...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

ΛΕΝ ΝΟΤΑΡΑΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΠΟΥΛΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Από την Κέλλυ Φαναριώτη 

Ο Λεν Νοταράς είναι μια ξεχωριστή περίπτωση γιατρού  με σπουδαίες περγαμηνές αλλά κυρίως με  έντονο αίσθημα αλληλεγγύης. Ακόμη και σε περιπτώσεις που οι άνθρωποι που τον έχουν ανάγκη βρίσκονται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον Ντάργουιν της βόρειας Αυστραλίας όπου και κατοικεί,  εκείνος είναι πάντα εκεί για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Κατά το παρελθόν, ο ομογενής γιατρός που είναι επικεφαλής του  Australia’s National Critical Care and Trauma Response Centre, μιας ιατρικής μονάδας  η οποία διαθέτει προσωπικό και εξοπλισμό με ειδίκευση στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων μετά από φυσικές καταστροφές, έχει αναλάβει δεκάδες δύσκολες αποστολές παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, συντόνισε και οργάνωσε μια πολυπληθή ιατρική ομάδα στην οποία μετείχαν 37 ιατροί και νοσηλευτές που προσέφεραν υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής σε 4.000 τραυματίες, θύματα του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες.

Ωστόσο, για τον κ. Νοταρά η αντιμετώπιση της κατάστασης στις Φιλιππίνες δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο, καθώς το 2005 είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας στα θύματα του φονικού τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό αλλά και στις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί.

Μάλιστα, η διεθνής αναγνώριση του, είναι τόσο μεγάλη που πέραν των τιμητικών διακρίσεων,  η κυβέρνηση της Αυστραλίας του αναθέτει συνεχώς κρίσιμες αποστολές δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας.

notaras-1

Ο ομογενής επιστήμονας με συνεργάτες του σε σεισμόπληκτη περιοχή.

Προετοιμασία  

Κατά τον κ. Νοταρά οι φυσικές καταστροφές προέρχονται από τη φύση, από την παρεμβολή του ανθρώπου ή και από τα δύο. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο είναι η κατάλληλη προετοιμασία της ομάδας του ώστε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες της κάθε περιοχής. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που υπολογίζουμε τους δείκτες απωλειών στα διάφορα συμβάντα. Για παράδειγμα, στους σεισμούς οι τραυματισμοί είναι πολλοί περισσότεροι απ’ ότι σε ένα τσουνάμι ή σε έναν τυφώνα όπου θα υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι από ότι επιζώντες. Έτσι η προετοιμασία των ομάδων που θα επέμβουν είναι βαρύνουσας σημασίας. Σε έναν σεισμό, έμφαση δίνεται στον απεγκλωβισμό των επιζώντων και τη διάσωση των άκρων τους ενώ σε ένα τσουνάμι ή τυφώνα οι απολογισμοί είναι αρκετά διαφορετικοί έως και ολέθριοι.

notaras-2

Ο Λεν Νοταράς με διασώστες λίγο πριν από την έναρξη μιας αποστολής.

Εμπειρίες

Έχοντας συμμετάσχει σε αρκετές ανθρωπιστικές αποστολές ανά τον κόσμο, ο κ. Νοταράς αναφέρει πως οι πιο τρομακτικές του εμπειρίες ήταν σε περιοχές που επλήγησαν από τυφώνες. « Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που το 1974 επισκέφθηκα μια περιοχή που είχε πληγεί από τυφώνα κι ενώ οδηγούσα, στον αέρα εκσφενδονίζονταν χαλάσματα» αναφέρει και προσθέτει : «Μια εξίσου δυνατή εμπειρία που έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μου ήταν όταν ταξίδευα για μια αποστολή με ένα τετραθέσιο αεροπλάνο στο οποίο λειτουργούσε ένας μόνο κινητήρας ενώ η περιοχή είχε χτυπηθεί από κυκλώνα.

Τέλος, αξέχαστες θα του μείνουν οι στιγμές που περίμενε την άφιξη του σούπερ κυκλώνα Μόνικα τον Απρίλιο του 2006 ο οποίος αναμενόταν να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές . «Περιμένοντας στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Δαρβίνουτην άφιξη του κυκλώνα που απειλούσε να καταστρέψει την πόλη του Δαρβίνου, έπρεπε όχι μόνο να προετοιμαστώ και να λάβω τα κατάλληλα μέτρα αλλά και να καθησυχάζω όλους ότι είναι ασφαλείς και θα επιζήσουν. Τελευταία στιγμή, αυτό το μαζικό μέτωπο άλλαξε κατεύθυνση και όλα ήταν καλά αλλά η αναμονή ήταν θλιβερή», υπογραμμίζει.

Οι σχέσεις του με την πατρίδα

Ο κύριος Νοταράς άκουγε από μικρό παιδί ιστορίες από τον έλληνα πατέρα του,  ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Κύθηρα. Τη δεκαετία του 1920 εγκατέλειψε την Ελλάδα της φτώχειας και της ανέχειας  με σκοπό να κυνηγήσει τα όνειρά του στη χώρα των Καγκουρό.

«Ο πατέρας μου ήρθε στην Αυστραλία  το 1922. Μαζί με τον παππού μου  Γιάννη, έστησαν ένα εστιατόριο στο Σίδνεϊ την παραμονή της Μεγάλης Υφεσης. Δυστυχώς ο πατέρας μου έχασε τα πάντα σε αυτό το κραχ και με όπλο την σκληρή δουλειά και την υπομονή, κατάφερε και πάλι να σταθεί στα πόδια του. Έτσι δημιούργησε καινούρια εστιατόρια στο Σίδνεϊ και το Νιουκάστλ αναφέρει  ο κ. Νοταράς και τονίζοντας  πως σε κάθε ευκαιρία ο πατέρας του μιλούσε για τη χώρα μας.

« Προσπαθούσε να μου μάθει ελληνικά και να μου κρατά σε επαφή με τον τόπο του. Αγαπούσε πάρα πολύ την Ελλάδα και ένιωθε περήφανος για την καταγωγή του», αφηγείται ο ομογενής γιατρός και επισημαίνει πως τον έχασε αναπάντεχα όταν ήταν  12 ετών.

«Αναγκάστηκα μαζί με τη μητέρα μου να αναλάβω την οικογενειακή επιχείρηση. Ήταν πολύ δύσκολα χρόνια αλλά με έμαθαν πολλά», παραδέχεται ο ομογενής γιατρός.

notaras-obama-gilard

Ο Λεν Νοταράς με τον Μπαράκ Ομπάμα και την Αυστραλή πρωθυπουργό Τζούλια Γκιλάρντ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Λεν Νοταράς αναγορεύθηκε το 2005 ιατρός της χρονιάς και είναι ιδρυτικό μέλος στο Συμβούλιο Ασφάλειας Ποιότητας της Υγείας.

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου 2014 στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy