...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Η ”Κιβωτός” των θαυμάτων

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

 Ήταν τέλη της δεκαετίας τουʼ 90 κάπου στον Κολωνό, όταν ο 26χρονος τότε ιερέας από τη Χίο ξεκίνησε μια πρωτόγνωρη, για τα δεδομένα της εποχής, προσπάθεια. Σήκωσε το ράσο του, κατέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας και πλησίασε δειλά – δειλά τα παιδιά μιας περιοχής με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας που δεν είχαν καμία σχέση με τη θρησκεία και το σχολείο.

Η προσπάθεια αυτή μετουσιώθηκε με τον καιρό σε μια «Κιβωτό» που κλείνει μέσα της όποιο παιδί έχει την ανάγκη οικογενειακής, ψυχολογικής, ιατρικής και εκπαιδευτικής στήριξης. « Έβλεπα καθημερινά στην πλατεία του Κολωνού παιδιά ηλικίας 15- 17 ετών να παίζουν μπάσκετ. Μια μέρα λοιπόν πήρα κι εγώ μια μπάλα και τους είπα “Ελάτε να παίξουμε”. Ήρθαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Στη συνέχεια μιλήσαμε, άκουσα τις ιστορίες τους και σιγά -σιγά με εμπιστεύτηκαν. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν είχαν οικογένεια, έκλεβαν ή έκαναν χρήση ναρκωτικών. Τους καλούσα κάθε μεσημέρι σπίτι μου για φαγητό. Σήμερα έχουν τη δική τους οικογένεια και ζουν αξιοπρεπώς, έχοντας αφήσει στην άκρη την παραβατική συμπεριφορά του παρελθόντος», μου λέει, ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, εμπνευστής και ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου».

Σημαντικό ρόλο κατά τον ίδιο, παίζει η θέληση που έχει κάποιος για να αλλάξει τη ζωή του. «Εμείς, ως «Κιβωτός του Κόσμου» απλώνουμε το χέρι σε όποιον ζητά βοήθεια και θέλει πραγματικά να σταθεί στα πόδια του και όχι σε όποιον έχει βολευτεί να τον λυπούνται», διευκρινίζει. Σήμερα, η «Κιβωτός του Κόσμου» φιλοξενεί κακοποιημένες μητέρες με τα παιδιά τους σε 120 μικρά διαμερίσματα ανά την Αθήνα. Στις μητέρες αυτές παρέχεται επιπλέον δωρεάν νομική και ψυχολογική υποστήριξη ενώ παράλληλα παρακολουθούν μαθήματα σε σχολές επαγγελματικής κατάρτισης προκειμένου να ειδικευτούν σε κάποιον τομέα και στη συνέχεια να εργαστούν. « Μου είχε πει κάποτε μια μητέρα: “Κράτησε το παιδί μου για να βγω να κάνω πεζοδρόμιο. Πρέπει να μαζέψω λεφτά να το ζήσω”. Την πήραμε αμέσως στην Κιβωτό, την εντάξαμε σε κάποιο πρόγραμμα και σήμερα είναι κομμώτρια και ζει αρμονικά με το γιο της. Στόχος μας δεν είναι η ελεημοσύνη, αλλά η στήριξη των γονέων ώστε κανένα παιδί να μη μεγαλώνει σε ίδρυμα», αναφέρει ο Πατέρας Αντώνιος.

Xαρακτηριστική είναι και η περίπτωση ενός νεαρού που έκανε εμπόριο ναρκωτικών με την εντολή των γονέων του και έπειτα από εισαγγελική παρέμβαση, κατέληξε στην «Κιβωτό του Κόσμου». Όπως εξηγεί ο ιερέας, πρόκειται για ένα παιδί που είχε υποστεί σοβαρή λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία, το οποίο με το πέρασμα του χρόνου κατάφερε να ξεπεράσει τη προβλήματά του, να συγχωρέσει τους γονείς του και τελικά να γίνει ένας άριστος μαθητής. « Η χαρά μου όταν τον είδα να ξεπερνά τις δυσκολίες ήταν απερίγραπτη. Για μένα όλο αυτό ήταν ένα μικρό θαύμα», υπογραμμίζει.

SOS για την Αθήνα και απειλές

Δραματική αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία τρία χρόνια οι πολίτες όλων των ηλικιών που ζητούν βοήθεια από τον πατέρα Αντώνιο. «Ο πληθυσμός μας έχει τριπλασιαστεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε καθημερινή βάση μου χτυπούν την πόρτα άνεργα παιδιά αλλά και αρκετοί ηλικιωμένοι για ένα πιάτο φαγητό ή για κάποιο φάρμακο. Υπάρχει τεράστια ανάγκη αυτή τη στιγμή στην Αθήνα», τονίζει προσθέτοντας πως δεν είναι λίγες οι φορές που έχει λάβει απειλητικά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκειμένου να φροντίσει μόνο Έλληνες. «Δεν πτοούμαι από τέτοιες τακτικές, συνεχίζω ακάθεκτος το έργο μου σαν ιερέας. Δεν υπάρχει πιο αντιχριστιανική πράξη από το να διαχωρίζεις την αγάπη σε μαύρους και λευκούς. Φιλοξενούμε τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες, τα οποία συμβιώνουν αρμονικά».

Υποδομές
Παράλληλα, στην «Κιβωτό» έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν εγκαταστάσεις ικανές να εξυπηρετούν όχι μόνο εκείνους που φιλοξενούνται στο χώρο, αλλά και αρκετούς συμπολίτες μας που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα σίτισης και ιατρικής περίθαλψης. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργούν φαρμακείο, πολυιατρείο, οδοντιατρείο και κοινωνικό παντοπωλείο, τη στιγμή που δύο μεγάλα σπίτια- ένα για κορίτσια, ένα για αγόρια-φιλοξενούν ορφανά παιδιά ή παιδιά που με παρέμβαση εισαγγελέα έφυγαν από το σπίτι τους.

Όλη αυτή η προσπάθεια καλύπτεται από εθελοντές. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 500 άτομα βοηθούν καθημερινά δεκάδες εκατοντάδες παιδιά, ενώ περίπου 2.500 γιατροί και δικηγόροι, δάσκαλοι, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι και καταστηματάρχες προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους ανθρώπους που φιλοξενούνται στην Κιβωτό.

Μάλιστα στα άμεσα σχέδια της οργανισμού είναι η δημιουργία ενός χώρου φιλοξενίας στη Χίο. «Τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την πολύτιμη συμβολή των εθελοντών μας», δηλώνει ο πάτερ Αντώνιος.

Βραβεία

Η προσφορά του ιερέα Αντώνιου Παπανικολάου έχει αναγνωριστεί αρκετές φορές τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Πιο συγκεκριμένα, η «Κιβωτός του Κόσμου» βραβεύθηκε το Νοέμβριο του 2003 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο ως μία από τις καλύτερες οργανώσεις πάνω στη μέριμνα του παιδιού στην Ελλάδα.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία επέλεξε την «Κιβωτό του Κόσμου» ως «το φωτεινότερο παράδειγμα ενάντια σε αυτά τα φαινόμενα, το 2003». Το Δεκέμβριο του 2004 η Κιβωτός βραβεύτηκε για το έργο της από την UNESCO. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2005 βραβεύτηκε από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ξανά ως μία από τις καλύτερες οργανώσεις στην Ελλάδα πάνω στη μέριμνα του παιδιού, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου 2008 διακρίθηκε για πράξη ανθρωπισμού και κοινωνικής αρετής από την Ακαδημία Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος είναι υποψήφιος για το βραβείο ΝANSEN που απονέμεται το Σεπτέμβρη στην Ελβετία από τον ΟΗΕ.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy