Βόλτες στη γειτονιά των θαλάσσιων αγγέλων

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Έναν πρωτότυπο και άκρως εντυπωσιακό τρόπο επέλεξε ο Νίκος Βογιατζάκης προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Αγόρασε ένα τουριστικό σκάφος, τον “ΑΓΓΕΛΟ”, δημιούργησε τον ιδιωτικό φορέα «Άγγελοι της Θάλασσας» κι έκανε το χόμπι του επάγγελμα διοργανώνοντας μονοήμερες ή διήμερες εξορμήσεις στον Κορινθιακό κόλπο, με σκοπό την παρατήρηση των δελφινιών και την καταγραφή της συμπεριφοράς τους.  Πρόκειται για το dolphin watching, μια συνήθεια ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό που ο κ. Βογιατζάκης έφερε και στη χώρα μας.

Το σκάφος «Άγγελος» θα σας προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία από την επαφή σας με τα δελφίνια

Η μεγάλη του αγάπη για τη θάλασσα και τα δελφίνια, τον ώθησε πριν κάποια χρόνια στη φωτογράφισή τους. Η έκθεση που διοργάνωσε στην Αθήνα λίγους μήνες αργότερα, έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από τον κόσμο που του εξέφραζε την επιθυμία του να έρθει σε επαφή με τα θαλάσσια αυτά θηλαστικά. Εκείνη την περίοδο μάλιστα,  ασχολιόταν επαγγελματικά με τη διοργάνωση συναυλιών σπουδαίων Ελλήνων  καλλιτεχνών όπως ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης, αλλά και νεότερων όπως ο Μαχαιρίτσας. Τελικά, αφουγκραζόμενος την επιθυμία του κόσμου, αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματική πορεία και να στραφεί στο dolphin watching.

Βόλτα με το σκάφος

Στις  εξορμήσεις που διοργανώνει φέρνει τους επισκέπτες σε επαφή με τα δελφίνια δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ακούνε τους ήχους των θηλαστικών μέσω των υδροφώνων που διαθέτει το σκάφος.  Ακόμη, ο «ΑΓΓΕΛΟΣ» είναι διακοσμημένος με  πλούσιο φωτογραφικό υλικό με όλα τα είδη των δελφινιών ώστε να μπορεί ο κόσμος να τα αναγνωρίσει.

«Όταν μας αντιληφθούν, έρχονται μισό μέτρο κοντά στο σκάφος. Πολλές είναι και οι φορές που τα θηλυκά δελφίνια φέρνουν μαζί και τα μωρά τους, δε φοβούνται. Τους αρέσει πολύ η επαφή με τους ανθρώπους και την αποζητούν. Ο κόσμος τα βλέπει, τα φωτογραφίζει, παίζει μαζί τους και γελάει. Εμείς τον παροτρύνουμε να τους μιλάνε γιατί αυτό αρέσει πολύ στα δελφίνια. Στη συνέχεια βαράμε παλαμάκια, τους τραγουδάμε και γίνεται ένα ωραίο παιχνίδι για όση ώρα θέλουν αυτά» δηλώνει ο κ. Βογιατζάκης.

Θεραπεία και εκπαίδευση

Στόχος του κ. Βογιατζάκη είναι να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή ένα κέντρο όπου θα θεραπεύονται αυτιστικά παιδιά μέσα από την επικοινωνία τους με τα δελφίνια. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική στις ΗΠΑ κατά την οποία τα θηλαστικά χρησιμοποιούνται για τη χαρά και την ανακούφιση των παιδιών.

«Ο Κορινθιακός κόλπος είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα όπου συνυπάρχουν 4 είδη δελφινιών σ’ έναν πληθυσμό 350 περίπου και για το λόγο αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό να μπορέσουν να βοηθηθούν κάποια παιδιά μέσα από αυτά. Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιους φορείς που ασχολούνται με τον αυτισμό με τους οποίους έχουμε κοινό όραμα. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».

 

Παράλληλα, ο κ. Βογιατζάκης με την ομάδα του διοργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα σε δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, όπου μέσα από ντοκιμαντέρ και φωτογραφικό υλικό, ενημερώνουν τους μαθητές για τα δελφίνια. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν ένα επιμορφωτικό βίντεο 25 λεπτών, ένα slide show με φωτογραφίες δελφινιών, καθώς μια μικρού μήκους ταινία, διάρκειας τριών λεπτών, η οποία παρουσιάζει την επίσκεψη  μιας νεαρής πτεροφάλαινας  στον Κορινθιακό κόλπο . Όπως ο ίδιος εξηγεί, η ανταπόκριση των μαθητών είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητική. «Τα παιδιά συμμετέχουν, συζητούν και ρωτάνε συνεχώς. Δείχνουν πολύ ενθουσιασμένα με τον κόσμο των δελφινιών και αυτό μας γεμίζει ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε», τονίζει.

Στην αρχαιότητα

Στον Κορινθιακό, σύμφωνα με τον κ. Βογιατζάκη, συνυπάρχουν τέσσερα είδη δελφινιών. Πρόκειται για το κοινό δελφίνι (το οποίο παρά το ότι δηλώνει το όνομά του είναι εξαιρετικά σπάνιο)  το ζωνοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο και το ρινοδέλφνο. Μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια στην η περιοχή έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένα νέο είδος δελφινιού που προκύπτει από το ζευγάρωμα του ζωνοδέλφινου με το κοινό δελφίνι και δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.

 «Ο αριθμός των δελφινιών έχει μειωθεί δραματικά  στην περιοχή. Πριν από δεκαπέντε χρόνια ο πληθυσμός τους αριθμούσε 600 μέλη αλλά πλέον, λόγω έλλειψης τροφής, έχουν μείνει μόνο 350», αναφέρει.

Όπως επισημαίνει, τα δελφίνια, υπάρχουν στον Κορινθιακό από την αρχαιότητα ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στο πρώτο νόμισμα της Κορίνθου απεικονιζόταν ένα δελφίνι. «Όταν έρχονταν τα μινωικά πλοία για να πάρουν χρησμό από τους Δελφούς, δεν έφευγαν από κει, αν δεν ερχόντουσαν τα δελφίνια. Το θεωρούσαν κακό οιωνό. Έπρεπε πρώτα να έρθουν εκείνα και μετά να ξεκινήσουν να πάνε στους Δελφούς», εξηγεί.

 

Μήνυμα

Ο 58 χρονος Νίκος Βογιατζάκης, έχοντας καταφέρει να κάνει το χόμπι του επάγγελμα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, δίνει το δικό του μήνυμα σε όσους ταλανίζονται για το επαγγελματικό τους μέλλον. Όπως υποστηρίζει μια εποχή όπως η σημερινή, καλό θα είναι να κάνουμε αυτό που θέλει η καρδιά μας και εκείνο που πιστεύουμε ότι μας δίνει χαρά και ικανοποίηση. «Με τον τρόπο αυτό, θα είμαστε σίγουρα περισσότερο αποδοτικοί, πράγμα το οποίο με τη σειρά του θα αποφέρει και χρήματα. Όσο περισσότερο πάθος έχεις γι αυτό που κάνεις, τόσο πιο ικανοποιητικό θα είναι το αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται για θεωρία, αλλά για πραγματικότητα την οποία βιώσαμε κι εμείς φέτος, που είχαμε περισσότερη δουλειά συγκριτικά με πέρυσι», καταλήγει.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα «Οι Άγγελοι των Θαλασσών» στο facebook.

 

Posted in Συνεντεύξεις and tagged , , , .