...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ… BITCOINS

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Μπορεί τα capital controls και οι περιορισμοί στις συναλλαγές το τελευταίο διάστημα να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, προκαλώντας προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις πανικό, έφεραν όμως και ορισμένες καινοτομίες στις καταναλωτικές μας συνήθειες.

Πέρα από την πιο χαρακτηριστική-τη χρήση δηλαδή χρεωστικής κάρτας για αγοράς- η νέα αυτή κατάσταση έχει ανοίξει το δρόμο για τη χρήση άλλων ηλεκτρονικών προϊόντων όπως το εναλλακτικό νόμισμα Bitcoin.
Το ψηφιακό αυτό νόμισμα δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή κερμάτων ή χαρτονομισμάτων, δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα, ούτε ελέγχεται από κάποιο κεντρικό φορέα (π.χ τράπεζα), ενώ η παραγωγή και η διακίνησή του γίνεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Μάλιστα, οι κλειστές τράπεζες του τελευταίου μήνα έχουν οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στη χρήση του Bitcoin, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τα εμπόδια της ΕΚΤ.

Ταβέρνα

Κάπως έτσι μια ταβέρνα στο Χαϊδάρι έχει ήδη μπει στο κλίμα της εποχής, καθώς δέχεται να πληρώνεται από τους πελάτες της με το Bitcoin. Η κίνηση αυτή δεν είναι καινούρια μιας και η χρήση του διαδικτυακού αυτού νομίσματος γίνεται από το 2012, ωστόσο, οι ιθύνοντες του μαγαζιού ελπίζουν πως με τα νέα συναλλαγματικά ήθη η χρήση του Bitcoin ενδέχεται να αυξηθεί.
Όπως αναφέρει μιλώντας στη «F» ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, η περίεργη απόφασή του να βάλει στο «μενού της πληρωμής» και το Bitcoin προήλθε από απλή περιέργεια. Λάτρης ο ίδιος της τεχνολογίας, μόλις έμαθε για τον συγκεκριμένο εναλλακτικό τρόπο συναλλαγής, αποφάσισε να τον δοκιμάσει και εν συνεχεία να τον εφαρμόσει στην ταβέρνα του.

pic

«Εκείνη την περίοδο δεν ήταν καθόλου γνωστό το Bitcoin. Φανταστείτε ότι δεν έγινε καμιά απολύτως συναλλαγή το 2012. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε να υπάρχει μια έντονη κινητικότητα αλλά μόνο με τουρίστες. Οι Έλληνες δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί ακόμη με το συγκεκριμένο νόμισμα. Από το 2012 μέχρι σήμερα μόνο ξένοι επιλέγουν να πληρώσουν με τον τρόπο αυτό τον λογαριασμό τους.», δηλώνει ο κ. Νίκος Χούτας τονίζοντας πως το μαγαζί του έχει γίνει πόλος έλξης εξαιτίας του bitcoin. « Το Χαϊδάρι δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό κι όμως έχουμε πελάτες από Αμερική και πολλές χώρες της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται στα bitcoins», υπογραμμίζει.

Μάλιστα, στις 10 Ιουλίου στην ταβέρνα του Νίκου βρέθηκε η Alyson Margaret, υπεύθυνη επικοινωνίας του Blockchain, του πιο δημοφιλούς online «πορτοφολιού» για bitcoin στον κόσμο. «Τελευταία ημέρα στην Ελλάδα και μόλις απολαύσαμε ένα γευστικό μεσημεριανό στον Αγγελο, το πρώτο εστιατόριο που δέχεται bitcoin στην Ελλάδα», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.

nikoshoutas_alisonmargaret

Σύμφωνα με τον 25χρονο ιδιοκτήτη, η ταβέρνα «Άγγελος» στο Χαϊδάρι ήταν η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και από τις λίγες στον ευρωπαϊκό νότο που έδωσαν τη δυνατότητα στους πελάτες να πληρώνουν μέσω Bitcoins.
«Αν και η χώρα μας είναι λίγο πίσω σε αυτά τα ζητήματα, πρόσφατα, σε ένα συνέδριο για Bitcoins που πήγα, αρκετοί έλληνες εξέφρασαν την επιθυμία τους να έρθουν στο μαγαζί προκειμένου να πληρώσουν με αυτόν τον τρόπο και να δουν πως ακριβώς λειτουργεί όλο αυτό», υπογραμμίζει.

Διαδικασία

Όταν ένας πελάτης επιθυμεί να πληρώσει με bitcoin, θα παραγγείλει κανονικά, θα φάει και όταν ζητήσει λογαριασμό και πει ότι θέλει να πληρώσει με αυτόν τον τρόπο, το μαγαζί του προσφέρει μια έκπτωση 20%.
«Πηγαίνω με το tablet και μέσω μιας εφαρμογής που έχω (Bitpay) εισάγω το ποσό σε ευρώ στην πλατφόρμα. Η πλατφόρμα το κάνει ένα qr code και αυτό ο πελάτης το σκανάρει με το κινητό του ή με το τάμπελτ του, όπου δηλαδή έχει το ψηφιακό του πορτοφόλι και έτσι πληρώνει τον λογαριασμό», μας λέει ο κ. Χούτας.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

IMG_20150719_124610

Σε διάστημα τριών έως δέκα ημερών αυτά τα χρήματα τα βλέπει μέσα στο site του Bitpay σε ευρώ, έτσι ώστε επειδή υπάρχει υψηλή διακύμανση, αν το bitcoin αυτόματα εκτοξευθεί ή αυτόματα πέσει, εκείνος να εισπράξει εγγυημένα το ποσό του λογαριασμού. «Εντός μιας με δυο εργάσιμων ημερών τα λεφτά μπαίνουν στον λογαριασμό μου στην τράπεζα σε ευρώ», αναφέρει.

Στην περιοχή λειτουργεί ήδη και το πρώτο Bitcoin-ΑΤΜ που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες, να κάνουν συναλλαγές με το νέο νόμισμα. Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο 25 ιδιοκτήτης της ταβέρνας, θέλει και αυτός στο μαγαζί του το σχετικό ΑΤΜ, προκειμένου να προσελκύσει τους απανταχού λάτρεις της νέας αυτής συνήθειας…

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Freddo” στις 9 Αυγούστου 2015.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy