...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Θαρραλέος και δυνατός στη μάχη με τον καρκίνο

Απο την  Κέλλυ  Φαναριώτη

Είναι από αυτούς τους ανθρώπους που με τεράστια δύναμη ψυχής και περισσό θάρρος έδωσαν την άνιση μάχη με τον καρκίνο και μάλιστα δύο φορές. Είναι από εκείνους που δεν το έβαλαν κάτω ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές και κέρδισαν το δικαίωμα να ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και ελπίδα. Τελικά, ο Παναγιώτης Μιχαήλ είναι ένα από τα λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που όχι μόνο νίκησαν τον καρκίνο, αλλά μπήκαν και στη διαδικασία να μοιραστούν την εμπειρία τους και στη συνέχεια να βοηθήσουν όσους το έχουν ανάγκη.

Η είδηση της διάγνωσης καρκίνου στους όρχεις δεν ήταν μια κατάσταση την οποία ο ίδιος μπορούσε να διαχειριστεί εύκολα, ειδικότερα τη δεύτερη φορά, όταν και νόμιζε ότι τα όποια προβλήματα από την ασθένεια τα είχε αφήσει οριστικά πίσω του. Ωστόσο, αφού πέρασε αρκετές δοκιμασίες, αποφάσισε να ιδρύσει έναν οργανισμό που να παρέχει όσα εκείνος θα ήθελε να έχει ως ασθενής. Ετσι, το 2007 δημιούργησε την Κοινωφελή, μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Φίλων του Καρκίνου, με τον τίτλο «Μείνε δυνατός» ή «Be strong», με σκοπό την πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν στον καρκίνο, την πρόληψη, καθώς και την αμέριστη υποστήριξη όλων όσοι βιώνουν άμεσα ή έμμεσα μια τέτοια κατάσταση.

pan-1

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. Οταν το 1997 και σε ηλικία 30 ετών διαγνώστηκε με καρκίνο των όρχεων, ένιωσε να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. «Σίγουρα τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα. Πρώτα η διάγνωση ότι έχω καρκίνο, από τη μια μέρα στην άλλη, ήταν ένα ψυχοσυναισθηματικό σοκ. Από την άλλη, ήταν σε αρχικό στάδιο, με ίαση κατά 95% βάσει των ιατρών μου. Δεν ήξερα εάν έπρεπε να στεναχωρηθώ ή να χαρώ που μέσα στην ατυχία μου υπήρξα τυχερός», μου διηγείται ο κ. Μιχαήλ . Όντας αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπο του καρκίνου, και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία, ο Παναγιώτης λύγισε, όχι μία, αλλά πολλές φορές. «Είναι εντελώς ανθρώπινο να λυγίζεις, αλλά το θέμα είναι στη συνέχεια τι επιλογή θα κάνεις. Θα αποφασίσεις δηλαδή να σηκωθείς πάλι όρθιος ή θα επιλέξεις την κατάθλιψη ως στάση ζωής, για το υπόλοιπο της ζωής σου;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως παραδέχεται, την πρώτη φορά που αντιμετώπισε την ασθένεια δεν αναρωτήθηκε στιγμή γιατί κάτι τέτοιο συνέβη σε εκείνον κι όχι σε κάποιον άλλον. Τη δεύτερη φορά, όμως, μετά από 10 χρόνια, το είπε. «Ευτυχώς τη δεύτερη φορά έδωσα την απάντηση μόνος μου με τη δημιουργία του “Μείνε δυνατός”, για να προσφέρω όλα εκείνα τα αυτονόητα που θα έπρεπε να έχω ως ασθενής», εξηγεί με απόλυτη ειλικρίνεια.

 “Δεν είναι επάρατη νόσος”

Εκείνο που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στον Παναγιώτη Μιχαήλ είναι η ευρεία χρήση του όρου «επάρατη νόσος» αντί για τη λέξη «καρκίνος». Η άποψή του μοιάζει αιρετική, ωστόσο δεν είναι. Οπως υποστηρίζει, «επάρατη νόσος» σημαίνει καταραμένη νόσος. «Αντιλαμβάνεστε πώς νιώθουν όλοι όσοι έχουν διαγνωστεί με καρκίνο; Ακόμη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο εν έτη 2014. Πρόκειται δηλαδή για ένα θέμα-ταμπού στην Ελλάδα. Η στιγματοποίηση των ασθενών δημιουργεί μια σύγχρονη Σπιναλόγκα, με μοναχικούς ασθενείς, που, εκτός της νόσου, έχουν να αντιμετωπίσουν και την κοινωνία. Η επάρατη νόσος είναι η άγνοια και όχι ο καρκίνος», τονίζει κατηγορηματικά.

Μένοντας πιστός σε αυτές τις αρχές, ο Παναγιώτης Μιχαήλ προσπαθεί να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς μέσω της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Μείνε δυνατός», της οποίας ο ρόλος ξεκινά εκεί που σταματά εκείνος της Ιατρικής και επεμβαίνει στο πιο εσώτερο κομμάτι του σώματος, την ψυχή. Πιο συγκεκριμένα, η οργάνωση παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όσους «εμπλέκονται» με τον καρκίνο, είτε στους ασθενείς είτε στο οικείο τους περιβάλλον, μέσω της εθνικής γραμμής «1069», που λειτουργεί 12 ώρες το 24ωρο, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν τηλεφωνήσει 5.000 άτομα. Ακόμη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με την οργάνωση μέσω Διαδικτύου, στη σελίδα www.bestrong.org.gr. Τέλος, όποιος ενδιαφέρεται να έχει μια πιο συστηματική υποστήριξη μπορεί να επισκεφτεί τα γραφεία της οργάνωσης, στην οδό Αγίας Ζώνης 1α, που βρίσκεται στην Κυψέλη.

meine-dinatos-1

Όπως επισημαίνει ο ίδιος , τον τελευταίο καιρό και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι κλήσεις με κοινωνικά-προνοιακά αιτήματα, καθώς οι άνεργοι πληθαίνουν και κατά συνέπεια οι ανασφάλιστοι ασθενείς. Μία από τις ιστορίες που τον έχουν συγκλονίσει είναι η περίπτωση μιας γυναίκας η οποία δεν είχε κανένα υποστηρικτικό περιβάλλον, δεν είχε χρήματα για τις θεραπείες της, αφού ήταν ανασφάλιστη, και ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή της. «Τελικά επενέβη η οργάνωση “Mείνε δυνατός” μέσω της επιστημονικής μας ομάδας και σώσαμε τη γυναίκα από την αυτοχειρία», μου λέει ο κ. Μιχαήλ.

«Πρόληψη, όχι αδιαφορία»

Έχοντας βγει νικητής δύο φορές από τη μάχη με τον καρκίνο, ο Παναγιώτης Μιχαήλ δίνει το δικό του μήνυμα για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπισή του. «Φρόνιμο είναι να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μην αδιαφορούμε για την υγεία μας -αν βλέπουμε κάποια οργανικά συμπτώματα που επιμένουν πέραν των δύο εβδομάδων- μέσω των προληπτικών εξετάσεων που συνιστά η ιατρική κοινότητα για διάφορους τύπους καρκίνου. Όσον αφορά στην αντιμετώπισή του, σε ψυχολογικό επίπεδο θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δυνατός, τελικά, είναι εκείνος που πρώτα αποδέχεται την αδυναμία του», αναφέρει.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy