...ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν!

Η Νομική Αθηνών νίκησε το Κέιμπριτζ σε διεθνή διαγωνισμό

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Σημαντικές διακρίσεις που φανερώνουν τις πραγματικές προοπτικές της ελληνικής εκπαίδευσης, κατακτά η Νομική Σχολή Αθηνών, οι φοιτητές της οποίας «απειλούν» σοβαρά να πάρουν τους Διεθνείς Διαγωνισμούς Εικονικής Δικής …σπίτι τους! Έτσι και φέτος «σκαρφάλωσαν» στην τρίτη θέση του 11ου Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου ρίχνοντας στο “κανναβάτσο” πανεπιστήμια εγνωσμένης αξίας με τεράστια παράδοση, όπως αυτό του Κέιμπριτζ.

Ειδικότερα, οι προπτυχιακοί φοιτητές Νίκος Αντωνίου (3ο εξάμηνο), Ρωμανός Οικονομάκος (3ο εξάμηνο), Μαρίνα-Μαρία-Μαργαρίτα Σιμοπούλου (8ο εξάμηνο), Χρήστος Σπέντζος (3ο εξάμηνο) υπό την επίβλεψη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιστορίας του Δικαίου Αθηνάς Δημοπούλου, κατέκτησαν την τρίτη θέση επικρατώντας επί του Κέιμπριτζ στον Διαγωνισμό που διεξήχθη στο Έουπεν του Βελγίου. 

Μάλιστα, η φοιτήτρια Μαρίνα-Μαρία-Μαργαρίτα Σιμοπούλου απέσπασε το 3ο βραβείο καλύτερου ρήτορα μεταξύ των 40 φοιτητών που μετείχαν στο διαγωνισμό.  

Η φοιτήτρια Μαρίνα – Μαρία – Μαργαρίτα Σιμοπούλου που απέσπασε το 3ο βραβείο καλύτερου ρήτορα

Όπως μου είπε η κα. Αθηνά Δημοπούλου, η προετοιμασία των φοιτητών ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβρη και ήταν ιδιαίτερα απαιτητική μιας και προϋπέθετε αμέτρητες ώρες έρευνας και πολλές πρόβες ώστε οι υποψήφιοι να μάθουν να λειτουργούν σε πολύ αυστηρά χρονικά πλαίσια. 

«Είναι μια αρκετά απαιτητική διαδικασία διότι δε μοιάζει με τίποτα με αυτά που έχουν κάνει ως τώρα στις σπουδές τους. Προϋποθέτει να περάσουν αρκετές ώρες στη βιβλιοθήκη για την έρευνα και να δουλέψουν όπως θα κάνουν αργότερα ως δικηγόροι συνθέτοντας το λόγο της υπεράσπισής τους. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι διαγωνίζονται με σπουδαστές πανεπιστημίων που έχουν μακρά παράδοση στις νομικές σπουδές, αντιλαμβάνεται ότι ο ανταγωνισμός είναι αρκετά μεγάλος και οι φοιτητές πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι.  Είχαν στη διάθεσή τους δέκα μόνο λεπτά για να κάνουν την καλύτερη δυνατή εντύπωση στους κριτές και να απαντούν στις ερωτήσεις τους. Κι όλα αυτά στην αγγλική γλώσσα. Το αποτέλεσμα όμως τους χαροποίησε ιδιαίτερα και τους χάρισε, όπως μου είπαν, την ωραιότερη εμπειρία των φοιτητικών τους χρόνων». 

Για την ίδια όμως, δεν είναι μόνο η διάκριση καθαυτή που έχει σημασία αλλά όλη η εμπειρία που αποκόμισαν οι σπουδαστές από τις ημέρες της προετοιμασίας έως το τέλος του διαγωνισμού. «Απέκτησαν γνώσεις, είδαν πώς είναι να διαγωνίζεσαι έχοντας για κριτές καθηγητές κορυφαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού και ανταγωνίστηκαν συναδέλφους από πανεπιστήμια με μακρά παράδοση στο Ρωμαϊκό Δίκαιο. Αυτό είναι το έπαθλο», υπογραμμίζει η κυρία Δημοπούλου. 

 

Οι φοιτητές Ρωμανός Οικονομάκος και Χρήστος Σπέντζος

Εμπόδια

Πάντως, η δραματική κατάσταση της χώρας επηρέασε και την προετοιμασία των φοιτητών καθώς η έλλειψη κονδυλίων δημιούργησε πολλαπλές αντιξοότητες. Σύμφωνα με την κυρία Δημοπούλου, η βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής δεν διέθετε ένα από τα βασικά βιβλία που έπρεπε να μελετήσουν οι φοιτητές για τον διαγωνισμό ενώ, παράλληλα, το πανεπιστήμιο αδυνατούσε να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης και συμμετοχής στον διαγωνισμό, τα οποία εν τέλει πλήρωσαν ιδιώτες – δικηγόροι.

«Υπήρξαν πολλά εμπόδια αλλά από την άλλη, πρόκειται για παιδιά με υψηλό επίπεδο γνώσεων και επιθυμία διάκρισης και αριστείας. Έτσι, με συστηματική δουλειά αλλά και το γνωστό σε όλους ελληνικό φιλότιμο, φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα»

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy