...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Λίγοι ήταν εκείνοι που το 2011 πίστευαν ότι μια μικρή εταιρία catering με ελληνικά προϊόντα, θα μπορούσε να κερδίσει τη «χώρα της τουλίπας». Δύο χρόνια αργότερα όμως, όχι μόνο δικαιώθηκαν αλλά είδαν το εγχείρημα να μεγαλώνει και να γίνεται το γνωστό παντοπωλείο «Olivity» στα δυτικά προάστια του Άμστερνταμ, επί της οδού Overtoom.

H Θεσσαλονικιά ιδιοκτήτρια Κατερίνα Τζωρίδου,  δούλεψε σκληρά και κατάφερε να δώσει το δικό της  στίγμα στην ολλανδική πρωτεύουσα, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με μια ιδιαίτερη παρουσίαση.

Image

Πιο συγκεκριμένα, το 2008 και σε ηλικία 42 ετών αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να ξεκινήσει μια νέα ζωή στην Ολλανδία. Αρχικά εργάστηκε ως μεταφράστρια ενώ παράλληλα μαγείρευε για διάφορες εκδηλώσεις της πόλης από την κουζίνα του σπιτιού της. Οι εντυπώσεις όσων γεύονταν τα χειροποίητα καλούδια της ήταν οι καλύτερες κι έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρική ανοίγοντας το “Olivity”.

« Ανέκαθεν μου άρεσε να βρίσκομαι στην κουζίνα και να μαγειρεύω για φίλους και συγγενείς. Όσο ζούσα στην Ελλάδα, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν κατάφερα να ασχοληθώ πιο συστηματικά με αυτό. Ωστόσο, χαίρομαι πολύ που τελικά το έκανα, έστω και σε μια άλλη χώρα», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Στο Olivity μπορεί κανείς να βρει λιχουδιές με βάση το ελαιόλαδο όπως χειροποίητη φάβα, χωριάτικη σπανακόπιτα και τυρόπιτα, ντολαμδάκια, καραμελωμένα κρεμμύδια, τζατζίκι και πρωτότυπους συνδυασμούς από παντζάρι ενώ για τους λάτρεις της χορτοφαγίας υπάρχουν ειδικά πιάτα με σαλάτες. Επιπλέον, από τα ράφια του μαγαζιού δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα συσκευασμένα ελληνικά προϊόντα εγχώριων παραγωγών που η κα. Τζωρίδου προμηθεύεται μέσω συνεργαζόμενων καταστημάτων στην περιοχή.

ΑνταπόκρισηImage

Η ελληνίδα μαγείρισσα είναι αρκετά ευχαριστημένη με την προσέλευση των πελατών και τη συνεργασία της με διάφορα catering της πόλης, όπως εκείνο του Μουσείου Φωτογραφίας το οποίο τροφοδοτεί σχεδόν καθημερινά.

«Ο κόσμος δείχνει να απολαμβάνει τα φαγητά μου και όσο περνά ο καιρός και το μαγαζί γίνεται πιο γνωστό, αυξάνονται και οι πελάτες. Πολλοί είναι και εκείνοι που μου  εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους επειδή τα περισσότερα ελληνικά εστιατόρια εδώ σερβίρουν κατά κύριο λόγο κρέας. Θέλω όμως να τελειοποιήσω κάποιες λεπτομέρειες στο μαγαζί και να εμπλουτίσω κι άλλο το μενού. Οι Ολλανδοί καλοδέχτηκαν τη μαγειρική μου και αυτό μου δίνει ακόμη περισσότερη όρεξη για δουλειά», αναφέρει.

Η ζωή εκεί

Η κα. Τζωρίδου παρακολουθεί ανελλιπώς τις εξελίξεις στην Ελλάδα και όπως εκμυστηρεύεται στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», δεν σκοπεύει να γυρίσει  πίσω. «Έφυγα αρκετά μεγάλη από τη χώρα μου, πράγμα που σημαίνει πως δεν ήθελα απλά να δοκιμάσω κάτι καινούριο κι αν δεν μου άρεσε θα επέστρεφα στο σπίτι μου. Έκανα ένα πολύ μεγάλο βήμα, επέλεξα μια εντελώς διαφορετική ζωή και θα συνεχίσω να προσπαθώ εδώ. Πλέον το Άμστερνταμ είναι το σπίτι μου», τονίζει.

Όσον αφορά  το κύμα μετανάστευσης, η κα. Τζωρίδου είναι κατηγορηματική και ξεκαθαρίζει πως όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ελεύθερης πτώσης το μεταναστευτικό ρεύμα προς το εξωτερικό θα συνεχίσει να διογκώνεται.  Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως  υπάρχουν όρια στο πόσοι μπορούν να βρουν εργασία στο εξωτερικό. «Στο Άμστερνταμ, καθώς και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο ήταν παλιότερα. Το 2007 που ήρθα για πρώτη φορά υπήρχε η δυνατότητα επιλογής αγγλόφωνης εργασίας για τους νεοφερμένους. Πλέον οι δουλειές έχουν περιοριστεί σημαντικά και παρόλο που η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι στην Ελλάδα, ο κόσμος εδώ είναι αρκετά σφιγμένος εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης. Σίγουρα υπάρχει χώρος για νέους επαγγελματίες με πρωτότυπες ιδέες αλλά όποιος αποφασίσει να μεταναστεύσει πρέπει να ξέρει πως η ζωή έξω δεν είναι τόσο εύκολη όσο την παρουσιάζουν τα μίντια».

Προκατάληψη

Την ίδια ώρα, κατά την κα. Τζωρίδου, το ενδιαφέρον των Ολλανδών για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας είναι έντονο και συνεχώς τη ρωτούν για τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις ενώ οι περισσότεροι είναι λάτρεις της ελληνικής φυσικής ομορφιάς και της φιλοξενίας.

«Οι πελάτες μου όταν μαθαίνουν πως είμαι ελληνίδα μου εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για τα νησιά και τους ανθρώπους εκεί. Πολλοί μάλιστα επιλέγουν για χρόνια το ίδιο μέρος για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Είναι όμως και αρκετά προβληματισμένοι με όσα ακούνε και διαβάζουν για την ελληνική πραγματικότητα», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την ίδια, οι πολίτες του Άμστερνταμ δεν έχουν πέσει θύματα της συνήθους μιντιακής παραπληροφόρησης, σε αντίθεση με τους κατοίκους της επαρχίας, οι οποίοι  αντιμετωπίζουν τους Έλληνες με ειρωνεία. « Έχω ακούσει από συμπατριώτες μου που ζουν στην επαρχία πως αντιμετωπίζουν κατά καιρούς προβλήματα από μέρους των Ολλανδών σχετικά με την καταγωγή τους. Ωστόσο, στο Άμστερνταμ δεν έχω βιώσει κάτι τέτοιο, ούτε έχω ακούσει κάτι ανάλογο από Έλληνες που ζουν εδώ. Είναι πολύ ψυχοφθόρο για κάποιον που ξεκινά μια καινούρια ζωή σε ξένη χώρα, να έρχεται αντιμέτωπος με την αρνητική αντιμετώπιση των κατοίκων», καταλήγει.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” στις 2-11-13

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy