...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

Συνέντευξη στην Κέλλυ Φαναριώτη

Την ώρα που τα περισσότερα μαγαζιά της πρωτεύουσας βάζουν λουκέτο λόγω της οικονομικής κρίσης, ο ιστορικός φούρνος στο Παγκράτι ονόματι «Πνύκα» τους τελευταίους τέσσερις μήνες προσφέρει τη δημιουργική αρτοποιεία του και στα γραφικά σοκάκια της Βιέννης. Η «Πνύκα» ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν 31 χρόνια από τον φιλόσοφο-όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν- του άρτου, Δημήτρη Κότσαρη, ο οποίος απεβίωσε πριν λίγο καιρό. Το 2008 μάλιστα, η αγάπη του για την αρτοποιεία τον οδήγησε μέχρι το Χάρβαρντ όπου δίδαξε πως παρασκευάζεται το ψωμί και τιμήθηκε με ειδικό βραβείο

Το πάθος του για το ψωμί φαίνεται να κληρονόμησε και ο γιος του, Γιώργος, ο οποίος μετέφερε τη μυρωδιά του ψωμιού του στην αυστριακή πρωτεύουσα. Η επιλογή της πόλης μόνο τυχαία δεν είναι μιας και σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα μέρος που διατηρεί έντονο το ελληνικό στοιχείο. «Πέρα από το γεγονός ότι εκεί ζουν αρκετοί πατριώτες, στους δρόμους της Βιέννης βρίσκονται διάσπαρτα κτήρια ελληνικής αρχιτεκτονικής ενώ οι ντόπιοι είναι ιδιαίτερα φιλέλληνες. Φανταστείτε πως εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα από τους πελάτες μας εδώ τι σημαίνει η λέξη Πνύκα», δηλώνει χαρακτηριστικά τονίζοντας πως πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο βήμα το οποίο ωστόσο δεν προέκυψε ξαφνικά. «Είναι αποτέλεσμα υποδομής, μελέτης και δουλειάς πολλών χρόνων».

Ποια είναι όμως η ανταπόκριση των ξένων στα αρτοσκευάσματα του κυρίου Κότσαρη; «Το μαγαζί πηγαίνει αρκετά καλά κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην έρευνα που κάναμε προτού το ανοίξουμε. Οι Αυστριακοί που έρχονταν κατά καιρούς στο μαγαζί μας έμεναν εντυπωσιασμένοι από τις γεύσεις μας και όταν διαπίστωσα πως δεν υπάρχει ανάλογο κατάστημα στην περιοχή, αποφάσισα να δημιουργήσω εγώ το πρώτο». Εκείνο που σύμφωνα με τον ίδιο εκτιμάται ιδιαίτερα από τους ξένους καταναλωτές, είναι τα ελληνικά αγνά υλικά. «Προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, η φέτα και το μέλι, αφήνουν μια πρωτόγνωρη για εκείνους γεύση στον ουρανίσκο κι εκεί έγκειται η επιτυχία. Ενθουσιάστηκαν πολύ με την τυρόπιτα στην οποία χρησιμοποιούμε μόνο φέτα ενώ τα Χριστούγεννα τα μελομακάρονα με το μέλι Ταϋγέτου έγιναν ανάρπαστα», διευκρινίζει.

Πέρα από τα μυρωδάτα αρτοσκευάσματα και τα εντυπωσιακά γλυκά, την προσοχή κεντρίζει στην «Πνύκα» μια φωτογραφία που απεικονίζει μια ουρά 60 περίπου ατόμων που περιμένουν να πάρουν λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα. Πρόκειται για μια κουραστική μέρα για τους αρτοποιούς του καταστήματος μιας και παρασκευάζονται 5.000 λαγάνες. «Κάθε χρόνο τη μέρα αυτή η ουρά για μία λαγάνα φτάνει τα πενήντα με εξήντα άτομα. Αυτό συμβαίνει επειδή στο προζύμι βάζουμε δυόσμο, ρίγανη και άλλα μυρωδικά προσφέροντας με τον τρόπο αυτό ένα ιδιαίτερο και γλυκό άρωμα. Η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί για εμάς μία μάχη μιας και δουλεύουμε 24 συνεχόμενες ώρες παρασκευάζοντας 5.000 λαγάνες», καταλήγει.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy