ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Λένε ότι το αίσθημα αλληλεγγύης ενισχύεται σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ότι οι άνθρωποι αποκηρύττουν τα καταναλωτικά τους πρότυπα και παύουν να ασχολούνται αποκλειστικά με την εικόνα του εαυτού τους. Στην περίπτωση της κας Βέρας Μεσσήνη, ψυχολόγου και επικεφαλής της Μ.Κ.Ο. «Ανθρώπινοι Άνθρωποι», η θεωρία βρήκε την εφαρμογή της. Κι αυτό γιατί με δική της πρωτοβουλία, θα στεγαστούν στα Εξάρχεια 17 οικογένειες που μέχρι πρότινος ζούσαν στο δρόμο.

Μάλιστα, η δημοσιότητα που έλαβε το εγχείρημά της, συγκίνησε πολλούς ιδιώτες με αποτέλεσμα να προσφέρουν νέες κατοικίες σε άστεγους συμπολίτες μας.

Όπως εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ήδη μια κυρία παραχώρησε ακόμη μία πολυκατοικία ενώ δεκαπέντε περίπου ιδιώτες προσφέρουν για κάποια χρόνια τα διαμερίσματά τους προκειμένου να φιλοξενηθούν ακόμη περισσότεροι.

«Την προηγούμενη εβδομάδα έλαβα ένα mail από έναν έλληνα που ζει μόνιμα στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και ο οποίος ήθελε να μου ανακοινώσει πως επιθυμεί να παραχωρήσει τη μονοκατοικία του στους άστεγους. Είναι πάρα πολύ συγκινητικό και ελπιδοφόρο όλο αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες», αναφέρει φανερά συγκινημένη.

Χρονικό 

Όλα ξεκίνησαν όταν η κα. Μεσσήνη, πριν κάποιους μήνες ήρθε αντιμέτωπη με ένα δυσάρεστο περιστατικό στο γραφείο της. «Δύο πελάτισσές μου, οι οποίες δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, με επισκέφθηκαν την ίδια ήμερα με το χαρτί της έξωσης. Πρόκειται για μια τραγική σύμπτωση, η οποία όμως με έβαλε σε σκέψεις και με κινητοποίησε», εξηγεί.

Η κυρία Βέρα Μεσσήνη

Το κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας 36 στα Εξάρχεια φαινόταν μια εξαιρετική περίπτωση. Άνηκε σε ένα ίδρυμα στο οποίο η ίδια εργαζόταν για οκτώ χρόνια και τα έσοδα από τα ενοίκια δίνονταν σε ορφανά παιδιά.

Ωστόσο, πριν λίγο καιρό, η 60χρονη ψυχολόγος γνωρίζοντας πως όλοι οι ένοικοι είχαν φύγει και το κτήριο παρέμενε ανεκμετάλλευτο, απευθύνθηκε στο ίδρυμα όπου ανήκε και τους έπεισε να το παραχωρήσουν έναντι μειωμένου αντιτίμου στον Δήμο Αθηναίων. Αυτός με τη σειρά του ανέλαβε τα έξοδα σίτισης των ανθρώπων που θα στεγαστούν εκεί αλλά και την αποπληρωμή των λογαριασμών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κοινόχρηστα).

Από την πλευρά της η ΜΚΟ «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» ανέλαβε την ανακαίνιση και επισκευή των διαμερισμάτων ενώ πολλοί άνθρωποι προθυμοποιήθηκαν να συνεισφέρουν εθελοντικά, είτε ως μάστορες και διακοσμητές είτε δίνοντας περισσευούμενα έπιπλα, οικιακά είδη και παιχνίδια.

«Σε λίγες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των επίπλων στα διαμερίσματα και οι μικροεπισκευές που κάποια από αυτά χρειάζονται. Η επιλογή των οικογενειών που θα στεγαστούν θα γίνει από το δήμο Αθηναίων και προτεραιότητα θα δοθεί στις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Σημαντικό είναι και το γεγονός πως ο δήμος θα πληρώνει μέσω ΕΣΠΑ ένα συμβολικό ενοίκιο που θα πηγαίνει στα ορφανά παιδιά, όπως συνέβαινε και παλιά. Έτσι λοιπόν, θα ωφεληθούν και τα παιδιά αυτά και πολλές άστεγες οικογένειες », εξηγεί.

Άστεγοι εθελοντές

Εκτός από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αρκετοί είναι και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανάμεσά τους και άστεγοι, που προσεγγίζουν καθημερινά την κα. Μεσσήνη προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 50χρονου Κώστα, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια ζει σ’ένα αυτοσχέδιο κατάλυμα στη θάλασσα και βοηθά καθημερινά την κα. Μεσσήνη στη μεταφορά των επίπλων και τη διακόσμηση των διαμερισμάτων. Όταν το 2011 η επιχείρησή του έπεσε έξω, προτίμησε να μείνει στο δρόμο και με τα λίγα χρήματα που είχε στην άκρη να ξεχρεώσει το ΤΕΒΕ και την εφορία. Πλέον, δραστηριοποιείται έντονα σε οργανώσεις που βοηθούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

«Έμαθα για την πρωτοβουλία της κας. Βέρας και ήρθα αμέσως να βοηθήσω. Είμαι άνεργος και άστεγος και προσπαθώ να γεμίζω το χρόνο μου προσφέροντας τη βοήθειά μου σε αλληλέγγυες δομές. Η πρωτοβουλία της κας. Μεσσήνη είναι αξιέπαινη και ευελπιστώ να ακολουθήσουν το παράδειγμά της κι άλλοι. Μακάρι να υπήρχαν πολλοί άνθρωποι σαν εκείνη», τονίζει.

Ένα από τα διαμερίσματα που έχει επισκευαστεί και διακοσμηθεί από τους εθελοντές 

Στην επαρχία

Την ίδια ώρα, οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται σε όλη τη χώρα και πολλοί είναι οι ιδιώτες από την επαρχία που επικοινωνούν με την κα. Μεσσήνη προκειμένου να καθοδηγήσει τη δράση τους.

«Καθημερινά λαμβάνω τηλεφωνήματα από ανθρώπους της επαρχίας που έχουν συσπειρωθεί και θέλουν να προχωρήσουν σε αντίστοιχες δράσεις. Άστεγοι δεν υπάρχουν μόνο στην πρωτεύουσα αλλά σε όλη την Ελλάδα και για το λόγο αυτό πρέπει να δράσουμε αποτελεσματικά», εξηγεί εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα της πως η ανάκαμψη για τη χώρα μας μπορεί να επέλθει μέσα από τη μαζική κινητοποίηση. «Εμείς είμαστε το κράτος, οι πολίτες του. Αν ενώσουμε όλοι τα μικρά μας χέρια θα κάνουμε τη διαφορά. Από εμάς εξαρτάται αν θα σταματήσει όλη αυτή την κατρακύλα κι αν με τη προσφορά μας θα καταφέρουμε να μοιράσουμε ελπίδα και χαρά σε όσους μας χρειάζονται».

Μόλις ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες των διαμερισμάτων στα Εξάρχεια, η κα. Μεσσήνη μαζί με τους εκατοντάδες εθελοντές θα συνεχίσουν τη δράση τους και στα υπόλοιπα κτήρια που παραχώρησαν οι ιδιώτες, ενώ η ίδια θα αναλάβει και την ψυχολογική στήριξη όλων εκείνων που μέχρι πρότινος ζούσαν στο δρόμο. « Όταν ένας άνθρωπος βρεθεί στο δρόμο από τη μια μέρα στην άλλη είναι πολύ ευάλωτος. Δεν αρκεί λοιπόν μόνο η στέγη. Χρειάζονται καθημερινή φροντίδα, στήριξη αλλά και εργασία ώστε να επανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους και να νιώσουν πάλι παραγωγικοί»,καταλήγει.

EξάρχειαΆστεγοιΒέρα ΜεσσήνηΠολυκατοικία