...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΠΟΥ ΔΙΧΑΖΕΙ

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Ποικίλες αντιδράσεις, αφορισμούς αλλά και επιδοκιμασίες έχει προκαλέσει η απόφαση για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα. Το έργο μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και χρονοβόρες διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσει τελικά στην περιοχή του Βοτανικού, καθώς η Επιτροπή Διαγωνισμού του υπουργείου Υποδομών, έκανε δεκτή την προσφορά κοινοπραξίας τεσσάρων εταιριών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις γνωστές κατασκευαστικές εταιρίες J&P Αβαξ (όμιλος Ιωάννου) ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (όμιλος Περιστέρη), ΑΚΤΩΡ (όμιλος Μπόμπολα) και ΙΝΤΡΑΚΑΤ (όμιλος Κόκκαλη) που κατέθεσαν προσφορά και πήραν το έργο που θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, αξίας 946.000 ευρώ.

Το τέμενος θα κατασκευαστεί σε χώρο 17 στρεμμάτων στον Βοτανικό, στη θέση παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Ναυτικού. Θα έχει συνολική επιφάνεια 600 τ.μ., θα αποτελείται από δύο χώρους προσευχής αλλά δεν θα διαθέτει μιναρέ. Γύρω του προβλέπεται να διαμορφωθεί χώρος πρασίνου, καθώς και υποστηρικτικοί χώροι γραφείων και υγιεινής, ενώ στη χρήση γης στην περιοχή δεν προβλέπεται κατασκευή κατοικιών.
Μάλιστα, το σχεδιασμό του έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο του κυρίου Αλέξανδρου Τομπάζη, που έχει κατασκευάσει κάποια από τα καλύτερα τζαμιά στον κόσμο.

Χρονικό

Το αίτημα των μουσουλμάνων της Αθήνας για την ανέγερση τεμένους έχει μακρά ιστορία. Ειδικότερα, υποβλήθηκε για πρώτη φορά από τους Άραβες πρέσβεις το 1976, ενώ πήρε συγκεκριμένη μορφή το 1983, όταν η Σαουδική Αραβία υπέβαλε στο υπουργείο Εξωτερικών σχέδια για τη δημιουργία ισλαμικού ιδρύματος και τεμένους. Έκτοτε, οι κυβερνήσεις αποφάσιζαν τη χωροθέτησή του σε διάφορες περιοχές όπως ο Αλιμος, η Καλογρέζα και το Κορωπί ενώ στη συνέχεια υποχωρούσαν, υπό το βάρος των αντιδράσεων κληρικών και τοπικής κοινωνίας.

Το 2000 η υπόθεση έφθασε κοντά στη λύση: με τον ν.2833/00 προβλέφθηκε η ίδρυση ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου σε έκταση 33,4 στρ. στην περιοχή Χούσμουζα, το 2003 συντάχθηκε ο κανονισμός λειτουργίας του, ενώ τα έξοδα της κατασκευής ανέλαβε η Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, ούτε τότε προχώρησε, εξαιτίας των αντιδράσεων.
Έτσι, φτάσαμε στο 2006 όπου αποφασίστηκε εκ νέου η ανέγερση τεμένους αυτή τη φορά στον Ελαιώνα τους κ. κ. Μαριέττα Γιαννάκου και Γιώργο Σουφλιά, σε μια έκταση ιδιοκτησίας του πολεμικού ναυτικού. Μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν ήταν πως αποφασίστηκε να κατασκευαστεί αποκλειστικά με εθνικούς πόρους και την άνοιξη του 2013 το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

«Θα χυθεί αίμα»

Το ευαίσθητο αυτό ζήτημα προκαλεί θυελλώδεις αντιδράσεις και λειτουργεί για μια μερίδα του κόσμου ως “casus belli”. Ιδιαίτερα για ορισμένους από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, η ανέγερση τεμένους αποτελεί προπομπό μεγάλων προβλημάτων για το κέντρο της Αθήνας.

«Το πρόβλημά μας δεν έχει σχέση με τη θρησκεία τους, αλλά με την προσπάθεια ισλαμοποίησης της περιοχής», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η κα. Καλλιόπη Μπελιά, κάτοικος Βοτανικού και πρόεδρος του συλλόγου «Η Αθηνά».
Όπως επισημαίνει, οι κάτοικοι είναι αντίθετοι και σε περίπτωση που προχωρήσουν οι διαδικασίες ανέγερσής , θα αντιδράσουν άμεσα. «Αν τολμήσουν να έρθουν να χτίσουν το κτήριο, θα χυθεί αίμα. Θα γκρεμίζουμε ό,τι χτίζουν», αναφέρει.
Τα βασικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν κατά την ίδια, είναι η γκετοποίηση και η υποβάθμιση της περιοχής μιας και όπως λέει, ο συγκεκριμένος χώρος θα αποτελέσει κέντρο διαμάχης.
Την αντίθεσή του εκφράζει και ο κ. Μιχάλης Μουσού, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων και πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου «Λυκαβηττός». Σύμφωνα με τον κ. Μουσού, υπάρχει σημαντικότατη διαφορά μεταξύ τζαμιού και τεμένους, μεταξύ δηλαδή ενός απλού χώρου λατρείας, και του τεμένους , ενός ισλαμικού πολιτικού κέντρου και χώρου διδασκαλίας του Κορανίου. « Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που γίνεται στο όνομα της ανεξιθρησκίας είναι απατηλή διότι δρομολογείται η δημιουργία ενός χώρου, ο οποίος από τη φύση του είναι κατά της ανεξιθρησκίας», εξηγεί.
Δικαίωση

Από την άλλη, οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Αθήνα εμφανίζονται ανακουφισμένοι στην ιδέα ότι θα μπορούν να έχουν ένα νόμιμο τόπο λατρείας που θα μπορούν να ικανοποιούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα χωρίς προβλήματα.

Όπως δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο κ. Ναΐμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, πρόκειται για μια απόφαση που δικαιώνει τους μετανάστες αλλά και τους έλληνες μουσουλμάνους. «Θα έχουμε επιτέλους έναν αξιοπρεπή χώρο να προσευχόμαστε και το βασικότερο, θα έχουμε έναν επίσημο ιμάμη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δεν αφορά μόνο τους μετανάστες, αλλά και πολλούς έλληνες μουσουλμάνους», τονίζει.

Μάλιστα, απαντώντας στις αιχμές των κατοίκων περί γκετοποίησης, αναφέρει πως η περιοχή που θα χτιστεί το τέμενος δεν είναι κατοικήσιμη. «Εκεί γύρω δεν υπάρχουν σπίτια, άρα οι φόβοι κάποιων ανθρώπων πως θα βεβηλώσουμε την περιοχή, είναι αβάσιμοι».

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy