...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΞΕΝΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Της Κέλλυς Φαναριώτη 

Κάπου ανάμεσα από το φαράγγι των Πευκών και τον Μακρύ Γιαλό της Νοτιοανατολικής Κρήτης, ξεπροβάλει ένας μικρός και ιδιαίτερος οικισμός, ο Άσπρος Ποταμός. Πρόκειται για ένα χωριό με δέκα μικρά σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά, με κύρια υλικά κατασκευής την πέτρα και το χώμα. Ο οικισμός δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα και ο φωτισμός του γίνεται με λάμπες παραφίνης και κεριά ενώ τα φώτα και οι ηλεκτρικές συσκευές λειτουργούν με φωτοβολταϊκό σύστημα που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή και κέρδισε το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο για την Ελλάδα. Οι χοντροί, πετρόχτιστοι τοίχοι λύνουν το θέμα της θέρμανσης και της δροσιάς το χειμώνα και το καλοκαίρι αντίστοιχα, αφού και στις δυο εποχές λόγω του πάχους τους η θερμοκρασία διατηρείται σε ιδανικά επίπεδα.

Ο Άσπρος Ποταμός μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός στη χώρα μας, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια προσελκύσει τουρίστες απ’όλη την Ευρώπη. Γερμανοί, Γάλλοι, Ελβετοί και Βέλγοι αναζητούν κάθε χρόνο γαλήνη και ηρεμία στο γραφικό χωριό της Κρήτης.

ΧΡΟΝΙΚΟ

Ο μικρός οικισμός χρονολογείται από τα ενετικά χρόνια και κατοικούνταν από αγρότες, οι οποίοι και το έχτισαν υπό την μορφή μετοχιών, προκειμένου να ζουν εκεί τους κρύους μήνες του χειμώνα. Το κάθε σπίτι αποτελούνταν από δύο μικρά δωμάτια που χρησιμοποιούσαν οι οικογένειες και τα ζώα. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, το χωριό εγκαταλείφτηκε και χρειάστηκε να φτάσει στην περιοχή στις αρχές του 1983, η Αλέκα Μπότσαρη για να της ξαναδώσει πνοή.

Το παρθένο έδαφος και ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας ήταν αρκετά ώστε να εγκαταλείψει με την οκτάχρονη κόρη της την πρωτεύουσα και να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί. Η αγάπη της για καθετί παλιό και η διορατικότητά της την οδήγησαν στην αγορά του εν λόγω οικισμού και εν συνεχεία στην αναστήλωσή του διατηρώντας αναλλοίωτο τον αρχικό χαρακτήρα των σπιτιών.

Όπως εξηγεί στο maga.gr η κόρη της Αλέκας, κα. Μυρτώ Μπότσαρη, η οποία δραστηριοποιείται δυναμικά στο χωριό τα τελευταία δώδεκα χρόνια, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών εξέφραζαν σε κάθε ευκαιρία τη ματαιότητα της συγκεκριμένης κίνησης. «Έλεγαν διαρκώς πως η μητέρα μου πιάστηκε κορόιδο και έδωσε όλη της την περιουσία για να αγοράσει πέτρες. Εκείνη όμως από την πρώτη στιγμή που αντίκρισε το χωριό, φανταζόταν πόσο όμορφο και ενδιαφέρον θα ήταν όταν θα γινόταν και πάλι λειτουργικό», δηλώνει χαρακτηριστικά».

Οι εργασίες αναστήλωσης διήρκησαν σχεδόν ένα χρόνο και το 1984 ο Άσπρος Ποταμός δέχθηκε τους πρώτους τουρίστες. Έκτοτε, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται κάποιες απαραίτητες παρεμβάσεις χωρίς να αλλοιώνεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας των σπιτιών.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Η παρακινδυνευμένη κίνηση της Αλέκας Μπότσαρη πριν 31 χρόνια βρήκε φανατικούς υποστηρικτές απ’όλο τον κόσμο. Όπως μας λέει η κόρη της Μυρτώ, το πελατολόγιο αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η πληρότητα αγγίζει το 100%.

«Το χειμώνα έρχονται στο χωριό και Έλληνες αλλά λειτουργούμε κυρίως με ξένους. Πέρα από τη γραφικότητα του οικισμού, τους προσελκύει η ηρεμία, το πράσινο που είναι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της νοτιοανατολικής Κρήτης και ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας. Εκείνο όμως που πραγματικά τους εκπλήσσει, είναι όταν διαπιστώνουν πόσο ωραία μπορούν να ζήσουν χωρίς τις πολυτέλειες που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας», αναφέρει.

Ακόμη, η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή, δίνε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαμβάνουν από τις αυλές των σπιτιών τον έναστρο ουρανό. «Πρόκειται για ένα σπάνιο θέαμα που οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων δεν φαντάζονται καν ότι υπάρχει», προσθέτει.

Παρά την απήχηση που φαίνεται να έχει ο εναλλακτικός τουρισμός, η κα. Μπότσαρη δε σκέπτεται να αυξήσει τον αριθμό των σπιτιών ή να κάνει κάτι ανάλογο σε κάποιο άλλο χωριό. Στόχος της είναι να ανταπεξέρχεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα δέκα σπίτια του οικισμού διατηρώντας την παράδοση και την αρχιτεκτονική δομή του.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έχοντας καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα με την οικονομική κρίση σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, η κα. Μπότσαρη αναγνωρίζει τη δύναμη του τουρισμού. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία κατά την ίδια είναι να καταλάβουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, πως δεν αρκούν μόνο οι όμορφες θάλασσες και το καλό κλίμα. «Η χώρα μας έχει πληθώρα όμορφων νησιών όμως αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του. Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι πόσο απαραίτητο είναι να διατηρείται η γραφικότητα και η ξεχωριστή παράδοση του κάθε τόπου», καταλήγει.

Δημοσιεύθηκε στο maga.gr 

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy