...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Βρέθηκε στέγη για την 90χρονη που πέταξαν στο δρόμο

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Αντιμέτωποι με το βαρύ τίμημα του κοινωνικού αποκλεισμού και της οικονομικής εξαθλίωσης που φέρνει η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας, βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Μετά από μια δεκαετία ανέχειας και φτωχοποίησης ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, ο ιός έρχεται τώρα να «χτυπήσει» τους πιο ευάλωτους,  στερώντας τους τη δυνατότητα να καλύψουν ακόμη και τα βασικά τους έξοδα.

Όπως  μου εξηγεί ο επί χρόνια πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, η περίπτωση της 90χρονης που υπέστη έξωση πριν από λίγες ημέρες για οφειλόμενα ενοίκια ύψους 1.200 ευρώ είναι μία από τις πολλές που καταφθάνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στα γραφεία της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου στεγάζεται το Υπνωτήριο Αστέγων. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των περιπτώσεων είναι πως πρόκειται για ανθρώπους που έμειναν ολομόναχοι στον κόσμο ή έχουν ξεκοπεί από τα παιδιά τους.

«Υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Πλέον δεν υπάρχουν  δημόσια γηροκομεία, όπως παλιά και οι οίκοι ευγηρίας ζητούν ποσά, τα οποία όσα μικρά και να είναι, είναι σίγουρα αναντίστοιχα με μια μικρή σύνταξη που μπορεί να παίρνει κάποιος. Η 90χρονη είχε μια στοιχειώδη σύνταξη, υπάρχουν όμως άνθρωποι που δεν έχουν καταφέρει να την πάρουν, είτε διότι χρωστούν στα ταμεία, είτε διότι δεν έχουν συμπληρώσει τα ένσημα και βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος της κοινωνίας και στη βοήθεια των γειτόνων», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πλέον είμαστε αντιμέτωποι με ένα καινούριο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε κοινωνίες, οι οποίες γυρίζουν την πλάτη στον γηραιότερο πληθυσμό. Θυμίζω ότι σε κάποιες χώρες της Ευρώπης μίλησαν για ευθανασία ή για περιορισμό των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων. Ας θυμηθούμε τι έγινε πέρυσι με τη γιαγιά που τη συνέλαβαν επειδή  πουλούσε τερλίκια στη λαϊκή. Όλοι αντιδράσαμε στο ότι συνελήφθη, αλλά κανένας δεν αναρωτήθηκε τι κάνει μια τόσο μεγάλη γυναίκα στη λαϊκή».

Την έδιωξαν βίαια

Όταν το βράδυ του Σαββάτου ο ίδιος ενημερώθηκε για την περίπτωση της 90χρονης γυναίκας που με τόσο βίαιο τρόπο εκδιώχθηκε από το διαμέρισμα που νοίκιαζε επί δέκα χρόνια, έσπευσε στο υπνωτήριο αστέγων των Γιατρών του Κόσμου για να τη συναντήσει.

«Όπως μου είπε η γιαγιά, την έβγαλαν έξω από το σπίτι με τη ρόμπα και τις παντόφλες της. Δεν της επέτρεψαν να πάρει μαζί της ούτε κάποια βασικά πράγματα και δεν την άφησαν να διανυκτερεύσει ούτε στην είσοδο της πολυκατοικίας ώστε να είναι προστατευμένη. Κοιμήθηκε για δύο βράδια στο δρόμο μαζί με το μικρόσωμο σκυλί της και τον 25χρονο εγγονό της», σημειώνει ο κ. Κανάκης.

Η μηνιαία σύνταξη της ηλικιωμένης ανέρχονταν στο εξευτελιστικό ποσό των 290 ευρώ και με τα μεροκάματα που κατά καιρούς έκανε ο εγγονός της τα έβγαζαν πέρα. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, ο 25χρονος δεν έβρισκε εύκολα δουλειά, με αποτέλεσμα τα χρήματα της σύνταξης να μην αρκούν για την εξόφληση του ενοικίου.

«Ήταν μια νοικοκυρά που ξαφνικά βρέθηκε να κοιμάται στο παγκάκι. Νιώθει θλίψη και ντροπή. Ας βάλουμε όλοι τον εαυτό μας στη θέση αυτής της γυναίκας. Φανταστείτε τα πράγματα τελικά να μην πάνε όπως τα είχαμε προβλέψει και να κληθούμε να διανυκτερεύσουμε στην πλατεία της γειτονιάς μας. Όταν ακούμε πως ένας άνθρωπος 90 ετών που θα έπρεπε να ζει τουλάχιστον με ηρεμία, κοιμάται στο παγκάκι, σημαίνει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά ως κοινωνία».

Η 90χρονη που φιλοξενείται προσωρινά με τον εγγονό της στο υπνωτήριο αστέγων των Γιατρών του Κόσμου, σύντομα θα ζει και πάλι σε ένα κανονικό σπιτικό. Κι αυτό χάρις την ευαισθητοποίηση ενός κατοίκου του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος προσφέρθηκε να παραχωρήσει στην 90χρονη και τον εγγονό της μια μονοκατοικία, χωρίς αντίτιμο. Την ανακαίνιση του σπιτιού θα αναλάβουν οι Γιατροί του Κόσμου αξιοποιώντας τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες από τους πολίτες.

«Θέλουμε να της δώσουμε πίσω την αξιοπρέπεια που στερήθηκε με τόση βιαιότητα στα 90 της χρόνια και της δείξουμε πως οι κοινωνίες τελικά  δεν είναι μόνο σκληρές αλλά υπάρχει και ανθρωπιά εκεί έξω. Κι αυτό είναι κάτι που λαμβάνω από το βράδυ του Σαββάτου, οπότε και γνωστοποιήθηκε το περιστατικό».

Αναμένεται αύξηση των αστέγων το χειμώνα

Αυτή την περίοδο στο υπνωτήριο αστέγων φιλοξενούνται περίπου 50 άνθρωποι που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας βρέθηκαν στο δρόμο. Όπως εκτιμά ο κύριος Κανάκης, οι ερχόμενοι μήνες θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι άστεγοι συμπολίτες μας.

«Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που χρωστούν πολλά ενοίκια, πρόκειται για ανθρώπους του μεροκάματου που άλλαξε τελείως η ζωή τους μετά την πανδημία. Πολλοί λοιπόν ζουν σε επ’ απειλούμενη στέγη, με το άγχος της έξωσης. Όσοι έχασαν τη δουλειά τους και τα έβγαζαν ούτως ή άλλως πέρα με δυσκολία, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολες καταστάσεις το προσεχές διάστημα. Ήδη κάποιες οικογένειες στην Αττική ζουν χωρίς ρεύμα και νερό», λέει και καταλήγει πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προκειμένου να προσφέρουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, βοήθεια.

«Είμαστε γιατροί, γιατροί του κόσμου, όλου του κόσμου. Αυτό αρκεί».

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy