...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΔΝΡΟΠΟΤΑΜΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ…ΡΟΜΠΟΤ

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Λένε πως τα σπουδαιότερα πράγματα γεννιούνται σε υπόγεια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και σε ανύποπτο χρόνο. Στην περίπτωση των δέκα ανήλικων Ρομά από τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ρομποτικής στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, η θεωρία βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της . Κι αυτό γιατί όταν πριν λίγο καιρό αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που θα γεφυρώνει ρήγματα από σεισμούς απλώνοντας βραχίονες στις δυο άκρες του χάσματος, όχι μόνο δεν φαντάζονταν πως θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την κατασκευή τους αλλά ούτε πως το συγκεκριμένο ρομπότ θα γεφύρωνε εν τέλει ένα γκετοποιημένο χωριό της Θεσσαλονίκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο Θοδωρής, ο Αλέξανδρος, ο Σταύρος, ο Δαυίδ και τα υπόλοιπα παιδιά με τη συνοδεία του φύλακα άγγελού τους πατέρα Αθηναγόρα, θα ταξιδέψουν στις 21 Απριλίου στην Αμερική προκειμένου να συμμετάσχουν στην παγκόσμια τεχνολογική διοργάνωση First Lego League (FLL).
« Εκείνο που προξένησε μεγάλη εντύπωση στους Αμερικανούς ερευνητές που μας επισκέφθηκαν εδώ στον Δενδροπόταμο, ήταν πως μια μικρή oμάδα παιδιών που διαφέρει από τα υπόλοιπα, διακρίνεται και προοδεύει. Όταν λοιπόν πληροφορήθηκαν πως τα παιδιά αυτά προέρχονται από μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και έχουν μεγαλώσει σε ένα χωριό που θεωρείται άντρο της εγκληματικότητας, αποφάσισαν από όλες τις ομάδες του διαγωνισμού ανά τον κόσμο, να επιλέξουν τη δική μας ως τιμώμενη στο μεγάλο διεθνές φεστιβάλ των ΗΠΑ», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πατέρας Αθηναγόρας και συνεχίζει: «Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τα παιδιά μου, τους ανήλικους Ρομά επιστήμονες».

roma-mathites

Τα έξοδα της μετακίνησης, τις βίζες και την έκδοση διαβατηρίων έχει αναλάβει η Lego και το ίδρυμα Μποδοσάκη, ενώ οι κοινότητες των ομογενών στην Αμερική, θα αναλάβουν την μεταφορά τους εκεί και τη διαμονή τους.
Ο Φάρος του Κόσμου

Η ανέλπιστη αυτή εξέλιξη των παιδιών του Δενδροποτάμου δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί αν πριν από δέκα χρόνια ο ίδιος με τη βοήθεια δέκα εθελοντών δεν είχε ιδρύσει στην περιοχή τον «Φάρο του Κόσμου». Πρόκειται για μια οργάνωση που αποτέλεσε ανοιχτή αγκαλιά για εκατοντάδες παιδιά της περιοχής που είτε είχαν μπλέξει με παραβατικές ομάδες είτε ήταν εν δυνάμει εγκληματίες. Όπως μας λέει ο πατέρας Αθηναγόρας, οι ανήλικοι Ρομά ζούσαν μέχρι πρότινος σε ένα περιβάλλον όπου το έγκλημα θεωρούνταν κάτι φυσιολογικό γι’αυτά. «Όταν ήρθα πριν δέκα χρόνια στην περιοχή, διαπίστωσα πως ένα Τσιγγανάκι όταν γεννιέται βλέπει πως η μισή οικογένειά του είναι στη φυλακή και θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό να πάει κι εκείνο εκεί, να πουλήσει ναρκωτικά ή να μπλεχτεί σε συμμορία ληστών», αναφέρει.
Εμπόδια
Όντας αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση, αποφάσισε να βοηθήσει τα παιδιά αυτά προσφέροντάς τους αρχικά εκπαίδευση και σίτιση. Ο αγώνας που έπρεπε να καταβάλει τόσο ο ίδιος όσο και οι εθελοντές που τον στήριζαν, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολος μιας και οι Ρομά της περιοχής ήταν απόμακροι και επιφυλακτικοί. «Χρειάστηκαν κάποιοι μήνες μέχρις ότου να μας εμπιστευτούν και να καταλάβουν πως εμείς θέλουμε μόνο να τους δώσουμε αγάπη και φροντίδα και όχι να τους εκμεταλλευτούμε, όπως έκανε ο περισσότερος κόσμος», εξηγεί.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετώπισε στην προσπάθειά του να εκπαιδεύσει τα παιδιά της περιοχής, ήταν η γλώσσα. Όπως επισημαίνει, ο δάσκαλος αδυνατούσε να συνεννοηθεί μαζί τους καθώς τα παιδιά μιλούσαν τη Ρωμανί διάλεκτο. «Έπρεπε πρώτα να τους μάθει τα ελληνικά και μετά να αρχίσει τα σχολικά μαθήματα», διευκρινίζει. Στη συνέχεια προσφέρθηκαν κι άλλοι εθελοντές εκπαιδευτικοί οι οποίοι ανέλαβαν το κομμάτι της φροντιστηριακής εκπαίδευσης αλλά και της δημιουργικής τους απασχόλησης, όπως είναι η εκμάθηση μουσικών οργάνων και η δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας.
« Όσο περνούσε ο καιρός, διαπιστώναμε ολοένα και περισσότερα πράγματα για τις οικογένειες των Ρομά. Ένα από αυτά, ήταν το ότι τα παιδιά όταν γύριζαν από το σχολείο, δεν υπήρχε περίπτωση να διαβάσουν από μόνα τους, διότι οι γονείς τους δεν θα ασχολιόντουσαν καθόλου με αυτό. Συνεπώς, ο ελεύθερος χρόνος τους θα ήταν άπλετος με αποτέλεσμα να μπορούν πολύ εύκολα να μπλεχτούν με τις παραβατικές ομάδες της περιοχής», λέει.
Πλέον, τα τσιγγανόπουλα του Δενδροποτάμου όχι μόνο έχουν ξεφύγει από τον κίνδυνο να στρατολογηθούν σε παραβατικές ομάδες, αλλά ήδη κάποια από αυτά τελείωσαν το λύκειο και φοιτούν σε ιδιωτικά ΙΕΚ ενώ μία κοπέλα κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο.
«Δεν διαχειριζόμαστε ποτέ χρήματα»

Το θεάρεστο έργο του «Φάρου του Κόσμου», οφείλεται στην ανιδιοτελή αγάπη του πάτερα Αθηναγόρα και των εθελοντών αλλά και στις προσφορές διαφόρων φορέων και πολιτών που κατά καιρούς εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την προσφορά βοήθειας. « Ζητάμε είδος και προσφορά υπηρεσιών για τα παιδιά μας από όσους επιθυμούν να μας βοηθήσουν. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που εδώ στον Δενδροπόταμο δεν βιώσαμε την οικονομική κρίση που ακούμε και βλέπουμε συνεχώς στα μέσα ενημέρωσης. Δεν διαχειριστήκαμε ποτέ χρήματα», καταλήγει.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός των άλλων, ο «Φάρος του Κόσμου» έφερε στην περιοχή και την υγεία σε συνεργασία με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία. Έτσι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα γιατροί όλων των ειδικοτήτων επισκέπτονται το χωριό, εξετάζουν και εμβολιάζουν τα παιδιά ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν επεμβάσεις.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy