...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

ΤΟ …MADAME TUSSAUDS ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Συνέντευξη στην Κέλλυ Φαναριώτη

Σ’ ένα μικρό χωριό τριάντα χιλιόμετρα έξω από την Καβάλα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου συνυπάρχουν με τη Μαντόνα, τον Μάικλ Τζάκσον, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Μαρία Κάλλας και την…Ζωζώ Σαπουτζάκη.

Κι αν αυτή η συνάντηση σας φαίνεται σαν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, μια επίσκεψη στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στα Κηπιά της Ελευθερούπολης θα σας πείσει.

 

Σπουδαίες προσωπικότητες της πολιτικής, του αθλητισμού, της μουσικής και της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας εκτίθενται σε μορφή κέρινων ομοιωμάτων και προσελκύουν επισκέπτες απ’όλο τον κόσμο. Πρόκειται για έργα που έχει φιλοτεχνήσει ο κ. Θεόδωρος Κοκκινίδης και που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα εκθέματα του παγκοσμίου φήμης μουσείου Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο.

ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ

Αυτό που προκαλεί αίσθηση στην περίπτωση του κ. Κοκκινίδη, είναι ότι τα έργα του είναι αποτέλεσμα αυστηρά προσωπικής εργασίας, χωρίς τη βοήθεια που παρέχουν οι σχολές τέχνης. Μοναδικοί αρωγοί είναι το διαδίκτυο, οι φωτογραφίες και τα διάφορα βίντεο των προσωπικοτήτων που αναπαριστά.

Όπως εξηγεί στo maga.gr, η τέχνη των κέρινων ομοιωμάτων τον εντυπωσίαζε από τότε που ήταν μικρός. Μάλιστα, την πρώτη του δημιουργία από κερί την έφτιαξε σε ηλικία δεκαέξι ετών και ο καλλιτέχνης που επέλεξε να αποτυπώσει ήταν ο Μάικλ Τζάκσον. «Ασχολιόμουν από μικρός με τη ζωγραφική και πιο συγκεκριμένα με τα πορτραίτα. Αυτό με βοήθησε πολύ στο να δουλέψω το πορτραίτο που τόσο μου άρεσε, σε ένα άλλο υλικό, όπως είναι το κερί», δηλώνει και εξηγεί πως η τέχνη των κέρινων ομοιωμάτων είναι πιο δύσκολη από τη ζωγραφική. «Δεν ήταν εύκολο ν’ αποτυπώσω ένα πρόσωπο με τρισδιάστατο τρόπο. Έπρεπε λοιπόν να δουλέψω πολύ πάνω σ’αυτό, να μελετήσω διάφορα βιβλία και να ενημερωθώ μέσω διαδικτύου. Κι αυτό είναι κάτι που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα».

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει όταν αποφασίσει να φτιάξει ένα τέτοιο έργο, είναι να βρει αρκετές φωτογραφίες από πολλές οπτικές γωνίες και με υψηλή ευκρίνεια ώστε να αποτυπώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο που έχει επιλέξει. «Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει πάντα. Δε μπορώ δηλαδή να έχω κάθε φορά φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αποδώσω το πρόσωπο με λεπτομέρεια κι έτσι καταφεύγω σε διάφορα βίντεο», υπογραμμίζει επισημαίνοντας πως για τη δημιουργία κάθε κέρινου ομοιώματος απαιτούνται από τέσσερις ως έξι μήνες.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Η επιλογή των προσώπων που θα φτιάξει εξαρτάται από παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη δημοτικότητα που έχει στον κόσμο μια προσωπικότητα αλλά και τη συγκινησιακή φόρτιση που του προκαλεί το έργο που άφησε πίσω του κάποιος. «Πιστεύω πως όλα τα πρόσωπα που έχω επιλέξει, κάνουν ή έκαναν κάτι πολύ σπουδαίο στον τομέα τους. Λαμβάνω φυσικά υπόψη το ποιους αποζητούν οι επισκέπτες να δουν σε κερί αλλά και το πόσο με κάνει εμένα τον ίδιο κάποιος να θέλω δουλέψω πάνω στο πρόσωπό του», τονίζει.

zozo2

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στο χωριό Κηπιά λειτουργεί από το 2010 με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όπως μας λέει, επισκέπτες πηγαίνουν τόσο από την Καβάλα όσο από άλλες πόλεις της Ελλάδας ενώ πολλά σχολεία πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές στο μουσείο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν είναι λίγοι οι τουρίστες από διάφορα μέρη του κόσμου που ταξιδεύουν στο μικρό χωριό για να δουν τα εκθέματα και να φωτογραφηθούν μαζί τους.«Εκείνο που στους ξένους κάνει μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός πως ένα τέτοιο μουσείο βρίσκεται σ’ένα μικρό χωριό» αναφέρει.

Ο κ. Κοκκινίδης νιώθει ιδιαίτερα χαρούμενος για την απήχηση που έχει το πρωτότυπο, για τα ελληνικά δεδομένα, εγχείρημά του και σκοπεύει να εμπλουτίσει το μουσείο με εξίσου ενδιαφέρουσες προσωπικότητες. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζει το ομοίωμα ενός σπουδαίου έλληνα από το χώρο των γραμμάτων, το όνομα του οποίου δε θέλει ακόμη να αποκαλύψει.

Εκείνο πάντως που σύμφωνα με τον ίδιο έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι ο επισκέπτης να σταθεί στο δημιούργημά του ανεξάρτητα από το πρόσωπο που αποτυπώνεται σε αυτό. «Το στοίχημα το δικό μου είναι να κάνω το κοινό του μουσείου να δει το έκθεμα ως ένα έργο τέχνης και όχι απλώς ως το προφανές, μια προσωπικότητα δηλαδή αγαπητή και σπουδαία», λέει και προσθέτει πως χωρίς τους συνεργάτες του το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο εντυπωσιακό. «Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή της Αθηνάς Παναγιωτίδου που επιμελείται τις κομμώσεις των κέρινων ομοιωμάτων και του Αντώνη Καραγιαννίδη , ο οποίος είναι οδοντοτεχνίτης και έχει αναλάβει την οδοντοστοιχία των εκθεμάτων», καταλήγει.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο maga.gr.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy