Κίνδυνος λουκέτου για το Χατζηπατέρειο

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το «Χατζηπατέρειο» Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών που εδρεύει στη Μεταμόρφωση Αττικής και τα τελευταία 35 χρόνια έχει βοηθήσει περισσότερα από χίλια πεντακόσια παιδιά.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν με την απαρχή της οικονομικής κρίσης και όσο περνούσε ο καιρός γίνονταν ολοένα και περισσότερα με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύει με λουκέτο εξαιτίας των σημαντικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην κρατική χρηματοδότηση αλλά και την εντυπωσιακή μείωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Μάλιστα, το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο αν σκεφθεί κανείς πως οι συνολικά 26 εργαζόμενοι του ιδρύματος παραμένουν απλήρωτοι για έξι μήνες ενώ πολλοί από τους γονείς των παιδιών έμειναν άνεργοι το τελευταίο διάστημα.

Όπως εξηγεί στο «Enjoy» η διευθύντρια του ιδρύματος κα. Όλγα Λεβέντη, οι εξειδικευμένες θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται τα παιδιά, παρέχονται εντελώς δωρεάν, ωστόσο, οι καθυστερήσεις πληρωμών του ΕΟΠΥΥ είναι πλέον πολύμηνες.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο Χατζηπατέρειο. Έχουμε συνολικά 70 παιδάκια με εγκεφαλική παράλυση και τα 21 από αυτά έχουν και τους δύο γονείς άνεργους. Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί αν κλείσει το ίδρυμα; Που θα βρουν χρήματα οι γονείς για τις θεραπείες των παιδιών τους;», διερωτάται.

Πάντως, τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού, δεν σκοπεύουν να αφήσουν το ίδρυμα στη μοίρα του παρά τις σοβαρές καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους. «Υπήρχαν εποχές που ήμασταν έντεκα μήνες απλήρωτοι. Δεν το βάζουμε όμως κάτω διότι αν κάνουμε κι εμείς πίσω και μείνουμε στα σπίτια μας, θα κλείσει το κέντρο. Οφείλουμε στους γονείς και σ’αυτά τα παιδιά να είμαστε εδώ, να παλέψουμε με νύχια και με δόντια για να τους βοηθήσουμε».

«Το Χατζηπατέρειο είναι για εμάς μια όαση»

Την ανησυχία του αλλά και το φόβο για το ενδεχόμενο να πάψει να λειτουργεί το ίδρυμα, εξέφρασε μιλώντας στo «Enjoy» ο κ. Παναγιώτης, άνεργος πατέρας δύο παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τόσο ο τετραπληγικός γιος όσο και η κόρη του που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, υποβάλλονται σε συγκεκριμένες θεραπείες και σε περίπτωση που το ίδρυμα κλείσει, όπως μας είπε, θα καταστραφεί η οικογένειά του.

«Το Χατζηπατέρειο δε μου ζήτησε ποτέ ούτε ένα ευρώ. Δεν έχω δουλειά ούτε εγώ, ούτε η σύζυγός μου και δε μπορούμε να πληρώσουμε τις θεραπείες. Ακόμη και πέντε ευρώ να κόστιζαν, για εμάς είναι πολλά λεφτά. Αν μπει λουκέτο στο ίδρυμα, τα παιδιά μου θα μείνουν αβοήθητα. Είναι για εμένα μια όαση αυτός ο χώρος».

Ανάλογη είναι και η κατάσταση της κας. Κατερίνας που δεν εργάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα κι έστειλε τον 2,5 χρονών γιο της στο Χατζηπατέρειο πριν από πέντε μήνες. Το παιδί της πάσχει από ψυχοκινητική αναπηρία, ωστόσο, όπως αναφέρει, παρά το γεγονός πως παρακολουθεί λίγο καιρό το πρόγραμμα του ιδρύματος, έχει σημειώσει σημαντική αλλαγή ως προς την ανάπτυξή του.

«Έχω δοκιμάσει κατά καιρούς διάφορα κέντρα αλλά εκεί είδα διαφορά στο γιο μου. Επιπλέον, το ίδρυμα στην κοινωνικοποίησή του. Εκεί είναι πολλά παιδάκια κι αυτό βοηθά πολύ την εξέλιξή τους σε όλα τα επίπεδα», σημειώνει.

Φιλανθρωπικές εκθέσεις

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι δράσεις των εθελοντών που στην προσπάθειά τους να βάλουν ένα λιθαράκι στη συνέχιση λειτουργίας τους ιδρύματος, διοργανώνουν διάφορες εικαστικές εκθέσεις με έργα ελλήνων και ξένων δημιουργών, τα έσοδα των οποίων διατίθενται στο Χατζηπατέρειο. Η πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΓΑΠΩ εθελοντισμό» κα. Έλενα Σερεπίσου που τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει εκατοντάδες άπορες οικογένειες και παιδιά με προβλήματα υγείας αλλά και ο εικαστικός εθελοντής κ. Χρήστος Πετρίδης – γνωστός παράλληλα και για τις φιλοζωικές του δράσεις- βρίσκονται επί ποδός προκειμένου, όπως λένε, κανένα παιδί να μη μείνει αβοήθητο.

Όποιος θέλει να βοηθήσει να παραμείνει ανοιχτό το Χατζηπατέρειο, μπορεί να καταθέσει χρήματα στον κάτωθι τραπεζικό λογαριασμό. Όπως ανέφερε η διευθύντρια του ιδρύματος, ακόμη και πέντε ευρώ είναι σημαντική βοήθεια.

Εθνική Τραπεζα Ελλάδας
Δικαιούχος: Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας
Αρ. Λογ. 133/48002653

Δείτε φωτογραφίες από τις φιλανθρωπικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν για το Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή

Πρόκειται για μια σύνθεση από τέσσερα συλλεκτικά έργα, των μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων – Β. Αράπη , Μ. Μηναριτζόγλου, Μ. Γεώργα, Κ. Γεωργόπουλου- που σκοπό έχει αποκλειστικά την οικονομική ενίσχυση του Χατζηπατέρειου

 

 *Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Enjoy» της Κυριακάτικης Δημοκρατίας.

Posted in Ρεπορτάζ and tagged , , , , .