...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Η EΛΛΗΝΙΔΑ ΣΟΛΙΣΤ ΠΟΥ ΜΑΓΕΨΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Μέσα στην γενικευμένη καταχνιά που κυριαρχεί στον τόπο, υπάρχουν ιστορίες παιδιών που κατάφεραν όχι μόνο να υπερπηδήσουν τα όποια εμπόδια τους δημιουργεί η ελληνική πραγματικότητα αλλά και να διακριθούν σε διεθνές επίπεδο, διαγωνιζόμενοι ανάμεσα σε αυθεντίες από διάφορες χώρες.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της 20χρονης Ελεονώρας Αποστολίδη που πριν λίγες ημέρες αναδείχθηκε ως η κορυφαία νέα πιανίστα της χρονιάς σε διεθνή διαγωνισμό στη Νέα Υόρκη.

Η νεαρή κοπέλα κατέκτησε την πρώτη θέση και απέσπασε το Χρυσό Μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Χαρισματικών Μουσικών «AADGT: International Young Gifted Musicians Festival. Passion of Music 2015».

Η ΑΡΧΗ

Όπως εξηγεί στο maga.gr η Ελεονόρα ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το πιάνο από την ηλικία των τρεισήμισι ετών. «Λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, με γοήτευε η κλασσική μουσική και κατά κύριο λόγο το πιάνο, αν και οι λόγοι δεν είναι καθαροί στη μνήμη μου», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις αφηγήσεις των γονιών της, αρχικά το έβλεπε σαν ένα παιχνίδι και έπαιρνε καθημερινά τις παρτιτούρες τη μητέρας της από τη βιβλιοθήκη προσποιούμενη ότι τις εκτελούσε.

«Με το πέρασμα του χρόνου όμως το ενδιαφέρον μου για τις κρυφές πτυχές του “ παιχνιδιού” αυτού μεγάλωνε όλο και περισσότερο ώσπου τελικά η μητέρα μου που ήταν καθηγήτρια πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Πρέβαζας, “ Σπύρος Δήμας” αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με τη διδασκαλία μου», υπογραμμίζει.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Όλα ξεκίνησαν όταν μια μέρα διάβασε τυχαία για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό σε μια αφίσα. Το ενδιαφέρον που γεννήθηκε ήταν τόσο έντονο ώστε ξεκίνησε να αναζητά μέσω διαδικτύου περισσότερες λεπτομέρειες γι’αυτόν. «Μόλις διάβασα πως οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία συναυλία στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, μια αίθουσα που αποτελεί όνειρο για κάθε μουσικό, αποφάσισα να συμμετάσχω κι έβαλα στόχο να κάνω το όνειρο πραγματικότητα», εξηγεί.

Όπως μας λέει, πέρασε ατέλειωτες ώρες στην αίθουσα μελέτης με το πιάνο, προσπαθώντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όσο για τον αν περίμενε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, απαντά: «Δούλεψα σκληρά και ήλπιζα για μία καλή είδηση αλλά σίγουρα δεν είχα σκεφτεί την πρώτη θέση. Όταν ένα πρωί διάβασα το email που είχε σταλθεί από τους διοργανωτές του διαγωνισμού και μου έδιναν τα συγχαρητήριά τους, με διαπέρασε ένα ρίγος και έτρεμα ολόκληρη μη μπορώντας να πιστέψω αυτό που είχε πραγματικά συμβεί».

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η βραβευμένη πιανίστα αυτή την περίοδο βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου παρακολουθεί ανώτερες σπουδές πιάνου. Έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θεωρεί πως στη χώρα μας δεν έχει δοθεί η βαρύτητα που θα έπρεπε στη κλασσική μουσική μέσω των σχολείων και της οικογένειας. Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνει, επηρεάζει αρνητικά τις νέες γενιές, οι οποίες αντιμετωπίζουν το είδος αυτό της μουσικής ως ξένο ή και παντελώς αδιάφορο μιας και «τα ακούσματα των παιδιών είναι εντελώς άλλα από αυτό που καλούμε κλασσική μουσική», τονίζει και προσθέτει: «Το σχολείο δεν συμβάλλει αποφασιστικά για να αλλάξει η όλη εντύπωση καθώς το μάθημα της μουσικής δεν έχει τη θέση που αρμόζει».

Παραδέχεται δε πως υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι καθηγητές μουσικής στην Ελλάδα και αναγνωρίζει την πολύτιμη βοήθεια που της πρόσφερε ο κ. Χαράλαμπος Αγγελόπουλος με τη διδασκαλία του από όταν ήταν 14. «Βρίσκομαι τώρα εδώ χάρη σ’αυτόν», καταλήγει.

Δημοσιεύθηκε στο maga.gr στις 26 Φεβρουαρίου 2015

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy