθώς ο ενδιαφερόμενος κινηματογραφιστής καλείται να λάβει άδεια από περισσότερες από μια αρχές (π.χ. Δήμος, Περιφέρεια, Εφορείες Αρχαιοτήτων, Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Ευελπιστώ ότι η ελληνική επιτροπή κινηματογράφου που θα εποπτεύει τις αδειοδοτήσεις και η οποία αναμένεται να διευρυνθεί με περιφερειακά γραφεία σε εθνικό επίπεδο, θα άρει τις αγκυλώσεις».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θεωρεί ότι η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα αποτελέσει μια οικονομική και τουριστική επανάσταση για τη Σύρο, αλλά και τη χώρα μας γενικότερα.

«Η κινηματογραφική παραγωγή είναι σίγουρα μια αναξιοποίητη βιομηχανία που μπορεί να αποφέρει τεράστια έσοδα. Όπως κάθε οικονομική δραστηριότητα συνεισφέρει στην οικονομία προσφέροντας υπηρεσίες με εμπορική αξία, συντηρώντας θέσεις εργασίας. Μέσω της παγκόσμιας προβολής προσβλέπουμε στην αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας και την προσέλκυση επενδύσεων τόσο στον χώρο του τουρισμού όσο και στον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών», υπογραμμίζει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Steven Bernstein είναι κινηματογραφιστής, παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, βραβευμένος με το Βραβείο της Αμερικανικής Ένωσης Κινηματογραφιστών κι έχει συνδέσει το όνομά του με βραβευμένες ταινίες του Χόλυγουντ, όπως το «Monster» που χάρισε το Όσκαρ στη Charlize Theron, το πρόσφατο «Dominion», με τον John Malkovich, καθώς με τις «Scary Movie 2», «Like Water for Chocolate», «One night with the King», «Decoding Annie Parker», «White Chicks» και πολλές άλλες.

 

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy