...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Η εφαρμογή Clio Muse ξεναγεί τους χρήστες στους διαδρόμους των Μουσείων του κόσμου

Από την Κέλλυ Φαναριώτη 

Πόσες φορές σας έχει τύχει να βρεθείτε σε κάποιο μουσείο αλλά μην έχετε τις απαραίτητες πληροφορίες για τα εκθέματα που βλέπετε; Να περιπλανιέστε σχεδόν άσκοπα για ώρες μέσα σε χώρους που θεωρητικά σας φέρνουν πιο κοντά με αρχαίους ή και άγνωστους πολιτισμούς;

Έχοντας αυτά τα ερωτήματα κατά νου, τρεις νέοι κατάφεραν να δημιουργήσουν την ηλεκτρονική εφαρμογή «Clio Muse» που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες με το πάτημα ενός κουμπιού να φέρουν όλες τις απαντήσεις στην οθόνη ενός τάμπλετ ή κινητού.

Όταν πριν από περίπου δύο χρόνια ο Ανδρέας Φατούρος, συντηρητής αρχαιοτήτων μοιράστηκε σε ένα συνέδριο νεανικής επιχειρηματικότητας, την ιδέα του για μια εφαρμογή προώθησης και δικτύωσης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν περίμενε ότι η φήμη του δημιουργήματός του, θα έφτανε μέχρι και τους New York Times.

Εκεί γνώρισε την απόφοιτη Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Δάφνη Τσεβένη και τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Γιάννη Νικολόπουλο με τους οποίους δημιούργησε την Clio Muse. Πρόκειται για ένα εργαλείο πληροφόρησης σχετικά με τα εκθέματα κάθε μουσείου όπου οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν την ταυτότητα ενός έργου, την ιστορία του, αλλά και σύντομες ιστορίες που το συνδέουν με την εποχή του, τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκε, τον καλλιτέχνη, ακόμη και μύθους που το ακολουθούν.

Επιπλέον, η πλατφόρμα συλλέγει για λογαριασμό των ιδρυμάτων στατιστικά στοιχεία, βαθμολογήσεις και προτιμήσεις χρηστών προκειμένου αυτά να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους προς το κοινό. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν «like» στο έργο που τους εντυπωσίασε, να κοινοποιήσουν τις αγαπημένες τους ιστορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αντίστοιχα τα μουσεία να λάβουν σχετική ανατροφοδότηση ώστε ν’ αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους.

Όπως εξηγούν οι τρεις νέοι, η ιδέα αρχικά φάνταζε αχανής και μεγαλεπήβολη, ωστόσο είχαν έναν βασικό στόχο, να φέρουν τους επισκέπτες πίσω στα μουσεία. Έτσι, με ερωτηματολόγια στα χέρια επισκέφθηκαν αρκετά πολιτιστικά ιδρύματα προκειμένου να εντοπίσουν ποιες είναι οι επιθυμίες των επισκεπτών και τι ήταν εκείνο που επιθυμούσαν να αλλάξει.

Μουσεία

Μέσα από την Clio, οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να δουν τα εκθέματα τριών, προς το παρόν τουλάχιστον, μουσείων. Το πρώτο στην λίστα είναι το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία. Το δεύτερο που βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο είναι η Ακρόπολη, όπου ο χρήστης μπορεί να «ξεναγηθεί» μέσα στο μουσείο και στο βράχο ενώ το τρίτο που θα λειτουργήσει πολύ σύντομα είναι μία νέα γκαλερί στην Βοστόνη, η Liquid Art House. Παράλληλα, η ομάδα της Clio είναι σε επικοινωνία με αλλά οκτώ μουσεία, δύο από τα οποία θα μπουν στην πλατφόρμα τους επόμενους μήνες. Στόχος των δημιουργών είναι να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στα μουσεία ενώ δεν αποκλείουν την επέκταση του εγχειρήματός τους στο εξωτερικό. «Θέλουμε να επεκταθούμε σε όσα περισσότερα μουσεία μπορούμε και να δώσουμε στους επισκέπτες έναν διαφορετικό και κατανοητό τρόπο προσέγγισης των εκθεμάτων τους. Αρχικός μας στόχος είναι η Ελλάδα αλλά προετοιμαζόμαστε παράλληλα για να βγούμε αργότερα πιο δυναμικά και στο εξωτερικό», τονίζουν και προσθέτουν: «το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο μουσείων και εκθέσεων που θα προβάλλονται και θα διασυνδέονται μέσω μοναδικών ιστοριών για τα εκθέματα τους. Θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε και κατανοούμε τους χώρους αυτούς, να τους κάνουμε πιο προσβάσιμους μεταφορικά και κυριολεκτικά».

1,200 και συνεχίζουν…

Παρόλο που η εφαρμογή μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής, η ανταπόκριση του κόσμου είναι ιδιαίτερα θερμή και σχεδόν σε καθημερινή βάση λαμβάνουν ενθαρρυντικά μηνύματα από τους χρήστες. « Η Clio Muse παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο και από τότε την έχουν κατεβάσει 1.200 χρήστες. Μας στέλνουν συνεχώς πολύ θετικά μηνύματα, τα οποία μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε», υπογραμμίζουν. Όπως λένε, ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι παρατηρήσεις που δέχονται μέσω ερωτηματολογίων αλλά και προσωπικές για την εφαρμογή. «Μας βοηθούν να την εξελίξουμε περισσότερο και να διορθώνουμε τα λάθη που προκύπτουν», εξηγούν.

«Σημασία έχει η επιμονή»

Έχοντας καταφέρει να υλοποιήσουν την ιδέα τους σε μια δύσκολη περίοδο όπου οι επιχειρηματικές ιδέες δύσκολα γίνονται πραγματικότητα, ο Ανδρέας, η Δάφνη και ο Γιάννης παροτρύνουν τους νέους που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι καινούριο να μην σταματούν να αγωνίζονται για τα όνειρά τους. « Είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα δεν παρακινούν τους νέους να προσπαθήσουν αλλά πιστεύουμε ότι είναι πιο εύκολο να κάνει κανείς κάτι τέτοιο σήμερα σε σχέση με το παρελθόν διότι βρισκόμαστε σε μια άνθηση της κοινότητας των startups και στην μεταξύ τους αλληλοϋποστήριξη. Το μεγαλύτερο όπλο στις δυσκολίες αυτές είναι η επιμονή και η προσπάθεια που μπορούν να υπάρχουν μόνο όταν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις», καταλήγουν.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy